Archive for November, 2011

Lamu Cultural Festival

November 30, 2011 8:21 pm

We zijn weer terug in het natte, mistige Naivasha klimaat na een paar dagen warm weer en zweten op Lamu. Met een groep vrienden en kennissen zijn we het afgelopen weekend naar de Lamu Archipel geweest. Dit is een eilandengroep net ten zuiden van Somalië, in Noord Kenia. Het ligt heel afgelegen en is bekend om zijn arabische invloeden, het feit dat er geen auto’s zijn, en alle vervoer per boot of ezel gebeurd, en het historische stadje met haar hele nauwe straatjes. Dit alles omgeven door prachtige mangrovebossen, zandstranden en koraalriffen.

We hadden onszelf met een groepje van 7 gestationeerd in Banana house, in Shela. Dit is een dorpje dat 40 minuten wandelen ten noorden van Lamu (stad) ligt. Je kunt echter ook met een bootje, dan is het een kleine 10 minuten varen. De vorige keer dat we naar Lamu geweest zijn hebben we hier ook gelogeerd, En omdat dat zo goed bevallen was nu dus weer. We hadden een heerlijke veranda voor onszelf, en hebben wederom dankbaar gebruik gemaakt van de kok, die de meest heerlijke garnalen, krab en kreeften op tafel toverde. Alles vers uit de zee. Bananahouse is ook een welness centre, en Lieke heeft ’s ochtends lekker aan yoga gedaan, en Eddy heeft een heerlijke massage gehad.

De aanleiding voor deze trip was echter het Lamu Cultural Festival dat dit weekend plaats vond. Dit is een eeuwenoud festival, met als hoogtepunten de dhowraces en de ezeltjesraces. Daarnaast zijn er zwemwedstrijden, kanowedstrijden en vele traditionele dansen.
Vanwege de onrusten in Somalië waren er niet veel (buitenlandse) toeristen, en daardoor hebben we denk ik één van de mooiste en meest authentieke Lamu festivals meegemaakt. Gelukkig was de sfeer verder niet aangetast en, vooral tijdens de races, waren de kades vol mensen. Tijdens de dhowraces lag de baai vol met kleine en grote bootjes die met de race meevoeren, het had wel wat weg van ‘skutsjesilen’ in Friesland.

We hebben veel gewandeld door de smalle straatjes van Lamu en Shela town, lekker een beetje de sfeer voelen en proeven, en genieten van de activiteiten. Uiteindelijk hebben we ook nog een prachtig kunstwerk gekocht, dat nu al in ons huisje hangt te pronken, een erg leuk aandenken iedere keer als we er langs lopen!
De donkeyrace was fantastisch, de ezeltjes gingen over de kade, gewoon tussen de mensenmassa door, of er soms midden in, want hier kennen ze geen dranghekken langs het parcours. Wat een prachtige chaos. Dat was waarschijnlijk het leukste van het hele festival.

Het amateurisme waarmee alles georganiseerd leek, terwijl het allemaal toch goed (af)liep. Ook heel leuk om te zien vonden wij hoe de lokale dames (voor het merendeel moslimas, en in burka) toch manieren vinden om zich te onderscheiden. Met een gekleurde hoofddoek die onder de zwarte hoofddoek uitpiept, met glimmertjes bezette hoofddoeken en/of mouwen, met getaileerde burkas(!), en met prachtig beschilderde handen en voeten.

Hierdoor geinspireerd hebben de meiden uit onze groep besloten om tussen de races door ook een hennatekening op hun benen te laten zetten.

Voor de dhow race hadden we een eigen boot geregeld. Op een zeilboot met grote kussens op het dek zijn we meegevaren met de deelnemers aan de race. En dat viel nog niet mee, want er was niet veel wind tijdens het eerste deel van de race, gelukkig mochten wij onze motor ook gebruiken. De deelnemers hadden het een stuk zwaarder, en probeerden van alles om maar vooruit te komen. Door bijvoorbeeld tegelijkertijd voorwaarts te bewegen, en door de zeilen nat te gooien om zelfs het kleinste zuchtje wind te kunnen vangen.

Super gaaf om alles van zo dichtbij te kunnen bekijken en de spanning te kunnen voelen. De hele baai lag vol met bootjes en de sfeer was geweldig. Er waren verschillende boten volgeladen met juichende toeschouwers, vaak ook met muziek. En aan het einde was het dan ook een groot feest, waarbij vele toeschouwers van de kades sprongen om mee te vieren op de winnende boten.

Onze laatste dag en avond avond hebben we vooral genoten van de rust waar Lamu normaal zo om bekend staat. Onze trip hebben we afgesloten met een zeiltocht bij zonsondergang.

Vervolgens hebben we op een strandje aangelegd, en daar een heerlijke BBQ bij het kampvuur gehad. Niets zo lekker als verse vis met je blote voeten in het natte zand. Onder de vallende sterren zijn we ’s avonds laat teruggezeild naar Shela, het water verlicht door fluoriscerende algen…