Archive for December, 2007

Verkiezingen

December 31, 2007 2:40 pm

Zoals iedereen in Nederland waarschijnlijk al heeft gehoord zijn er verkiezingen geweest in Kenia. Verkiezingsdag was afgelopen donderdag. Dit was een groot success, de opkomst was niet meer zo hoog geweest sinds de onafhankelijkheid. Veel werknemers kwamen ook trots binnen met hun pink helemaal paars (inkt zodat men ziet dat hij / zij heeft gestemd). Andere hadden niet gestemd door de zeer lange rijen van soms wel drie uur of langer. Iedereen heeft wel de mogelijkheid gekregen om te stemmen.

Vrijdag werd het onrustig gezien het tellen niet snel genoeg ging volgens veel mensen. De oppositie had een goede voorsprong. Zaterdagochtend waren de rollen omgedraaid, de huidige president had een inhaalslag gemaakt en liep een klein beetje achter op de oppositie.
Door enkele onduidelijkheden en de langzame vordering van het tellen werden er ‘s middags geen uitslagen meer bekend gemaakt. Vervolgens ontstonden er opstanden en rellen in een aantal grote steden.
Zondag was het vrij rustig tot zes uur ‘s avonds. Toen hoorden we een hoop herrie uit de richting van een dorpje dat vlak bij ons huis ligt. Toen we de televisie aanzetten werd er verkondigd dat de huidige president Mwai Kibaki gewonnen heeft. En ze zetten er gelijk vaart in want binnen een uur was hij ook beedigd. Het verschil was klein 4,584,721 voor Kibaki en 4,352,993 voor Raila van de oppositie.
Vervolgens is er in de meeste grote steden onrust uitgebroken tussen de oppositie en presidents aanhangers. Het helpt niet dat de oppositie de uitslag niet erkend. Raila Odinga heeft gelijk een grote bijeenkomst georganiseerd vandaag in Nairobi, die werd vervolgens verboden door de regering.

In Naivasha, waar wij wonen, is het vrij rustig. Alle farms zijn gewoon operationeel. En al onze mensen zijn gewoon aan het werk. Ondanks dat we verschillende stammen en stemmers op de farm hebben is er niets aan de hand. Het grootste probleem zijn onze vrachtwagens die door Nairobi naar het vliegveld moeten.

Wij gaan Oud en Nieuw vieren!
Groeten aan iedereen en tot volgend jaar!

Keniaanse Kerst

December 27, 2007 3:44 pm

Veel mensen hebben gevraagd hoe wij de kerstdagen hier doorbrengen, dus daarom even een klein verslag van de afgelopen dagen.

Kerstavond
De feestelijkheden begonnen met een kleine kerstbijeenkomst op de farm. In verband met het hoogseizoen dat nu in volle hevigheid losgebarsten is was er geen gelegenheid voor een uitgebreid feest, maar een drankje voor iedereen en een paar speeches kunnen natuurlijk altijd wel ingepast worden.
Volgens goed Nederlands gebruik werd het geheel afgesloten met de uitreiking van de kerstpakketten. Zo’n kerstpakket (in dat van ons zaten o.a. meel, boter, suiker, zout, limonadesiroop, thee enz) is voor de meeste werknemers hier nog een zeer waardevolle en dus welkome traktatie. Het ‘oudhollandsch-zeuren-over-je-kerstpakket’ kennen ze hier dus gelukkig nog niet!)

‘s Avonds waren we uitgenodigd voor een kerstdiner bij Edwin en Tamara thuis. Tamara haar ouders waren er ook, evenals Robert en Machteld. Het was écht erg gezellig, iedereen zag er op zijn paas uuhh, Kerstbest uit, het huis was gezellig versierd en het eten erg lekker! Zo’n gezellige avond met vrienden voelde echt als ‘thuis’.

Kerstavond

Eerste kerstdag
Met veel organisatie en geregel was het, ondanks de grote drukte op het moment toch gelukt om iedereen op de farm vrij te kunnen geven. Er hoefde dus niet gewerkt te worden!
‘s Ochtends hebben we eerst met zijn tweetjes uitgebreid ontbeten (ik had zelfs ergens kerststol weten op te duikelen!) en cadeautjes uitgepakt. Erg gezellig, en de kerstman heeft ons beiden ernstig verwend! Daarna hebben we natuurlijk even gebeld met Nederland en kerstwensen en weersomstandigheden uitgewisseld! (hier was het ong. 28-30°C)
‘s Middags waren we uitgenodigd voor een BBQ bij één van de Nederlanders hier, en zowat heel ‘Nederlands Naivasha’ was er.

Tweede kerstdag (hier bekend als Boxing day)
Vandaag was er wel een kleine delegatie aan het werk op de farm, maar tegen eerdere verwachtingen in was Eddy uiteindelijk toch vrij.
Van buren hadden we al gehoord dat het sinds jaar en dag traditie is om op tweede kerstdag met zijn allen te lunchen aan het meer. De restjes van de afgelopen dagen werden dus in een picknickmand gepakt, en rond lunchtijd trokken we richting de oevers van het meer.
Toen we daar aankwamen bleek het één grote gezellige boel. Iedereen had van alles meegebracht, en alles werd gezamenlijk gedeeld, van etenswaren tot stoelen van drank tot boten. De jeugd vermaakte zich met waterskieën, de ‘oudere jongeren’ en ‘jongere ouderen’ met drank en geklets. Ik heb zelden zo’n leuke en relaxte kerstdag meegemaakt volgens mij.
Toen het donker werd en dus fris hebben we het feest bij ons thuis nog even voortgezet.

Boxing day aan het meer

Bouw

December 23, 2007 11:36 am

Aan de voorkant van ons huisje zit een kleine veranda. Het is een betonnen afdak, ondersteund door palen van een acacia boom.
Nu is acacia-hout helaas niet zo erg stevig, en sinds we hier wonen zijn er al twee van de ondersteunende palen ingestort. Er moest dus iets gebeuren om te voorkomen dat de hele veranda één dezer dagen in zou storten.

Eigenlijk zouden wij ook graag een grotere veranda willen hebben aan de voorkant, zodat we daar een zit/ loungehoek kunnen maken waar je van het prachtige uitzicht kunt genieten. De afgelopen maanden hebben we dus ook allerlei plannen gemaakt voor het uitbreiden/ verbeteren van onze veranda.
Toen er deze week wéér een stuk paal afbrak zijn we gestopt met plannen maken, en begonnen met (ver)bouwen!

Veranda wordt gesloopt

De veranda die er nu zit wordt afgebroken en, nagenoeg hetzelfde, weer herbouwd, met als enige verschil dat er deze keer stenen pilaren zullen komen ter ondersteuning in plaats van de houten die we nu hebben.
Een klein stukje verderop gaan we daarnaast nog een nieuwe veranda/ prieel bouwen waar de zithoek inkomt, en waar in volle glorie van het uitzicht genoten kan worden.

Toen het besluit genomen was om aan de slag te gaan werden er binnen een paar uur een stel metselaars ‘van de straat geplukt’ en werd er een expres bestelling geplaatst voor een paar zakken cement. Die werden korte tijd later dan ook keurig bij ons thuis bezorgd!

Express delivery

Oh ja, en nu we toch een stel metselaars ‘in huis hadden’ hebben we ook gelijk even de keuken laten aanpassen. Het gasfornuis dat we enkele weken geleden gekocht hebben bleek namelijk nét niet te passen, en stond dus nog steeds niet op zijn plek. Als het goed is kan dat nu wel.

Jullie snappen dat wij dit jaar dus (in ieder geval í­n huis) ook een witte kerst hebben. Alleen is het bij ons van de stof.

Keuken in puin

Kerst Queeste

December 20, 2007 8:44 pm

De afgelopen weken heb ik half Kenia op z’n kop gezet op zoek naar een Kerstboom.
Kenianen ‘doen niet aan’ Kerstbomen moet je weten, en naaldbomen groeien hier niet zo veel.
Uiteraard hebben de ‘nepperts’ inmiddels ook hier hun intrede gedaan (is dat nou ontwikkeling?) Maar, in een ‘telershuishouden’ komt zo’n ding er natuurlijk niet in.

Wat dan? We hebben nog een tijdje gedacht over een ‘alternatieve’ kerstboom, in de vorm van een volgehangen acacia-loot of sisal-bloem ofzo. Maar het is al zo moeilijk om het échte kerstgevoel hier te pakken te krijgen, zeker omdat de daglengtes hier niet veranderen en de temperaturen op het moment flink stijgen. En dan helpt zo’n ‘Afrikaanse’ versie van een kerstboom natuurlijk ook niet.

Uiteindelijk heeft Zaine, onze vorige werkgever, zelfs een conifeer voor ons meegenomen in zijn vliegtuig vanaf Mt. Kipipiri!
Nou zijn er wel meer plekken waar coniferen verkocht worden als Kerstboom, maar ik was bang dat die mijn (Delftsblauwe) kerstversiering niet zouden aankunnen.
Maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaar uiteindelijk heeft de conifeer me voor zich weten te winnen met zijn échte kerstgeur. Tijdens het optuigen gisteravond bleek tot mijn grote verbazing dat hij zelfs mijn zware versieringen best aankon! Dus zie hier hoe hij staat te pronken, onze échte kerstboom!

Kerstboom