Travel

Cruisen in de Perzische Golf

Al lange tijd hadden we het plan om begin 2018 weer eens een verre reis te maken. Een beetje ter ere van ons 20-jarig jubileum, en Mia begint nu ook een leeftijd te krijgen waarop ze het leuk gaat vinden om de wereld te ontdekken.

Na lang wikken en wegen besloten we dat een cruise het beste bij onze wensen paste, reizen (grotendeels) terwijl je in bed ligt, iedere avond ‘thuis’ komen op hetzelfde plekje, maar toch veel verschillende gebieden kunnen bezoeken. Zo hoopten we dat de reis voor ons alle drie leuk zou zijn.
We kozen ervoor om te cruisen in de Perzische Golf. Begin en eindpunt Dubai, en tussenstops in Muscat (Oman), Abu Dhabi en Manama (Bahrain).

We begonnen in Dubai, en vonden (na behoorlijk wat speurwerk) een fantastisch klein hotelletje, midden in de oude wijk van de stad. Waar Dubai grotendeels bestaat uit de grootste, hoogste, duurste en blinkendste torens, bestaat dit hotel uit slechts twaalf kamers, die allemaal uitkomen op kleine binnenplaatsjes. Het hotel is tevens een art gallerie, en ook de kamers zijn smaakvol en kunstzinnig ingericht. Ook de oude wijk, waarin het hotel zich bevind, is schitterend, en bezaaid met musea, galleries en kunstobjecten. Een schot in de roos!

De eerste dagen gebruikten we om Dubai te verkennen; slenteren door de oude wijk, varen op de kreek in kleine bootjes, op de oude- en textiel souk rondstruinen, maar natuurlijk ook het ‘nieuwe’ Dubai bekeken we, met de hoogste toren van de wereld, de Burj Khalifa (waar we de zon zagen opkomen vanaf het panorama dek) en de Dubai Mall die zo groot is dat we zelfs moesten zoeken om de ’Dubai Dino’ (24,4 x 7,6 meter) te kunnen vinden!

En toen ging onze cruise van start.
De eerste aanlegplaats was Muscat, in Oman. Deze witte stad is gebouwd tegen de steile rotskliffen die bijna doorlopen tot in zee. Direct vanuit de haven zijn verscheidene verdedigingsforten te zien, en verder wordt de skyline gedomineerd door een enorme wierrookbrander.

Wij bezochten als eerste de Grote, of Sultan Qaboes Moskee. In totaal biedt deze moskee ruimte aan 20.000 gebedsgangers, en beschikt over een van de grootste kroonluchters ter wereld, evenals het 1 na grootste tapijt (uit een stuk).

Omdat de moskee een eindje rijden was, kregen we meteen een beetje een beeld van de stad.
Vervolgens besloten we een kijkje te nemen bij de wierrookbrander, en het omringende park, onderdeel van de Corniche (soort boulevard langs de waterkant). Blijkbaar is dit een uitstapje dat locale mensen niet overdag doen, maar ‘s avonds, en er viel dus niet zo veel te flaneren.

Vervolgens brachten we een bezoek aan de Muttrah souk. Omdat we de deze souk veel te toeristisch, en niet zo interessant vonden, besloten we ons bezoek af te sluiten met een lekker etentje in een leuke gelegenheid mét tuin aan de waterkant.

Vervolgens hadden we een dag op zee, die vooral Mia goed benut heeft met spelen in het zwembad en de kidsclub, en die papa en mama de tijd gaf om nog eens een boek te lezen.

De tweede aanlegplaats was Abu Dhabi. We werden hier spectaculair onthaald met een luchtshow boven de skyline!

Wij besloten als eerste een bezoek te brengen aan de dadel souk, omdat deze alleen in de ochtenden geopend is. Niet alleen blijken er veel meer soorten dadels te bestaan dan we ooit hadden kunnen vermoedden, deze kunnen ook nog eens gevuld, of omhuld worden met de de spannendste lekkernijen. Nootjes, vruchtjes, chocolade, niets is te gek! Met een heel stuk lichtere portemonnee, maar zwaardere tas, stapten we weldra weer in de taxi, op weg naar de Sheik Zayed Moskee.

Deze moskee overtreft werkelijk alle superlatieven. Het grootste tapijt, de grootste kroonluchter, plaats voor 40.000 gebedsgangers etc. etc. Het vele witte marmer en goud is letterlijk oogverblindend. Hier is duidelijk gebouwd om te imponeren, en dat lukt. Zelfs de (groen marmeren) toiletten en wasruimtes zijn indrukwekkend. Niet alles vond ik mooi, en vaak had ik het gevoel dat een beetje minder beter was geweest, maar de prachtige bloemmozaieken overal veroverden toch mijn hart. En het is ongelooflijk indrukwekkend om te zien dat er in deze moderne tijd nog zo iets gebouwd word, dat ooit vast en zeker vergeleken zal worden met historische bouwwerken zoals het Colosseum of Pantheon.

De middag brachten we door in het Louvre museum, dat afgelopen November haar deuren opende. Wát een pracht van een gebouw! We genoten, alle drie. Toegegeven, voor Mia was het erg fijn dat er een speciaal kindermuseum was, maar ook dat er buggy’s te leen waren. De middag vloog dan ook voorbij, en voor we het wisten moesten we weer terugkeren naar de boot.

De laatste haven die we aandeden was die van Manama, Bahrein. Helaas was de beschikbare tijd hier erg kort, en de haven lag een heel eind van het stadscentrum vandaan. We begonnen onze dag met een bezoek aan het fort. Mia vond het erg leuk om hier alles te verkennen, en sommige kunst installaties in de donkere kamertjes van het fort droegen bij aan het magische gevoel.

Ook erg indrukwekkend vonden we het moderne World Trade Center, ‘s werelds eerste wolkenkrabber die windturbines in het ontwerp geintegreerd heeft.
We sloten ons bezoek af met een bezoek aan het Nationaal Museum, waar een expositie over het leven in Bahrein door de jaren heen Mia’s fantasie prikkelde, en ze hele verhalen verzon.

En zo keerden we terug naar Dubai, waar de boot nog een nachtje bleef liggen. We gebruikten deze dagen om de dingen te doen die in de eerste dagen nog niet gelukt waren: een bezoek aan de kruiden- en de goud souk, het Fort/ Dubai Museum, een bezoek aan het Art District ‘Al Quoz’, een ritje met de monorail, een bezoekje aan de Palm, waar ze zelfs van een ijsje eten een hele show weten te maken, op ontdekking in het aquarium, en natuurlijk ook een bezoek aan een van de hippe stranden.

Voor onze laatste nacht hadden we nog een heel speciale afsluiter gepland, maar dat was zo bijzonder dat we daar meer over vertellen in een apart stukje.

Het was een heerlijke vakantie, waar we alledrie met volle teugen van genoten hebben. Dit stukje van de wereld heeft misschien geen heel uitgebreide oude historie, maar er valt meer dan genoeg te ontdekken. Hoewel we ons het meest verheugd hadden op Oman en Bahrein, hadden we daar eigenlijk te weinig tijd om echt een goed beeld te kijgen. De veelzijdigheid van Abu Dhabi heeft ons positief verrast, en Dubai…. Dat is eigenlijk bijna niet in woorden uit te drukken. Het voelt heel raar om in een land te zijn waar de oorspronkelijke bevolking ver in de minderheid is (<20%) en dat speciaal gebouwd is om te entertainen. Hoewel we in geen enkel van de vele aanwezige pretparken geweest zijn, voelt Dubai zelf eigenlijk als een groot pretpark. Zelfs het zand van het strand (toch het enige dat in Dubai van oorsprong al in overvloed aanwezig is zou je zeggen) is geimporteerd!

Author

admin