Archive for August, 2007

Migratie

August 27, 2007 5:24 pm

Ieder jaar zo ongeveer in augustus dan krijgen meer dan twee miljoen Wildebeasts (Gnoes) de ‘kriebels’. Ze trekken dan van de Serengetti (Tanzania) naar de Masai Mara (Kenia) op zoek naar voedsel. Dit staat bekend als één van de grootste natuurspektakels ter wereld. Met name het moment dat de Wildebeasts de Mara rivier oversteken, en daarbij niet alleen elkaar onder de voet lopen, maar ook nog de gevaren van de rivier (wild stromend water en krokodillen) moeten trotseren, staat bekend als zeer spectaculair.
Dit jaar is de migratie door de vele regens van de afgelopen tijd wat later begonnen, en afgelopen weekend zijn we zéf naar de Mara gemigreerd, in de hoop nog iets van die andere migratie mee te krijgen. Nou, dat is gelukt!!!

Trekkende wildebeast over de vlaktes

Duizenden en duizenden en duizenden wildebeasts hebben we gezien, soms zover je kunt kijken hele vlakten bedekt met wildebeasts. Wij vonden het héél erg bijzonder om te zien hoe ze ‘s morgens allemaal in rijen achter elkaar over de vlaktes trekken, gedreven door instinct, op weg naar het water. We hebben ook kunnen zien dat ze zich verzamelden aan de oever van de Mara rivier, maar met uitzondering van twee hele dappere Wildebeasts, durfden ze de oversteek (nog) niet aan.

Verzamelen aan de oever van de Mara river

Net niet durven over te steken

Of ze nog zullen oversteken weet niemand, dat zal mede afhangen van de beschikbaarheid van voedsel. De enorme hoeveelheid toeristenbusjes die zich inmiddels iedere dag langs de oevers verzameld neemt echter met de dag toe, en echt bevorderlijk voor de oversteek is dat niet …
De Wildebeasts zullen waarschijnlijk nog tot ongeveer oktober/november in de Masai Mara blijven, en vormen daar in de tussentijd een feestmaal voor allerhande roofdieren. De Masai Mara is, behalve vanwege de migratie, dan ook zeer geliefd vanwege de grote hoeveelheden leeuwen, cheeta’s en luipaarden die hier voorkomen.

Wanneer de regentijd zich in oktober/ november aandient zullen de Wildebeasts weer terugkeren naar de Serengeti, onderweg dezelfde gevaren van de heenweg nogmaals trotserend.

De vlaktes waar de Masai Mara bekend om is:

Wildebeast in de Mara

Zonsondergang

Masai Mara

Wildebeast

Masai Mara Zebra's

Ballonvaren (met Struisvogel)

Ballonvaren

De beroemde leeuwen van de Mara

Simba

Simba met stuk Gnoe

Spelen

En terwijl ‘Simba’ geniet van een Wildebeast, trekken de overige Wildebeast langs het eetfestijn.

Leeuwen met wildebeast op de achergrond

De restjes worden opgepeuzeld door Hyena’s en de alsmaar ruzieende gieren. (zie de gieren in de boom en de Hyena er onder)

Gieren en hyena

Gieren

De altijd gezellige (ofwel humeurige) buffels

Buffel

De olifanten van de Masai Mara

Olifanten in de Mara

Naderende omweersbuien

Omweer komt eraan

De enige fasoenlijke brug over de Mara rivier (terwijl er onder de verdronken Wildebeasts liggen te stinken)

Brug over de Mara river

En als toetje voor Lieke nog een paar Hippo’s in de Mara river

Hippo's

Ps: Oh ja, dit was dus wél vakantie!!! We zijn heerlijk een weekendje met de tent weggeweest!

Werken, werken, werken

August 19, 2007 8:15 pm

In verband met concurrentiegevoelige informatie is het niet de bedoeling dat we te veel op het internet schrijven over ‘ons’ bedrijf.

Dat is echter natuurlijk wél waar we de meeste tijd doorbrengen. Omdat we ons zéér bewust zijn van onze trouwe fans, en we jullie niet teleur willen stellen doen we in onze vrije tijd hard ons best om zo interessant mogelijke verhalen bij elkaar te sprokkelen. Maar wat gebeurd er???? We krijgen steeds meer opmerkingen over of er ook nog wel gewerkt wordt!!!
We hebben dan ook besloten dat jullie gewoon pech hebben, als het niet gewaardeerd wordt dan hoeven wij ook niet aan het ‘werk’ te gaan voor mooie foto’s en smeuïge verhalen vonden we.

Wat we dan wél gedaan hebben? Nou de ‘gewone’ problemen oplossen; zoals proberen om onze container vrij te krijgen die vaststaat in Mombassa (omdat ze hier iets héél gebruikelijks als een ‘non negotionable airwaybill’niet kennen), Vooral véél problemen met en tussen werknemers oplossen, zoals mensen die om geld komen vragen omdat er een familielid ziek, zwak of misselijk is, of die vinden dat de verzorgsters bij de kinderopvang in ‘Florensis Village’ eigenlijk niet ouder dan 13 zouden moeten zijn omdat ze anders gaan rotzooien met de mannen in de Village, of erachter komen dat alle nieuwe douchekoppen in de damesdouches van de Village binnen een paar dagen ‘verdwenen’ zijn omdat de zorgvuldig ingevlochten extensions anders nat werden. Ook hadden we nog een delegatie van Florensis Nederland, samen met de general manager van het zusterbedrijf in Ethiopie op bezoek. Dan hebben we nog de Keniaanse staat die verzint dat plastic zakjes milieu vervuiling veroorzaken, en dus vanaf nu verboden zijn. Wat als resultaat heeft dat we geen zakjes meer kunnen kopen voor de oogst van de stekjes. De gemeente Naivasha heeft verzonnen dat we opeens 1% van onze omzet als belasting moeten betalen (zonder dat er een tegenprestatie voor geleverd gaat worden). Het ‘Buro of standards’ wil geld zien, met terugwerkende kracht vanaf 1998 omdat ze zouden controleren dat de tuinbouw exportproducten aan bepaalde standaarden voldoen (we hebben ze nog nooit gezien). De dozen leverancier is niet te vinden en we kunnen dus geen nieuwe dozen bestellen. Ze hebben diesel getankt in de compressor in plaats van in de dieseltank, en dus doet de compressor het niet meer. Na een heerlijke regenbui stond er van de week 20cm water in de schuur, en was er een scheur van 2 meter in de kas ontstaan.
Moeten we nog even doorgaan ??????

Lake Nakuru

August 13, 2007 10:26 pm

Gisteren zijn we in Lake Nakuru National Park geweest. Dit park is met name beroemd om haar vele Flamingo’s rond het (soda)meer en de zeer zeldzame zwarte én witte neushoorns.
Ik zou natuurlijk kunnen vertellen over wat we allemaal gezien hebben, maar eigenlijk was dit een typisch gevalletje: een foto (of tien) zegt meer dan 1000 woorden. Dussuh… Kijk en geniet even mee!

Uitzicht Lake Nakuru
Lake Nakuru

Lake Nakuru

Jagende Hyena
Hyena

Dik Dik
Dik Dik

Pelikanen
Pelicanen

Buffel bad
Buffel

Tanks (Neushoorns)
Neushoorns

Buffel
Buffel

Duttende Neushoorns
Neushoorns

Hyrex
Hyrex

Uitzicht Lake Nakuru
Lake Nakuru

Shelter

August 12, 2007 9:17 pm

Afgelopen zaterdag ben ik naar de ‘boysshelter’ hier in Naivasha geweest. Dit is een opvanghuis voor voormalige straatjongens. Het is een initiatief dat grotendeels bestaat dankzij vrijwilligers, giften en donaties. Florensis heeft dit project in de afgelopen jaren ook op verschillende manieren gesteund.

Het tehuis ligt hoog op een heuvel een eindje buiten Naivasha, en biedt onderdak aan 50 jongens tussen de 3 en 18 jaar. Ik vond het een erg mooi opgezet project. De omstandigheden zijn er sober, maar erg netjes. Er zijn niet heel veel begeleiders, dus veel tijd voor persoonlijke aandacht is er niet. Maar de begeleiders die ik gesproken heb maakten op mij de indruk het hart écht op de goede plaats te hebben, en oprecht om de jongens te geven. Behalve voedsel en onderdak wordt er hard aan gewerkt om de jongens ook kennis en verantwoordelijkheden bij te brengen. Door het soms jarenlange leven op straat valt dat niet altijd mee. Het project is zojuist uitgebreid met een houtwerkplaats, en er wordt hard gewerkt aan een metaalwerkplaats. Op die manier kunnen de jongens een vak leren, waarmee hun kansen op een goede toekomst drastisch verbeteren.

Shelter Naivasha

Tamara en Mac geven er op zaterdagochtend ‘les’ aan de jongens, en ik ben meegeweest om te kijken of dat ook iets voor mij zou zijn. Toevallig zijn ze net bezig met het aanleggen van een nieuwe groentetuin. Op dit moment zien de jongens het werken in de tuin nog als een minderwaardig klusje, een noodzakelijk kwaad. Het plan dat we nu bedacht hebben is dat ik op zaterdagochtend een groep jongens les ga geven over het werk op het veld. Door ze wat achtergrond informatie mee te geven en het werk op het veld interessanter te maken hopen we dat we hun houding ten opzichte van werk op het land kunnen veranderen. Ik wil ze bijvoorbeeld wat achtergrond informatie gaan geven over verschillende irrigatie methoden, en dan ook met hun zelf een irrigatiesysteem gaan aanleggen op het nieuwe veld. Ook hoop ik ze iets te kunnen vertellen over bijvoorbeeld (kunst)mest, de verschillende manieren van grondbewerking enzovoort. Heb ik toch niet voor niks Tropische Landbouw gestudeerd. Ik heb er veel zin in en ben erg benieuwd!