Archive for September, 2007

Container verplaatsen

September 28, 2007 6:42 am

We hadden nog een oude container staan in onze tweede schuur. Dit is een koel-container van 20ft. Gezien er een nieuwe koelcel komt, kon deze worden verwijderd.

Echter de container stond vast in het beton en moest twee keer een bocht van 90 graden maken, van een helling af en dan naar buiten. Allemaal in de schuur waar dus geen zwaar materieel kan komen. Ofwel wat doe je dan…
Je huurt een Keniaan in die zegt het klusje wel te kunnen klaren. En ja hoor, daar stonden dan twintig man met een paar houten palen. Container uitbikken, op de ronde palen krikken en rollen maar! Na een dag slepen en duwen stond de container buiten.

Slepen

helling af

door de deur

Vervolgens moest de container op een vrachtwagen worden geladen. Dus krikken (met een krik van 30/40 cm) steen er onder, krikken, steen er onder om er vervolgens achter te komen dat de vrachtauto te klein is. Dus morgen terug met een grotere vrachtwagen. Vervolgens krikken, vrachtwagen hard naar achteren rijden, weer krikken en hard naar achteren. Als je dat maar lang genoeg volhoudt en goed aan de voorkant gaat hangen dan kiept zo’n container zo in je vrachtwagen.
Na zo’n avontuur weet je wel gelijk hoe de piramiden zijn gebouwd.

krikken

Container

vrachtwagen

Uitbuiting??

September 25, 2007 7:07 am

Op het moment horen we van verschillende kanten dat de tuinbouw sector in Naivasha in de Nederlandse media zeer negatief in beeld is geweest. Waarom dit toch steeds gebeurd is mij een raadsel, ook hier in de Keniaanse media verschijnt namelijk regelmatig een zeer negatief artikel of item over de tuinbouw.
De meeste verhalen zijn ronduit niet waar, of in een totaal verkeerde context geplaatst. Keniaanse media weet misschien niet beter denk ik wel eens, maar van de Nederlandse media had ik toch een hogere dunk. Het enige dat ik me nog kan voorstellen is dat er met bevooroordeelde ogen gezocht is naar bevestiging van de ideeën die men reeds had.

Ik wil heus niet beweren dat het hier het Walhalla is, en dat er geen zaken verbeterd zouden kunnen worden, natuurlijk wel, maar waar ter wereld is dat niet zo? Ook wil ik niet beweren dat de situatie hier vergelijkbaar is met de situatie in de Westerse Wereld, maar we zitten hier dan ook in Afrika!! Hoe de mensen hier leven, en wat ze hier verdienen moet je vergelijken met de situatie elders in Kenia, niet met wat wij Europeanen gewend zijn, dat zou niet realistisch zijn!

De ‘Westerse bedrijven’ die hier zijn opgezet zijn hier een vestiging begonnen vanuit winstoogmerk. We zijn geen filantropische instellingen, en er moet dus gewoon winst gemaakt worden, anders kan een bedrijf niet bestaan. Maar dat wil niet zeggen dat je daarom je mensen moet uitbuiten!! De meeste bedrijven hier zijn zich er ook zeer van bewust dat je een sociale verantwoordelijkheid hebt wanneer je een vestiging hebt in een ontwikkelingsland zoals bijvoorbeeld Kenia.

De salarissen zijn in ‘Westerse ogen’ wellicht laag inderdaad, maar je moet daar tegenover zetten dat de kosten voor levensonderhoud hier ook heel anders zijn! Zelfs een soort CAO kennen we hier (CBA, Collective Bargaining Agreement), en er is een vakbond, de werknemers mogen daar uiteraard gewoon lid van worden. ( 80% van onze farm is lid van de vakbond). Verder zijn veel bedrijven lid van de Kenya Flower Council, een organisatie vergelijkbaar met het Nederlandse MPS. Zij controleren o. a. het gebruik van bestrijdingsmiddelen en werkomstandigheden.

Net als veel andere bedrijven hier hebben we op het terrein van ons bedrijf een ‘dorp’ voor onze werknemers. Werknemers die dat willen kunnen hier gratis wonen in fatsoenlijke (stenen) huizen, met veilig drinkwater, elektriciteit, stromend water, toiletten en douches die zijn aangesloten op de riolering. Let op, alles dus gratis!!! Degenen die er toch voor kiezen om liever buiten de farm te wonen krijgen een huisvestingsvergoeding . Gezondheidszorg is niet alleen voor al onze werknemers geregeld, maar ook voor hun complete gezin. Zwangere werkneemsters hebben recht op 2 maanden betaald zwangerschapsverlof. Scholing en dagopvang voor de kinderen wordt ook door ons geregeld.
Werknemers werken hier 46 uur per week, en uiteraard hebben we géén kinderen op de farm werken. Chemicaliën en meststoffen liggen veilig opgeborgen, en er wordt alleen gespoten in de kassen ná werktijd zodat er niet gewerkt wordt in een kas waar net gespoten is. Het ‘spray-team’ heeft uiteraard volledig beschermende kleding mét gasmaskers, en wordt regelmatig gerouleerd. Middels drie maandelijkse bloedtesten wordt er daarnaast nog in de gaten gehouden of er niet toch nog chemicaliën in hun bloed terecht komen.

Verhalen over vervuiling van het meer met lood en cadmium door de tuinbouw geven aan hoe weinig men wéét van de tuinbouw. Welk tuinbouwbedrijf zou er nu vrijwillig lood of cadmium op zijn bedrijf halen, dat is ook hartstikke giftig voor planten! Kinderen die met bebloede handjes in de kassen zouden werken??? Ik heb het nog nooit gezien! Werknemers in gescheurde vodden? Tsja, wel een eens Westlandse tuinder ‘betrapt’ tijdens zijn werk? Niemand doet toch zijn beste kleren aan wanneer je in de tuin werkt? Daarnaast hebben trouwens al onze werknemers zowel werkkleding als schoeisel van de farm.

Naivasha is de laatste jaren enorm gegroeid, en het aantal winkeltjes en bedrijfjes is haast niet meer te tellen. Voor mij is dat het bewijs dat een gezond bedrijf weer nieuwe economie in de hand werkt, en dat is in mijn ogen de best denkbare ontwikkelingshulp voor een land!

Chinees weer open

September 24, 2007 6:45 am

Weer een lekker weekend gehad, en ook weer goed druk. Donderdagavond begon het met een etentje met de oude werkgever Blgg. Han van der Put was in Kenia voor de beurs en ook Jolanda (zij runt Blgg Kenia) was in Naivasha.

Vrijdagmiddag zijn Lieke en ik naar de beurs geweest en het was interessanter dan we hadden verwacht. Vervolgens afgepilst in Fishermans camp met een hoop NL-ers (van de beurs) en de Nji Sri-ers van de bruiloft, die net een rondje Kenia achter de rug hadden.

Zaterdagavond was er het 10-jarig jubileum van Mayflower. Een chrysanten stek bedrijf van Royal van Zanten dat naast ons ligt (was hiervoor Sunfield). Eerst een aantal speeches, waaronder één van mij, met een klein kadootje (Mkia, een stok met een koeienstaart die belangrijke / oude Kenianen bij zich dragen/krijgen). De hele zaal lag plat dus dat was weer goed gelukt.
Na de speeches was er een buffet van Keniaans eten (alle 250 werknemers plus aanhang waren dan ook uitgenodigd). Het feest eindigde met een beroemde Keniaanse artiest (die volgens ons niet zo bijzonder was, maar er wel voor zorgde dat er 10 extra man beveiliging was ingehuurd, incl gewapende politie omdat met bang was voor indringers die het optreden ook wilden zien).

Mayflower party

De volgende morgen hebben we Adrie van Naktuinbouw en Maarten van van Zanten op de koffie gehad. Beide waren in Kenia voor de beurs en Adrie heeft afgelopen donderdag een audit op onze farm afgenomen (waar we met glans doorheen kwamen).

‘s Avonds hebben we aan de wiskey en gin tonic gezeten met Alex, Roja (een duitse en Oosterijker die hier in Naivasha zitten met een stekbedrijf) en Jacob. Gezien de chinees weer is geopenend hebben we die uitgeprobeerd. En we zijn blij dat ie terug is.

Feest weekend

September 17, 2007 6:20 am

Zaterdag was de bruiloft van Robert en Machteld. Omdat het hier alweer de hele week regende was iedereen erg zenuwachtig voor het weer, want alles was gepland buiten plaats te vinden. Gelukkig hebben we het uiteindelijk de hele dag droog gehouden.

De ceremonie vond ‘s middags plaats, aan de oevers van het meer. Het was heel bijzonder, er waren strobalen neergelegd waar iedereen op zat, en natuurlijk waren er een paar stoelen voor het bruidspaar en de getuigen. Op de achtergrond keken we dus uit op de bergen, en het meer met de nijlpaarden. Robert werkt bij een rozenvermeerderaar, dus uiteraard waren er veel versieringen met rozen.
De ambtenaar die de ceremonie uitvoerde was een échte Keniaan, en het was zijn eerste bruiloft, dus hij maakte er (ongewild) een erg grappig geheel van. Een bepaalde stam hier in Kenia (de Kikuyu) heeft de vreemde neiging om de L en de R steeds door elkaar te halen. Deze meneer was dus een Kikuyu, en alleen dat was al grappig. Hij had het steeds over Lobbert in plaats van Robert, en dat hij de ‘pressure’ ( in plaats van pleasure) had om hun in de echt te verbinden enzo. Haha, echt grappig. Omdat hij zo’n moeite had met het uitspreken van de namen (Van Donk en Geut) besloot hij op een gegeven moment ze maar gewoon ‘donkey en goat’ te noemen ! En bij het uitwisselen van de ringen wilde hij dat ze de ringvinger in de lucht staken, en de ander moest de ring er dan de hele tijd boven houden. Het leek dus net alsof ze hun middelvinger opstaken, dat zullen grappige trouwfoto’s worden denk ik!

Trouwen Robert en Mac

Ook hadden Robert en Mac een stel Keniaanse dansers geregeld die ons ná de ceremonie zouden vermaken. Maar die waren natuurlijk te laat, dus midden tijdens de ceremonie komt er ineens een Matatu (taxibusjes die algemeen transportmiddel zijn in kenia) langs de hele ceremonie gescheuren. Wij dachten eerst nog: wat is dat nou weer voor een idioot, maar achteraf gezien is het eigenlijk juist ook wel heel erg grappig, en typisch Keniaans. En het bleken dus de dansers te zijn. Die moesten ons vermaken, want Robert had een verassing voor Mac geregeld, namelijk een rondvluchtje over het meer, en dus ook over het hele bruiloftspubliek dat er nog stond. Héél gaaf, het was een vliegtuigje van één van de farms hier, dus ze gingen héél erg laag, dat moet echt geweldig zijn geweest! (zie het vliegtuigje in de foto)

Nou, ‘s avonds was er nog een geweldig feest natuurlijk, met eerst een heerlijk buffet, en daarna dansen bij het zwembad dus we hebben ons enorm vermaakt!!!

Vliegtuig