Archive for the 'working' category

75 jaar jubileum Florensis

September 4, 2016 10:43 pm

Florensis bestaat dit jaar 75 jaar, een heugelijk feit dat gevierd mag (moet?) worden.
Alle verschillende Florensis lokaties in de wereld waren gevraagd om iets bijzonders te doen.

IMG_1372

Wij kozen ervoor om een dag te organiseren voor al onze werknemers, én hun gezinnen.
Geen gemakkelijke opgave, want we hebben zo’n 400 werknemers, en met hun gezinnen erbij zou het een feest worden voor 1200 personen, waarvan zo’n 600 kinderen.

IMG_0961

Een commitee werd opgericht, en Lieke wilde wel het voortouw nemen in de organisatie.
Men wilde graag een feest buiten de kwekerij, op locatie. Het regelen van transport voor 1200 mensen is al een enorme uitdaging op zich.
Voor de lokatie kwamen we uit bij FishEagle Lodge in Naivasha. Een prachtige plek aan het meer, met veel bomen, en dus lekker schaduwrijk.

IMG_1096

We kozen voor het thema ‘Florensis Festival’. Omdat het grootste genieten voor onze werknemers toch vooral bestaat uit lekker kunnen eten en drinken, en niet te veel ‘moeten’.
We wilden de hele dag een gevoel geven van een festival. Met allerlei activiteiten voor het hele gezin, en verschillende kraampjes met eten en drinken.

IMG_1133

En zo gebeurde het, bussen vol met onze werknemers en hun families stroomden vanaf 07.20 uur de locatie binnen, en het (festival) terrein werd ontdekt.
Er was een hoofdpodium waarop de hele dag activiteiten plaats vonden, en eromheen stonden kleinere tenten waarin workshops gegeven werden, en de verhalen vertellers van StoryMoja hun ding deden. Maar er was ook een tent met een Silent Disco voor de dansliefhebbers.

IMG_1009

Wie wilde kon een boottocht maken op het meer, en voor de kinderen verzorgde Sarakasi trust – Smiles for Change trampolines, springkussens, een knutselhoek waar geverfd, getekend en kralen geregen kon worden, een heleboel clowns, acrobaten, poppenkast, en natuurlijk de onmisbare grimeurs.
Eigenlijk hadden we nog een heel programma met estafette spelletjes, maar de dag was al voorbij voordat we de kans hadden gehad om daarmee te beginnen. Wellicht een volgende keer…

IMG_1257

Er waren meerdere loungeplekken waar gezeten en gekletst kon worden, onderwijl genietend van het hele gebeuren. En kraampjes met fruit, popcorn, worstjes en eieren, suikerspin en vers gebraden schaap van onze eigen kwekerij (onze grasmaaiers) zorgden voor de nodige versnaperingen.

IMG_1207

Tussen de middag was er voor iedereen een warme lunch, en uiteraard waren er ook een paar speeches.
Tijdens Eddy zijn speech werden ook de cadeaus aangeboden. Aan Florensis Nederland gaven we een “Carpet of Life” dat gemaakt gaat worden van stukken stof die alle medewerkers in de afgelopen dagen gedoneerd hebben. Daadwerkelijk een cadeau van al onze medewerkers dus. De medewerkers zelf kregen o.a. een zakje “Seeds for Change”, een ingenieuze manier van boomzaadjes, gecoat in een mengsel van klei en houtskool.

IMG_1397

Na de lunch was er, wegens overweldigend verzoek vanuit onze medewerkers een optreden door Kayamba Africa.

Rond 5 uur ging iedereen moe, maar voldaan, naar huis, maar bij het in de bussen stappen kreeg iedereen nog wat versnaperingen mee, waar we tijdens de dag niet eens aan toe gekomen waren.
Om er voor te zorgen dat men zich dit feest nog lang zal heugen, is alles vastgelegd door een foto- en videograaf, maar er was ook een ‘Selfie Wall’ waar mensen zelf foto’s konden nemen, of een foto konden laten nemen door een fotograaf.

IMG_1066

IMG_1070

IMG_1081

IMG_1094

IMG_1113

IMG_1119

IMG_1121

IMG_1178

IMG_1126

IMG_1204

IMG_1318

IMG_1412

IMG_1438

IMG_1446

Iemand een Florensis visje?

May 25, 2015 1:33 pm

Schoon drinkwater is een groot goed, overal ter wereld. Maar in Naivasha is dit niet vanzelfsprekend. Naivasha ligt in de rift vallei, dit is een zeer actief vulkanisch gebied, en dit zorgt ervoor dat er fluoride uit het gesteente los komt. Dit “vervuilt” het grond- & bronwater.
In Nederland zijn we allemaal gewend om tandpasta met fluoride te gebruiken, en als kind krijg je zelfs extra fluoride voor het versterken van je tanden. Echter teveel fluoride maakt je tanden bruin, en op den duur zelfs broos. Maar niet enkel je tanden worden broos, ook je botten.
Het bronwater in Naivasha heeft een fluoride gehalte van tussen de 20 en 45 mg/l. De WHO (Wereld Gezondheids Organisatie) geeft als richtlijn <1.5mg/l . Dit is de voornaamste reden dat we enkele jaren geleden bij Florensis Kenia een omgekeerde osmose drinkwater unit (RO) hebben aangeschaft. Al onze werknemers in de kwekerij, ons dorp en kinderdagverblijf gebruiken dit drinkwater, en vele collega’s die niet in ons dorp wonen nemen ’s avonds jerrycans met water mee naar huis (inclusief ikzelf). Ons RO systeem heeft één nadeel, voor elke 5 liter drinkwater die we produceren, hebben we ook 4 liter afval water. Dit afval water heeft simpel gezegd alle nutrienten en zouten in zich, die in de totale 9 liter zaten. Dit betekend voor ons water met een EC van meer dan 4.5mS. Het water werd altijd naar ons contructed wetland getransporteerd, waar het wordt gezuiverd voordat het terug het meer in stroomt. We hadden al vaker ideeën om meer met dit water te doen. De pompen draaien toch, en we zouden meer voordeligs moeten kunnen doen dan alleen suikerriet en bananen telen in het wetland. Na wat navraag en onderzoek, kwamen we op het idee van visteelt. In de zee zwemmen ook vissen, dus die kunnen toch ook tegen zout water? Na navraag gedaan te hebben bij de universiteit van Wageningen kwamen we er al snel achter dat zowel Tilapia als Afrikaanse meerval goed tegen zout water kunnen, en zeker tegen de gehaltes die wij in ons afval water hebben. Het duurde niet lang of we waren in gesprek met Jambo Fish. Dit is een Keniaans bedrijf met een Nederlandse partner (Fleuren & Nooijen) met jarenlange ervaring in internationale visteelt. DSC_1206

Nu staan er sinds een paar maanden 5 tanks tussen onze irrigatie silo’s. Elke tank heeft tussen de 250 en 500 meervallen (Clarias gariepinus). We krijgen de meerval geleverd als een kleine vingerlingen, en we krijgen ze geleverd met verschillend voer voor de verschillende stadia. We hebben elke maand een tank met visjes gevuld, met het idee dat we uiteindelijk ook elke maand een tank zullen kunnen oogsten. Dit omdat het opkweken van een vingerling tot een vis van ongeveer een kilo 5 a 6 maanden zou moeten duren.

Maar, zoals bij de meeste nieuwe dingen, leren we ook bij dit project met vallen en opstaan. We hebben vele problemen gehad, zoals met de verversing van het water, de afwatering, en overstromende tanks.
Dorothy (onze Assistant Researcher) en Kuria zijn de verantwoordelijken voor de visteelt. Ze zijn beiden opgeleid bij JamboFish, en zorgen 3x per dag voor het voeren van de vissen. We doen wekelijks wateranalyses, om te zorgen dat alles goed gaat. Maar 2 maanden geleden hadden we ons eerste echte probleem, een bacteriele infectie in 2 van de tanks. De “snorharen” van de vissen werden zwaar aangetast, en zagen er uit als slappe, bloederige spagetti. Erg zielig om te zien, en we hebben dus ook gelijk actie ondernomen. Met bepaalde zouten werden de tanks behandeld, en al snel zagen we dat de aantasting verdween. Gelukkig!

IMG_0236

Vorige maand was er een monteur over uit Nederland, voor het onderhoud van zowel de drinkwaterunit als ons UV systeem (die gebruiken we voor desinfectie van het irrigatie water). De membramen van de omgekeerde osmose unit moesten worden doorgespoeld en schoon gemaakt. Ondanks dat we alles goed hadden voorbereid zodat er geen chemicaliën in ons drinkwater zouden komen, waren we even vergeten dat het afvalwater óók wordt gebruikt. Mbogo, onze irrigatie technician riep opeens: “De vissen!!!!!” en rende onze watertechnische ruimte uit om de kranen naar de vistanks dicht te draaien.
We hebben snel het water in de vistanks getest op pH waardes, omdat de chemicalien onder andere zware zuren waren. Maar we zagen geen afwijkingen in de zuurgraad van het water. Alles leek er op dat we net op tijd waren.
Tot de volgende ochtend om 6uur mijn telefoon ging. “DE VISSEN!!!” Twee tanks waren er slecht aan toe. Vele dode vissen, en stinkend water. We zijn zo snel mogelijk aan het werk gegaan om de levende vissen uit de tanks te halen, en in schoon water te doen, en zo snel mogelijk de tanks te legen. Vele uren hard werken later hadden we toch ongeveer 150 vissen verloren. Waarschijnlijk door een combinatie van zuurstof gebrek en verbranding (chemische reactie van ammonium en zuur). Een dag later hebben we nog eens 140 vissen gedood. Deze hadden het overleeft, maar ze hadden een soort van brandwonden op hun huid, dus we vonden het te zielig om ze te laten lijden. Deze hebben we schoongemaakt, en in de vriezer gelegd, voor gebruik in de keukens van de kantine en het kinderdagverblijf.

IMG_20150505_155833

Het was een behoorlijke tegenslag voor iedereen die met het vissenproject heeft gewerkt, en dat was goed te merken. Om de stemming te keren besloten we de eerste officiele oogst te doen. Gedeeltelijk om de vissen die het hadden meegemaakt te vervangen, maar ook om weer opnieuw enthousiasme te kunnen voelen over het project. De vis werd geoogst, en meer dan 200 werknemers gingen trots en blij naar huis met een verse vis uit ons eigen visproject. Een stuk vlees / vis kunnen eten is in Naivasha bijna nog minder vanzelfsprekend dan schoon drinkwater, dus dit was een oprecht blij moment op de farm!
Alleen die arme Dorothy kon het nog steeds niet over haar hart verkrijgen om de vis die ze zelf had gekweekt ook daadwerkelijk op te eten. En dat is het beste bewijs van met hoeveel liefde dit project wordt gerund.

De 2 tanks zitten inmiddels weer vol met 2x 500 nieuwe kleine visjes, en we kunnen niet wachten tot volgende maand, als ook de volgende tank kan worden geoogst.

DSC_0804

Mount Longonot

March 10, 2013 8:49 am

Het uitzicht rond Naivasha wordt gedomineerd door de vulkaan Mount Longonot. Hij vormt onder andere het achtergronddecor voor ons huis, en ook voor de kassen van de farm.
Longonot is voor het laatst uitgebarsten in 1863, maar er is tussen 2004-6 nog wel seismografische activiteit gemeten.

Nagenoeg het gehele kantoorpersoneel bleek deze vulkaan nog nooit beklommen te hebben. Al snel was het plan gesmeed om, als een soort teambuilding, deze uitdaging aan te gaan.
Zodoende stonden we op zaterdag ochtend (2 maart) met 14 man/vrouw om 06:30 aan de voet van de vulkaan. Deze is 2776 meter hoog, dus het zou een flinke klim worden (We zeggen er niet bij dat de voet reeds op 2150m ligt).
De klim naar de kraterrand koste ons iets meer dan een uur, maar de tocht rondom de krater, die nodig is om het allerhoogste topje te bereiken, was nog eens een dikke 2 uur.

Het was zwaar, er waren smalle doorgangen, klimpartijen, smalle paadjes, stijle afgronden en bovendien was het warm, nee HEET was het. Rond 10 uur stond de thermometer al rond de 30 graden, dus de liters water gingen er snel doorheen.
Maar we hebben het gehaald, allemaal. De koude drankjes die iedereen bestelde toen we weer onderaan de voet van de vulkaan stonden waren nogal uiteenlopend, van melk (??) tot bier , maar allemaal even verdiend!


Kerstpakketten

December 24, 2012 3:11 pm

Inmiddels is het één van onze favoriete momenten van het jaar: het uitdelen van de kerstpakketten.
We zijn er enorm trots op dat Florensis tegenwoordig bekend staat om haar fantastische kerstpakketten. Het is écht hartverwarmend om te zien hoe oprecht blij en gelukkig mensen hier nog worden van een kerstpakket dat bestaat uit dingen als een kip, een kool, suiker, meel, (bak)vet, zout, limonade en thee. Het hele dorp eet hetzelfde met Kerstmis, en allemaal zijn ze er zielsgelukkig mee. Dit is waar kerstpakketten voor bedoeld zijn, en hier is niemand die klaagt over zijn of haar pakket, of het niet mooi of goed genoeg vind…
Het enige waar ik ieder jaar weer moeite mee heb is om mijn tranen weg te slikken. (watje.)

Merry Christmas!