Archive for March, 2009

Moments on the move

March 28, 2009 2:19 pm

Een (bloemen)zaakje runnen zonder vervoer is denk ik nergens makkelijk, maar in een land als Kenia ronduit onmogelijk.
Al héél lang was ik dus op zoek naar een eigen auto. Het viel niet mee om te beslissen wat voor een het er moest gaan worden, veilig, geschikt voor de Keniaanse wegen, voldoende ruimte, ook voor grote stukken en bestellingen, passend binnen het budget, pfoe!

Maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaar, komt tijd komt raad, en na goed rondgekeken te hebben wist ik het: een Toyota Noah moest het worden!
Met dat besluit was ik er nog niet, want toen moest er nog een geschikt exemplaar gevonden worden, maar ook dat is gelukt.

Een Toyota Noah, vers ingevoerd uit Japan, van alle gemakken voorzien (zelfs aparte airco achterin, zodat mijn bloemetjes koeler kunnen dan ik!) en binnen het budget!
Als kers op de taart heb ik er van de week nog even een echte MauaMoments versiering op aan laten brengen, en nu zijn we dus ook écht “on the Move!”

Maua Moments on the move!

The land of 13 Months of Sunshine

March 24, 2009 11:47 pm

Gisteren ben ik teruggekomen uit het enige land ter wereld (want andere kalender) met jaarlijks 13 maanden zonneschijn: Ethiopië. Samen met onze directeur heb ik ons zusterbedrijf in Koka, ten Zuid-Oosten van Addis Ababa, bezocht.
Addis is een andere stad dan wij gewend zijn. Aan de ene kant echt Afrikaans, maar aan de andere kant toch echt anders. In vergelijking met Nairobi vielen vooral de enorm brede wegen door de stad op, met in verhouding weinig auto’s. Ook het idee dat onze koffers in een open pickup lagen was ‘vreemd’. In Nairobi haal je waarschijnlijk de volgende afslag niet eens. Heerlijk zijn de kleine koffiehuizen waar je even geniet van een goede Ethiopische koffie.

Brede wegen en kruispunten in Addis
Addis

Koka ligt duidelijk in de Rift Vallei. Stoffig, heet en droog, net Naivasha. Het bedrijf ligt, net als ons bedrijf in Kenia, naast een groot meer, al wordt het water voor de farm hier niet uit het meer gehaald.

Op zaterdag hebben we een aantal biertjes gedronken, en niet te vergeten kroketten gegeten, in Wim’s Holland House, een café van een Nederlander in Addis.
Zondag zijn we de hooglanden ingegaan. En dat is duidelijk een ander gebied. Wat een landschap! Het zou zo één van de grootste agrarische productie lokaties van de wereld kunnen zijn, jammer dat ze hier van Teff (soort graan) houden dat zeer weinig opbrengt per ha en ook nog eens niet zo enorm voedzaam is.

Hooglanden

We hebben hier ook een freesia kwekerij bezocht waar Ronald, samen met Nederlandse partners bij is betrokken. De farm stond op 2800 m hoogte, maar het leek net als vroeger, de geur van de freesia’s, het drogende loof, het stomen en de klimaatcel.

Het einde van onze tocht was een bezoek aan de Blue Nile Valley. Een vallei waardoor het begin van de rivier de nijl stroomt (Ethiopische deel). Een indrukwekkend gezicht.

brug over de nijl


Nile gorge

Optocht traditioneel te paard
te paard

Piramides in Ethiopië : Stro van teff
piramide

Dol fijn!

March 10, 2009 10:26 pm

Afgelopen weekend zijn we een paar daagjes aan de kust geweest met Edwin, Tamara en Eric Stokman. Dit is namelijk dé periode waarin walvishaaien de Keniaanse kust passeren, en daar dus ook bewonderd kunnen worden…als je geluk hebt natuurlijk. De Whaleshark Trust www.whalesharks.wildlifedirect.org zet zich in om voorlichting te geven over, onderzoek te doen naar, en bescherming te verlenen aan walvishaaien. Jaarlijks organiseren zij een expeditie waarbij ze de walvishaaien van zenders proberen te voorzien, en waar je dan aan deel kunt nemen. Dat hebben we afgelopen zaterdag gedaan. Voor het zoeken van de walvishaaien wordt gebruik gemaakt van een ‘ultralight’ vlieger die vanuit de lucht probeert de haaien te ‘spotten’ en de boot de juiste richting op te sturen.

Ultra light

Helaas zijn er dit jaar erg weinig walvishaaien, en op het moment dat wij arriveerden was er al bijna twee weken geen één meer gezien. Ook wij hebben helaas geen walvishaaien gezien. Heel, heel, heel erg jammer. Maar toch wel interessant om eens mee te maken, en ik hoop dat onze bescheiden bijdragen in ieder geval mee zullen helpen aan de bescherming van deze ongelooflijke dieren. En wie weet proberen we het volgend jaar nog eens!

Zondag hebben we een dagtrip gemaakt naar Shimoni, dit ligt tegen de grens met Tanzania aan, en het staat bekend als een mooie duikplek. De duikschool wordt gerund door een Nederlander. Die de beschikking heeft over een aantal prachtige plekjes om te duiken en te snorkelen. Met een grote Dhow (typisch oost-afrikaanse zeilboot) voeren we naar de duikplekken, en hier hebben we voor het eerst gedoken met Dolfijnen! Dat was écht een geweldig mooie ervaring!!! Vervolgens was er een heerlijke lunch op Wasini eiland, aan de overkant van Shimoni. Een aanrader om hier te duiken!
Al met al dus een heel bijzonder en geslaagd weekendje!

Dolfijn!

koraal

Krokodilvis
lekker visje

Angler Fish (heeft ‘s nachts een hengel met een lampje)
Frog fish

Cuttle Fish
Cuddle Fish