Archive for May, 2010

Hamer day 2010

May 25, 2010 10:48 pm

Het was weer zo ver, al weer de derde Hamer day sinds we in Kenya wonen/werken. Wat vliegt de tijd toch snel voorbij.
De voorbereidingen waren al weken aan de gang, er was een commissie gevormd, en er volgden vele vergaderingen om de lokatie te bepalen etc. Ondanks vele uiteenlopende ideeen werd wederom besloten tot een sportdag met alles er op en er aan.
De locatie was dit jaar naast ons bedrijf aan de rand van meer Naivasha. Een prachtige lokatie met uitzicht op het meer, Hell’s Gate National Park en natuurlijk de vulkaan Longonot. Op vrijdag middag zijn we begonnen met de voetbal wedstrijd tussen de mannen. Het was gezellig, fanatiek en de giraffen in de verte, de pelikanen in het meer en een prachtige zonsondergang deden de rest.

‘s Ochtends was het weer vroeg opstaan want om 06:00 gingen de marathon en fietswedstrijd van start. Daniel en ikzelf waren door de feestcommissie al bij voorbaat gediskwaliseerd, en mochten alleen meedoen op Keniaanse oma-fietsen en niet meer op onze mountainbikes. Gezien we daar allebei niet de moed voor hadden zijn we maar toeschouwers geworden. Na de finish bij de poort van Florensis zijn we naar het sportveld verhuisd.

Hier was weer alles aanwezig: tenten, trampoline, springkussen en clowns om de kinderen te vermaken. Op het veld waren de hele dag allerlei spelletjes aan de gang: hardlopen, volleyballen, handballen en voetballen. De hoogtepunten waren toch wel het tradionele touwtrekken tussen de dames en heren (incl. de elk jaar terugkomende discussie wie er nu had gewonnen), de kruiwagen race en als nieuw event: de zeepbaan: 30 meter kasdek plastic met een paar jerrycans groene zeep en kijken wie er het verste kan glijden.

In de loterij werden werknemers blij gemaakt met onder andere een fiets, dvd speler en de hoofdprijs een jaar schoolgeld.
Tot slot heeft Sammy van de bewortelingsafdeling de afsluitende act verzorgd met zijn zang kunsten.
Het was weer een super geslaagde dag, en we verheugen ons nu al weer op volgend jaar!

kruiwagen

Echt leuk zo’n tractor
tractor

Big mama race

sminck

Soapy girls
Soap

dansen

Lunch

Loterij

Sammy

Mirera Primary School

May 18, 2010 3:08 pm

Florensis Nederland organiseert jaarlijks een fancy fair, waarbij plantjes verkocht worden ten behoeve van een goed doel in de landen waar ze productielocaties hebben ( Ethiopie en Kenia). Zodoende hadden we dus een behoorlijk bedrag gekregen dat w enaar eigen inzicht aan een goed doel mochten besteden.

Na lang overleg met en over verschillende goede doelen in Naivasha hebben we een paar maanden geleden besloten hiervan een klaslokaal te bouwen voor Mirera Primary School. Dit is een basisschool ong 5 km bij de farm vandaan. Het ligt in het plaatsje Mirera dat samen met Karagita 1 van de grootste ”dorpen” van Naivasha is. Totaal wonen er ong. 80.000 mensen, waarvan veel in huisjes van modder.

Mirera Primary School heeft 3700 leerlingen, 33 klaslokalen en 70 leraren. Zoals je begrijpt dus veel te weinig klaslokalen. We hebben met het geld dat was ingezameld via de fancy fair 2009, 1 extra klaslokaal kunnen bouwen.

Lieke

Op vrijdag 14 Mei was de officele opening van dit lokaal. Het zou het lokaal worden voor Standard 3 Eldoret (leeftijd ong. 8-9 jaar). Zodoende was de hele klas aanwezig, samen met de leraar en de hoofdmeester. Wij waren vanuit Florensis met een aantal personen uit de welfare commissie naar de opening gegaan. Het was een mooie opening, compleet met het doorknippen van een lintje, liederen zingen etc.. Daarnaast hebben we nog een aantal bomen geplant die we aan de school hadden gedoneerd.

Het werk is nog lang niet gedaan op Mirera Primary school, maar in ieder geval zitten er weer een aantal kinderen droog te studeren voor een mooie toekomst.

opening

stoelen dragen

Bomen planten

zwaaien

Pas op! 45 buffels op de vlakte

May 17, 2010 2:47 pm

Zaterdag kregen we een sms-je van de buren: Pas op! 45 buffels op de vlakte.

Zoveel hadden we er hier nog nooit gezien, dus gelijk maar even mijn nieuwe camera gaan uit testen.
Te voet is het toch wel spannend (buffels zijn één van de meest agresieve dieren van Afrika), dus later nog even terug geweest met de auto en een koelbox vol drankjes!
Volgens de buren rond de vlakte was er nog nooit eerder zo’n grote kudde buffels op ‘onze’ vlakte geweest. Vaak zijn er helemaal geen buffels, soms een enkeling. (Meestal mannetjes) maar nu dus een hele groep inclusief jonkies. Het is op moment erg groen en er zijn heel veel jonge dieren, vooral ook gnoes.

We zijn weer thuis!

May 6, 2010 9:15 pm

Zo’n bezoekje aan Nederland is altijd een beetje ‘rennen, vliegen, springen, opstaan en weer doorgaan’ maar zóóó leuk om iedereen weer even te zien! We voelen ons ieder bezoek weer bijzonder in de watten gelegd door moeders, vaders, broers, gasten en popjes die op stel en sprong voor ons klaar staan, op de tijden dat het ons uitkomt, die allerlei dingetjes in huis hebben gehaald waarvan ze weten dat wij die lekker vinden, of die bereid zijn daaaaaaaaaaaaaaagenlang met ons stad en land af te struinen op zoek naar onmisbare zaken die we in Kenia toch moeten missen.

Een paar hoogtepunten van dit bezoek: Jolanda die voor ons de pioenen even de pioenen liet, eindelijk Ben en Koen kunnen knuffelen, het trouwpak van Eddy, asperges, een (welliswaar verregende, maar toch erg gave) KoninginneNach, een zonovergoten typisch Delftse Koniginnedag, de indrukwekkende dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte, vele wijntjes en de gezichten van zoveel lieve mensen die toch altijd een beetje als ‘thuis’ zullen blijven aanvoelen!

2x 60 Feestje van mam & pap

Vrijmarkt (typisch NL)