Archive for May, 2011

Nieuwe keuken

May 16, 2011 8:36 pm

Het heeft wat langer geduurd dan geplanned (3 maanden in plaats van 5 weken), en we hebben 3 keer met een team ‘mannetjes’ (loodgieter etc.) klaargestaan terwijl de keuken toch niet kwam…. Vervolgens ging het bezorgen in etappes, en uiteraard moest er vandaag een en ander terug gebracht worden omdat het nog niet helemaal goed is maar; we hebben een nieuwe keuken!

Wat drie maanden geleden nog een donkere, tochtige, lekkende (auto)werkplaats was, is nu een heerlijk lichte, ruime, moderne (zeker voor Keniaanse begrippen!) keuken.
Als eerste moest er verbouwd worden uiteraard. Hiervoor hebben we ons, inmiddels vaste, ‘mannetje’ gebruikt. Een prachtvent, maar ‘ aannemer’ kun je hem toch niet echt noemen. Ik denk dat hij minstens zo gek van mij is geworden als ik van hem. Elke ochtend eerst duidelijk doorlopen wat er die dag zou gebeuren, om vervolgens aan het eind van de dag van mij weer te horen te krijgen dat het niet goed was, en dat de helft weer ongedaan gemaakt moest worden. En de volgende dag dit hele riedeltje weer opnieuw. Een van de hoogtepunten: toen zijn mannetjes besloten hadden de natuurstenenvloer met een beitel te bewerken omdat ze dachten dat ik de tegels waarschijnlijk zonder oneffenheden zou willen hebben.

Uiteraard is het eindresultaat niet helemaaaaaaaal hetzelfde geworden als wat we in gedachten hadden toen we bestelden, zo is ‘ gebroken wit’ ineens wel erg vanillekleurig geworden, maar we zijn toch erg blij met het eindresultaat. Zeker als je bedenkt dat dingen als ‘ free-standing’, roestvrijstaal, extra diepe lades en graniet nog geen gemeengoed zijn hier in Kenia.
Met name met de extra ruimte zijn we heel erg blij. Niet alleen in de keuken zelf, maar zeker ook met de voorraadkast (zo groot dat we het in Nederland waarschijnlijk een bijkeuken zouden noemen). De onderdelen die uit Nederland komen (handgrepen, luxaflex en verlichting) laten nog even op zich wachten, maar ondertussen genieten wij al met volle teugen van alle voordelen van deze nieuwe keuken.

We gaan nu niet op onze lauweren rusten, maar gelijk verder met de volgende projecten; In de corridor tussen het bestaande huis en de nieuwe keuken gaat een bar komen, de oude keuken gaat worden omgebouwd tot computer/studeerkamer, het kippenhok krijgt een veranda, de binnenplaats achterom gaat een facelift krijgen………… We houden jullie op de hoogte!

Hamer day 2011

May 13, 2011 5:16 pm

Afgelopen week was het weer zover, tijd voor ons jaarlijkse bedrijfsuitje en de 13de verjaardag van Florensis Kenia. De afgelopen jaren hebben we steeds een sportdag georganiseerd, met een aantal grappige onderdelen, zoals een zeepbaan of kruiwagen race. Maar dit jaar wilden de werknemers graag een dagje uit.

De Hamer day-commissie heeft hier een aantal keer over vergaderd, en het resultaat was dat we een bezoek zouden brengen aan Nakuru Nationaal Park. Dit is één van de safari wildparken die dicht bij Naivasha liggen. Het is vooral bekend vanwege de miljoenen flamingo’s die de oevers van het meer roze kleuren. De meeste van onze werknemers waren nog nooit in een wildpark geweest, en hadden dus ook nog nooit dieren zoals een neushoorn of leeuwen gezien. In Kenia worden de National Parks helaas nog steeds vooral bezocht door, (en dus ook gezien als iets voor) de blanke touristen, al is dat gelukkig wel aan het veranderen.

Natuurlijk mochten ook de echtgenoten van onze werknemers mee, dus we moesten vervoer regelen voor een kleine 400 personen. Met een bonte verzameling van bussen melden we ons, met enige vertraging (1 bus met pech, oponthoud bij politie controles, etc), zaterdagochtend bij de poort van het park.

Het was fantatisch in de de bus, iedereen was erg uitgelaten en vol verwachting, het leek wel een schoolreisje! De eerste stop in het park was bij een waterval. Iedereen wilde op de foto, en natuurlijk ook onder de waterval. Een paar werknemers die bij Lake Victoria vandaan komen lagen al snel in het water.

Vervolgens werd koers gezet naar Baboon Cliff, dit is een uitkijkpunt over het park en het meer. Maar omdat het een picknick plek is, is het voornamelijk berucht vanwege de stelende bavianen. Binnen no-time waren dus ook een paar werknemers hun tas kwijt ,en zat er een aap in 1 van de bussen. Grote lol en een hoop geren, naar en weg van, de apen.

De dag eindigde bij Summit Lodge, een restaurant/café aan de rand van het park. Daar was een grootse lunch opgezet en de bar was open. Na de, in Kenia zo geliefde, speeches van werknemers en managers, en ook nog een optreden van 1 van de werknemers, werd de dansvloer al snel vol. Ik heb me laten vertellen dat het laat is geworden, en dat de laatste werknemers aan hun haren de bus in gesleurd moesten worden.

Al met al een fantastische dag!

2011_Work