Archive for January, 2016

Januari 2016

January 31, 2016 10:02 pm

2016-01-January-v1

Deze eerste maand van het jaar was een fijne. Een goed begin is het halve werk!
We beginnen ons steeds meer thuis te voelen in ons fijne nieuwe huis, en langzaam aan raken de meeste dozen uitgepakt.
Het hoogtepunt van deze maand was onze heerlijke safari naar Ol Pejeta. Lekker met z’n drietjes een weekendje genieten van al het moois dat Kenia te bieden heeft. (uitgebreider verslag)
Eind deze maand vierden we dat we alweer 18 jaar samen zijn. Iets om nooit voor lief te nemen, dus we maken er altijd een speciale dag van. Oók als het een gewone door-de-weekse-werkdag is. Dit jaar besloten we het te vieren door met zijn drietjes een pannenkoeken-picnic-lunch te houden aan de rand van het nieuwe zwembad bij Sanctuary farm.
Mia is een echte water liefhebber. Helemaal ‘hot’ op het moment zijn de waterpistolen, en vooral samen met papa. ‘Slangen uit…., laden……, richten: VUUR!” schalt het bijna dagelijks door de tuin.

Maar het kan natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn zijn in het leven:
Mia haar papieren zijn nog steeds niet rond, we blijven excuses en andere ellende aan horen, maar zijn uiteindelijk nog geen stap verder als in November. Helaas, maar het zij zo. Als het op Keniaanse overheidsinstellingen aankomt is geduld een schone zaak, en gaat het om het hebben van een lange adem. We geven niet op, en hopen nog steeds op een snelle eindsprint, zodat we volgende maand met z’n drieen naar Kaapstad kunnen, voor een prachtige bruiloft van vrienden.

Ol Pejeta, Kicheche & RhinoCharge

January 23, 2016 5:58 pm

IMG_8371

Zoals jullie inmiddels wel weten draait alles bij de RhinoCharge om sponsorgelden binnenhalen. Voor iedere opgehaalde 1000 ksh krijg je een lootje in de raffle. Zo wonnen wij afgelopen jaar een weekendje weg naar een luxe tented-camp, te weten Kicheche, in Ol Pejeta conservative.
Ol Pejeta is een wildpark bij Mount Kenya, het is met name bekend vanwege de vele neushoorns, waaronder de drie laatst nog levende Northern White Rhino’s. Bovendien is er ook een chimpansee reservaat.

Afgelopen weekend besloten we onze bon in te wisselen, en na een lange rit uit Naivasha, en een hoop glibberen in de modder bij Naro Moro, leek het ons een goed idee om bij het vliegveld van Nanyuki te stoppen voor lunch. Mia kon geen genoeg krijgen van de vliegtuigjes, en ze heeft er vele aangemoedigd bij het opstijgen en landen. De vakantie was duidelijk al begonnen voordat we in Ol Pejeta waren aankomen.

Het weer werkte niet helemaal mee (veel regen en grijs), wat een beetje jammer was, maar verder was het een heerlijk weekend. Kicheche is een kleinschalig, luxe kamp. Vaak zijn dit soort kampen niet de allerbeste optie voor kleine kindjes, maar dit kamp wordt gerund door een enorm vriendelijk en meedenkend Zimbabwaans echtpaar, en bovendien waren er dit weekend nog twee koppels met kleine kinderen. Op zaterdag organiseerde het kamp daarom een ‘build-your-own-pizza’ lunch, leuk bedacht toch? Verder lag het kamp aan een kunstmatig meertje, en Mia heeft uren in het water gespeeld, heerlijk banjeren, takken gooien en steentjes verzamelen. Het vele speelgoed dat we meegesleept hadden was nagenoeg niet nodig.

IMG_8162

Safari met Mia betekend kortere tochtjes, afgewisseld met ‘relax’ tijd buiten de auto. Het is geweldig om dit samen met Mia te kunnen doen. Ze vind safari steeds leuker, en spot tegenwoordig soms zelfs dieren sneller dan dat wij dit doen. Omdat de tochtjes wat korter zijn, en wat minder aan ‘de randen van de dag’ heb je soms wel eens het idee dat ze daar iets minder bijzonder door worden. Maar hoeveel mensen hebben nu echt nog de gelegenheid om olifanten, leeuwen en neushoorns in hun natuurlijke habitat te kunnen zien, eigenlijk zonder al te veel moeite. Wat zijn we toch een geluksvogels, en wat hopen we dat dit nog maar heel, heel lang mogelijk zal blijven!

IMG_8404

Het leuke van Ol Pejeta voor kinderen is dat er ook voldoende dingen te doen zijn buiten de auto. Zo zijn we naar het Chimpansee reservaat geweest, waar we uiteraard ook een chimp adopteerden, en hebben we ook nog even een bezoek gebracht aan Baraka de blinde neushoorn. Helaas was die bijna net zo moe als Mia, en zelfs met wat verse suikerriet niet ertoe te porren om op te staan.

IMG_8436

Al met al was het een heerlijk weekend, en zijn we er ons weer eens heel goed van bewust geworden dat we ontzettend geboft hebben dit soort dingen relatief eenvoudig te kunnen doen.


IMG_8264

IMG_8119

IMG_8287

IMG_6518

IMG_8307

IMG_8082

IMG_8097

We hebben wel honderden ooievaars gezien in grote groepen die in Kenia aan het overwinteren zijn.
IMG_8071

Begin van een regenboog? Wat zou daar staan inplaats van een pot met goud 🙂
IMG_8026

IMG_8213

IMG_8064

Één van de kooien waarin ze een chimpanzee hebben gevonden. Hij had 9 jaar in deze kooi vastgezeten in een winkel als attractie.
IMG_8185

IMG_8252

IMG_8426

IMG_8217

IMG_6517

IMG_8232

IMG_8031

IMG_8243

December 2015

January 3, 2016 3:40 pm

Dec-2015_collage v2

Feest, kadootjes en snoepgoed……ons maandoverzicht ziet er precies uit zoals bij een December maand hoort.
Mia had het begrip ‘Sinterklaas’ dit jaar echt door, en met het naderen van 5 December werden de nachten steeds korter, en steeds vroeger klonk het vanuit haar bedje: “Sinterkaas ‘weest!”
Op 5 december mocht ze de goedheiligman (en zijn Pieten) ook in het echt ontmoeten, op de Nederlandse school. En bij thuiskomst bleek er thuis ook nog een hele zak cadeautjes voor de haard te liggen!

Voor Eddy, en op de farm, keerde de rust gelukkig weer een beetje terug met het vertrek van de laatste klanten op 5 december. Maar toen kreeg Maua Moments ineens nog een aantal opdrachten. Gelukkig wel allemaal leuke opdrachten. Een kerstbeurs, een bruiloft, bloemenarangmenten voor het bezoek van minister Ploumen (die niet kwam opdagen) en een kerstversiering bij een lodge.
En toen was het ineens kerst! Voor Mia en Lieke vakantie, en eindelijk tijd om ons nieuwe huis een beetje gezellig te maken. Voor Eddy geen vakantie, maar gelukkig wel wat meer vrije tijd, en met Kerst dit jaar zelfs echt vrij!

Het mooiste moment van Kerst is en blijft voor ons het uitdelen van de kerstpakketten op de farm. Heel mooi om te zien hoe oprecht blij iedereen is met (in onze ogen) eenvoudige dingen zoals meel, olie, suikerriet en een kip. Dan ga je altijd met een brok in je keel weer naar huis hoor!

Op het nippertje (kerstavond rond 21 uur) kwam gelukkig ook de luchtzending met onze kerstpakketten (én alle cadeautjes!) precies op tijd in Naivasha aan. De kerstdagen hebben we gezellig knus met ons drietjes in ons nieuwe huis gevierd. Heerlijk genieten van elkaar, lekker eten en mooi weer (de rest van de maand heeft het vooral véél geregend!) Op de vraag: Mia wat hoop je dat de kerstman jou zal brengen? Was het antwoord steevast “Paars!” Dus zo geschiedde. Uit het eerste paarse pak kwam een houten knikkerbaan. Dat was zo’n succes, dat de rest van de cadeautjes eigenlijk gewoon vergeten werd. Twee dagen aan een stuk door zijn er alleen maar knikkerbaan constructies gebouwd.
Pappa en mamma vonden het Sinterkerst gedicht van alle popjes en gasten het allermooist. We waren heel erg ontroerd!

Zoals eerder al gemeld, heeft het in December heel veel geregend. Of het nou een El Nino is of niet, veel is het in ieder geval. Het meer is in de maanden november en december ruim een meter omhoog gekomen, en op de farm spoelde een drain, en daarmee de ingang van het nieuwe project, haast weg.
Verder had Eddy deze maand pech met zijn auto. Terwijl hij bij de poort van de farm stond te wachten, reed ineens de auto die voor hem stond achteruit tegen Eddy aan. Met als gevolg een mooie deuk in zijn bumper.

Maar ondanks deze kleine tegenslagen was December een heerlijke maand. Oud en nieuw vierden we met een groep Nederlanders op Sanctuary Farm. Eerst een feestdiner voor de kinderen, met ijsjes en (een beetje) vuurwerk toe, en daarna een 7 gangen dinner met champagne en oliebollen voor de volwassenen. Hoewel het in Nederland misschien wel eens een beetje overdreven wordt, is vuurwerk toch wel iets dat echt bij oud en nieuw hoort, maar in Kenia – zo goed als- ontbreekt. Gelukkig kunnen we in de supermarkt tegenwoordig toch wel iets krijgen, al zou dat in Nederland misschien niet helemaal de naam vuurwerk mogen dragen. Mia vond het in ieder geval geweldig, en heeft het nog een paar dagen gehad over de vuurpijltjes die volgens haar “Piejjjjj knal!” deden…

En zo is de maand December, en daarmee ook het jaar 2015 tot een eind gekomen. Het leuke van het maken van deze foto-overzichten is dat je alle leuke dingen nog eens achter elkaar ziet, en daarmee nog eens extra goed beseft hoe fijn we het hebben. Natuurlijk is het soms wel eens druk, en werken we veel, maar we hebben het super naar onze zin, (juist) ook in ons werk, en zouden met niemand willen ruilen. 2015 was wederom een geweldig jaar dat ons veel moois heeft gebracht.