Archive for February, 2012

Footloose en andere festivals

February 28, 2012 6:40 pm

De meest gehoorde muziek in Kenya (of in ieder geval toch in Naivasha) zijn traditionele en vooral religieuze liederen. Op de engelstalige radiostations wordt vooral Amerikaanse muziek gedraaid. Wat veel mensen dan ook niet weten/ verwachten is dat er hier ook een heel actieve scene is met moderne muziek.
Zoals gezegd, helaas hoor je deze op de lokale radiostations nog te weinig, maar muziekfestivals zijn in opkomst en razend populair!

Zo is er iedere eerste zondag van de maand (‘except when there isn’t’, want zo gaat dat in Kenia, haha) Blankets & Wine in Nairobi. Hier hebben we al vaker over geschreven, want we zijn GROOT fans. Als ons schema en het weer het ook maar even toelaten, dan zijn we van de partij! Gelukkig is het credo ’It never rains @ Blankets and Wine’, en tot nu toe is dat ook nog niet voorgekomen. De bedoeling is dat je zelf een picknickdekentje en wat lekkers te eten en te drinken meeneemt, en dan gewoon een middag lekker gaat zitten kletsen en luisteren in het gras, terwijl er een heel scala aan artiesten optreedt. In het begin waren dit vooral Keniaanse artiesten, maar inmiddels komen er artiesten uit heel Afrika. Mocht je je dekentje of picknickmand vergeten zijn, dan zijn er een heel stel kraampjes waar je van alles kunt kopen, en voor de kinderen is er een speelplek ingericht. Perfecte zondagmiddag besteding dus!

Laatst hoorden we dat er een nieuw muziekfestival georganiseerd zou gaan worden in Kenia, het “Molo Footloose festival for Peace’
Dit zou plaats vinden op een farm in Molo, een plek waar o.a. tijdens de clashes in 2007/2008 veel geweld is geweest. De opbrengsten van dit (en hopenlijk nog vele volgende) festivals zullen worden ingezet om een centrum te bouwen voor de jeugd in Molo. In de hoop dat men toleranter tegen elkaar zal zijn als men meer met elkaar omgaat.
Inmiddels heeft de eerste editie van dit festival ook daadwerkelijk plaats gevonden. Omdat het de eerste keer was, was het alleen toegankelijk voor vrienden, en vrienden-van-vrienden. Daardoor was het nog niet heel groot, maar dat maakte de sfeer alleen maar leuker en bijzonderder.

Het begon op vrijdagmiddag, en het duurde het hele weekend, dus iedereen ‘moest’ kamperen op het terrein. Naast muziek waren er nog allerlei andere activiteiten, van graffiti workshops tot bodypaintclasses, van poetry en lezingen tot film vertoningen, van drumworkshops en -demonstraties tot een plungepool. Ook de muziek was heel divers, van een strijkensemble tot rap, van jazz tot rock.

Het was een geweldig mooi terrein, en het festival was fantastisch opgezet. De tijdsplanning liep nog niet helemaal op rolletjes, maar verder was het gewoon he-le-maal TOP! Dit festival heeft de potentie om héél groot en succesvol te worden, maar ik weet niet helemaal zeker of ik nu hoop dat dat gaat gebeuren, of dat ik er bang voor ben. Ik hoop het, omdat ik het de organisatie gun, omdat ik het ‘peace-initiatief’ erachter zo goed vind, en omdat ik véél van mijn vrienden hier volgende keer mee naartoe wil nemen. Maar ik ben er bang voor omdat de sfeer zo gigantisch gaaf was, en dat kwam juist omdát het zo kleinschalig was, en omdat het allemaal vrienden-van-vrienden waren. En als ze dat van tevoren nog niet waren, dan aan het eind van het festival zeker wel!

Startup Weekend Nairobi

February 26, 2012 12:00 am

Afgelopen weekend werd ‘Startup Weekend Nairobi’ georganiseerd. Dit is een evenement dat over de hele wereld wordt georganiseerd. De bedoeling is om binnen 54 uur een idee om te zetten in een daadwerkelijk bedrijf. Ik was gevraagd als jurylid voor de eindronde, een kans die ik natuurlijk niet aan me voorbij wilde laten gaan.

Vrijdagavond begon het evenement, 56 (jonge) ondernemers presenteerden hun ideeën in ieder 60 seconden. Een grote verscheidenheid van ideeën kwam voorbij. Van een berekeningsapplicatie voor telen in aride gebieden, naar een christelijke dating site, een binnenlandse toeristen site, een woonvoorziening site, studenten banen, mapping van sloppenwijken/supermarkten/ziekenhuizen, tot een mobiele communicatie tool tussen ambulance en ziekenhuis.

Na de presentaties moesten de deelnemers zelf stemmen op de verschillende ideeen. De beste 15 ideeën zouden gedurende de rest van het weekend worden uitgewerkt. Na de bekendmaking van de 15 winnaars, moest men direct hard aan de slag om de andere deelnemers te recruiteren, om mee te helpen met het uitwerken van het geselecteerde idee.

Zaterdagochtend vroeg waren er bijna 100 mensen aan de ideeën aan het werk, in GrowthHub. Gedurende de dag werden de teams bijgestaan door mentors uit het bedrijfsleven. Zondagochtend vonden we diverse teams die de hele nacht door hadden gewerkt. Langzaam kon je diverse teams in de stress zien raken om de eindstreep te kunnen behalen.

Tegen het eind van de middag vertrokken we naar NaiLab in Nairobi. Radio station Captital FM was druk bezig om de video feed klaar te zetten, zodat de finalisten hun presentaties konden doen ten overstaan van de ’gehele wereld’.
In 3 minuten je businessplan presenteren, en daarna 2 minuten juryvragen beantwoorden. Ik kan je vertellen, dat valt niet mee.

Er werden uiteindelijk 14 bedrijven gepresenteerd, 2 waren er gefuseerd, 1 was er ontploft en 1 ging stug door, ondanks dat ze officieël niet waren geselecteerd. De presenties waren fantastisch, en de uitwerking van de ideeën, zeker voor de gegeven tijd, vaak fenomenaal. Er waren projecten die volledig werkende databases en websites, met android applicaties hadden. Alles binnen 54 uur bedacht en gebouwd, niet te geloven.

Wij, als jury, hadden dan ook een verhitte discussie van 45 minuten nodig alvorens de winnaars bekend te kunnen maken:

Overall winner
Inuka – Een online ondernemersplatform dat beginnende ondernemers helpt met informatie, en in contact brengt met investeerders etc.

Meest innovatief
Mobilab – Een platform om documenten te verifieren. (Zoals bijv. diploma’s, eigendomsbewijzen voor land, auto’s etc.)

Beste demo/presentation
Paramedic – Patienten registratiesysteem voor in ambulances, die deze informatie direct deelt met het ziekenhuis

Startup Weekend Nairobi zit er weer op, maar de netwerken en ideeën voor een ‘Horti Startup Weekend Naivasha’ zijn reeds gesmeed. Tientallen jonge ondernemers die in een weekend proberen om de uitdagingen uit de tuinbouw aan te pakken, aan de oevers van de Horticultural Hub Naivasha. Dat moet goed zijn voor de tuinbouw, en misschien kunnen we de tuinbouw zo ook weer een klein beetje sexy maken (want ook hier gaat men liever economie dan tuinbouw studeren).

Alle 14 finalisten:
1. Cloud Governor – A matatu (public transit) management and low enforcement application- Team of 9
2. Inuka – Entrepreneurship platform with a team of 20
3. Pesa Rahisi – An online /mobile payment money transfer system that is cross platform. A team of 6
4. Tusemezane – A 2 way SMS platform for election communication with a team of 9
5. Mobilab – A platform to verify documents that include certificates, references, land title deeds etc with a team of 4
6. Christian Dating site with a difference – Dating site for christians with a team of 2
7. Masomo Moja – Making education affordable and available for teachers, students and parents with a team of 7
8. Jiamulie – Traffic prevention solution with features of crime reporting and information sourcng. Team, 2
9. Team 96/ Patahao – Easy way to build/buy/rent houses according to your needs with a team of 6
10. Success solutions – Advertisement space with a team of 7
11. Paramedic – Patent status data capture and sharing tool with a team of 12
12. iBambe – Facebook/mobile web for sharing playlists. Team, 5
13. Darasani – Tutor support system


Foto’s door Startup Bootcamp

Meru, 5 years later

February 3, 2012 9:30 pm

Ondermeer ter ere van ons 14-jarig samenzijn (afgelopen weekend) en Eddy’s verjaardag ( dit komend weekend) besloten we een paar daagjes op safari te gaan.

De plek van bestemming werd Meru N.P., een park ten Noord Westen van mount Kenya. We hebben dit park één keer eerder bezocht, maar dat was inmiddels bijna 5 jaar geleden.

Ondertussen hadden we ook van verschillende mensen gehoord over een lodge die sindsdien haar deuren geopend heeft, en die we wel eens wilden bezoeken: Rhino river camp.

Deze lodge heeft 5 prachtige kamers/tenten op platforms. Allemaal gelegen langs, en met uitzicht op een riviertje. Wij hadden de ‘jungle kamer’ prachtig gelegen te midden van heel veel groen.

‘s Avonds werden we begroet door bushbabies, en overdag entertained door een bush-hyrex die de lodge als speeltuin/ woonplaats had gekozen, en die we (snelle) Harrie Hyrex hebben gedoopt.

We herrinerden ons van Meru vooral de doum-palmen, de rapids in de Tana rivier, de vlaktes en moerassen, maar ook het hete weer, de vele insecten, veel lekke banden en lange ritten.
De lange ritten waren er nog steeds, en ook dit keer hadden we weer een lekke band, maar het was bij lange na niet zo heet als de vorige keer, en op de ongelooflijk irritate en pijnlijke tseetsee-vliegen na, vielen de insecten ook heel erg mee dit keer. Het waren zelfs voornamelijk vele vlinders en libelles waar we van genoten hebben.

De olifanten in het park zijn indrukwekkend! Ze zijn veel groter dan in de andere parken, en hebben enorm lange slagtanden van zelfs wel 2,5 meter!

Ondanks dat de lodge in het deel van het park lag dat neushoorn reservaat is, hebben we er daar slechts 1 van voorbij zien rennen, snel de dikke begroeiing in. We hebben vele (recticulated)giraffes en zebra’s (normale en Gravy’s) gezien, en twee krokodilletjes van nog geen 30cm.

DIt was een safari die we zeker ook zullen onthouden vanwege de prachtige lunch- en ontbijtplekjes die we gevonden hebben. Ontbijt aan een bochtje in de rivier, terwijl de nijlpaarden gezellig knorrend toekeken. Lunch langs de stroomversnellingen in een riviertje, onder een palmboom. Jullie horen het al genieten, genieten en nog eens genieten.

En om het helemaal perfect te maken was er geen netwerk, en dus deden onze telefoons en mails het niet. (wat vooral een voordeel is als je Eddy bij je hebt), 3 dagen geen network, wat een rust, dat is pas echt vakantie!