LivingTravel

Keniaanse wegen

Over de wegen hier in Kenia kun je hele boekwerken vol schrijven, zo uiteenlopend is de kwaliteit. Slechts de grootste hoofdwegen (met name van en naar Nairobi) zijn geasfalteerd, het merendeel van de wegen is ‘dirtroad’.

Dirt road

Maar dat zegt niet altijd iets over de kwaliteit van de weg, want een goede ‘dirtroad’is vele malen beter dan een slechte ‘tarroad’! Het nadeel van een dirtroad is wel dat deze in het regenseizoen kan veranderen in een grote modder-glijbaan. (en in de droge tijd is rijden met de lichten aan noodzaak, in verband met het stof.)

Glijbaan

De weg van Nairobi naar Nakuru (waar Naivasha ongeveer halverwege ligt) was de afgelopen jaren erbarmelijk slecht geworden. Een aantal van de mensen die we kennen heeft zelfs hun vliegbrevet gehaald om deze afstand per vliegtuig af te kunnen leggen en zo de ellende van de slechte weg te vermijden.
Máár met (financiele) steun van de Europese unie is er nu een Franse uitvoerder bezig om de weg van Nairobi naar Nakuru opnieuw te asfalteren. Er zijn eerder ook al wel eens pogingen ondernomen om de weg op te lappen, maar één regentijd verder was daar dan niets meer van te zien. Deze keer gebeurd het echter grondig! De weg is echt een heel stuk verhoogd, er worden fatsoenlijke drains voor (regen)water aangelegd, en het asfalt is zo strak als een biljartlaken! Van Nairobi tot Naivasha is het nu zo goed als klaar. Er zijn alleen 3 plekken waar het spoor de weg kruist. Tot op heden waren dit onbewaakte overgangen, aangezien er gemiddeld 1 keer per twee dagen een trein langs komt. Echter nu er zo’n mooie weg wordt aangelegd vond men dat niet meer genoeg ‘status’ hebben, dus er moesten fly-overs komen (!!!!) deze worden nu gebouwd, en op deze stukken is het dus nog wel even afzien tot dat de weg klaar is.

South lake road

Het stukje snelweg dat door Naivasha town komt is ook zo’n prestige projectje volgens mij. Dit stukje snelweg is dubbelbreed gemaakt (beide richtingen twéé banen) en zelfs voorzien van een rijbaanscheiding! Uiteraard snapt men dat hier nog niet helemaal, dus er wordt nu nog aan beide kanten van de rijbaanscheiding beide kanten op gereden, maar het idee is wel heel goed. Met een beetje geluk gaat het straks als de weg af is ook wel werken. Van het weekend zagen we dat men begonnen was om het middenstuk te betegelen, maar we zagen een paar rare dingen die we niet direct kunnen plaatsen. Na nog eens goed gekeken te hebben, en een beetje overleg konden we echter maar één conclusie trekken: Lantarenpalen!!!! Het lijkt erop dat we in Naivasha straatverlichting gaan krijgen!!! Echt, heus, eerlijk waar!!!!

Author

admin