Archive for November, 2012

Jurk

November 10, 2012 3:30 pm

Haast zou ik vergeten om er hier, op onze eigen site ook iets over te schrijven: ‘mijn’ jurk!

Begin November was er weer eens een haatcampagne tegen de bloemen farms in Naivasha.
Ditmaal was het Hivos die een campange had opgezet tegen bloemen uit Kenia. De boodschap was dat enkel bloemenkwekers van Fairtrade gecertificeerde kwekerijen goed zijn voor hun medewerkers, en de rest ronduit slecht.

Naast een klap in het gezicht van een heleboel goede kwekers, doet het ook alle andere keurmerken teniet die mensenrechten en milieu hoog in het vandel hebben staan. Hoe zit dat dan met KFC (Kenyan Flower Council), MPS Socially Qualified, ETI (Ethical Trading Initiative) en nog vele andere keurmerken? Dat is geen Max Havelaar, en dus fout??

Het gonsde dan ook behoorlijk in Naivasha. De ambassadeur van Kenia in Nederland riep Hivos op het matje, en ook in Nairobi werd de country-directeur van Hivos voor uitleg op de ambassade uitgenodigd. Natuurlijk was het allemaal niet zo bedoeld, echter de boodschap was inmiddels al wél naar de Nederlandse consument overgebracht; Keniaanse bloemen deugen niet…

Uit ervaring weten we dat je verdedigen tegen dit soort berichten eigenlijk geen zin heeft, het is een zwaktebod. Wij denken dat het beter is om op een positieve manier aandacht te vragen voor de prachtige producten die we hier gezamenlijk produceren.

Toevallig was daar deze maand ook een mooie gelegenheid voor. In Naivasha vond een groot mode-evenement plaats, en de Lake Naivasha Growers Group zorgde voor een spectaculaire afsluiting. Toevallig heeft een van de LNGG bestuursleden (ene E.B. Verbeek) goede contacten met een bloemist in Naivasha (ondergetekende), en dus werd ik gevraagd of het me wat leek om een jurk van bloemen te maken die tijdens deze modeshow getoond zou kunnen worden.

Nou dat leek me wel wat, en voor ik het wist had ik ‘Ja’ gezegd. Daarna realiseerde ik me pas dat ik nu 4 dagen de tijd had, niet alleen om een jurk te verzinnen die ik zou kunnen tonen tussen allerlei ontwerpen van professionele designers, maar om deze bovendien ook zelf te maken. Ow, én ik weet uiteraard niets van kleding maken. Haha!
Maar, met een paar creatieve oplossingen hier en daar, is het gelukt, en mijn jurk werd zelfs gebruikt als afsluiter van de show!
De reacties waren fantastisch, en ook achteraf zijn er foto’s en publicaties verschenen in verschillende (vak)bladen.
En nu dus ook hier!