Archive for October, 2007

Craft Fair Naivasha

October 30, 2007 10:43 pm

Jaarlijks wordt er in Naivasha een Craft fair georganiseerd. Officieel ten behoeve van het goede doel, maar stiekem vooral ook een sociaal gebeuren. ‘Toute Naivasha’ is aanwezig, om zelfgemaakte jam, koekjes of ketchup te verkopen, of anders in ieder geval om ‘het goede doel te steunen’. Met name de dames maken grif gebruik van de zeldzame mogelijkheid om eens uitgebreid te shoppen in Naivasha. De heren staan ondertussen al aan de bar het lot van hun zuurverdiende centjes te beklagen.
Ondertussen wordt er flink ‘genetwerkt’ en genoten van de zon, biertjes en gezelligheid.

Craft fair

sminken

HIV/AIDS

October 24, 2007 4:28 pm

Zoals op zoveel plekken in Afrika zijn ook hier in Kenia de HIV/AIDS cijfers schrikbarend hoog. Hoe hoog precies dat is niet bekend, maar schattingen geven aan dat in Naivasha wel 30% procent van de bevolking geïnfecteerd zou kunnen zijn.
Toch is het nog altijd een enorm taboe. Er wordt nooit over gesproken, en er sterft ook nooit iemand aan Aids. ( Wel héél veel mensen aan longontsteking!)
Onwetendheid is een groot probleem, en kennis is dus een belangrijk wapen in de strijd tegen deze verschrikkelijke ziekte.

Deze week hebben we daarom op onze farm een HIV/AIDS bewustwordingsweek georganiseerd. Hiervoor werken we samen met een (missie)ziekenhuis waar we als farm wel vaker mee samen werken.

Het ziekenhuis beloofde een tent mee te nemen waar mensen zich konden laten testen. Mensen die inderdaad positief blijken te zijn worden opgenomen in het HIV programma van het ziekenhuis. Niet alleen krijgen zij vanaf dan gratis de benodigde medicijnen, er zijn zelfs zelfhulpgroepen en er worden opvolgbezoeken bij hun thuis gedaan indien nodig.

Tijdens deze week zijn er rondom de tent op de farm, maar ook in een vrijgemaakt kantoor in Florensis Village deskundigen aanwezig waar mensen informatie kunnen krijgen. Een jeugdgroep uit een nabijgelegen dorp maakt door middel van muziek, theater en sketches het onderwerp HIV/ AIDS bespreekbaar en spelenderwijs verschaffen ze een schat aan informatie.

HIV awareness

Gister middag was de officiële opening van de week. Nog voor dat er goed en wel gestart was bleek de meegebrachte (koepel)tent veel en veel te klein! De opkomst was meteen al veel groter dan gehoopt. Gelukkig was een van de busbedrijven zo vriendelijk om een van hun bussen ter beschikking te stellen als ‘mobiel kantoor’. De officiële openingsspeech werd verzorgd door een jongen die zelf al jaren HIV positief is. Zijn speech was in het Kiswahili, dus ik moest erg goed mijn best doen om het te kunnen volgen, maar hij was een geweldige spreker. Hij wist het publiek (inmiddels honderden mensen) enorm te boeien, en nam zeker geen blad voor de mond. Zaken als het gebruik van condooms (zowel heren- als damescondooms!), anale sex, en overspel schuwde hij niet om te bespreken. Aan het publiek kon ik merken dat ze zeer onder de indruk waren, en een praatje met enkele van onze medewerkers achteraf bevestigde dat gevoel.

toneel

Het is de bedoeling dat we dit soort activiteiten met enige regelmaat zullen gaan herhalen, wellicht elke paar maanden, of elk half jaar. Daarnaast zullen er ook enkele mensen binnen onze farm door het ziekenhuis getraind gaan worden tot HIV/AIDS ‘deskundigen’ of ‘vertrouwenspersonen’ zodat we op den duur zélf steeds meer van dit soort dingen kunnen organiseren voor onze mensen.

May en Angelo

October 21, 2007 11:43 pm

Donderdagavond laat zijn mijn ouders in Kenia aangekomen! Voor mijn moeder was het de eerste keer dat ze vloog, mijn vader had al wel eens gevlogen, maar dat was lááááááááááng geleden.
Ze hebben nog wel wat tegenslagen gehad voordat ze hier waren (al een paar dagen ziek, portefeuille mét paspoort, inentingenboekje enz. op allerlaatste moment kwijt geraakt, 3(!) uur vertraging door problemen in transportruim enzovoorts…) maar uiteindelijk zijn ze goed aangekomen! Alleen al tijdens de vlucht hebben ze honderd foto’s gemaakt, waaruit wel blijkt hoe ze hebben genoten.

Donderdag hadden we een hotel geboekt in Nairobi, en natuurlijk moesten er over en weer veel verhalen uitgewisseld worden. Vrijdag hebben we ze half Nairobi doorgesleept, om te beginnen naar de workshop van Kitengela Glass. Deze workshop zit ergens helemaal aan de buitenrand van Nairobi, en volgens mij zijn het een stel ‘geflipte’ kunstenaars die daar een soort nederzetting gebouwd hebben. Niets is er ‘normaal’en overal waar je kijkt zie je weer iets geks. Typisch iets wat mijn ouders leuk vinden dus! Uren later en duizenden shillingen armer (maar heel veel indrukken en glazen kunstwerkjes rijker) vertokken we weer richting de bewoonde wereld.

Kitengela glass

In de wijk ‘Karen’ (vernoemd naar Karen Blixen) hebben we nog wat giraffen geaaid en genoten van een lunch in de Karen Blixen Tea-garden. Toen moesten er hier en daar nog wat boodschappen gedaan worden, en met een overvolle auto (ziet iemand May of Angelo nog ergens daar onder die tassen, manden en zakken???) werd koers gezet richting Naivasha!

Giraffe centre

Zaterdagochtend hebben we een rondje over de farm gedaan, en natuurlijk ook een bezoekje gebracht aan de bijbehorende Florensis Village. In het winkeltje van de Village hebben we de halve snoepjes voorraad opgekocht, en ineens vonden de kindjes ‘die blanken’ zo eng niet meer!

Florensis Village

Na het bezoek aan de farm hebben we geluncht bij Crater Lake. Wel heel leuk om weer eens ‘mee te mogen kijken’ door de ogen van iemand die voor het eerst in Afrika is. Ineens zijn aapjes, impala’s en ibissen weer heel bijzonder!

Crater Lake Lodge

Zaterdagavond waren we allemaal doodmoe, en we besloten dus ook om zondag maar een echte rustdag in en rond ons huisje in te lassen. Behalve een rondje door het ‘bruisende’ centrum van Naivasha hebben we ons daar dan ook aan gehouden.
Vanmorgen zijn Ed en ik weer aan het werk gegaan, en Angelo en May zijn nu op safari naar Nakuru National Park.

Asante sana

October 14, 2007 6:36 pm

Dat is Swahili voor héél erg bedankt, en dat is wat we graag nogmaals willen zeggen tegen iedereen die bij ons afscheid een bijdrage heeft gedaan aan de gewenste wandversiering.
We wilden hier graag een schilderij van kopen van de beroemde Keniaanse schilderes Frances Simpson, en dat hebben we nu ook gedaan. Natuurlijk willen we jullie ook even laten zien waar het allemaal om draait.

Simpson

We hebben gekozen voor deze aquarel omdat deze zo typisch de sfeer hier in Naivasha weergeeft. Dit is hoe het er hier uitziet, en hoe het hier voelt. Voor ons heeft Franny dat precies weten te treffen. De lijst is gemaakt van het hout van koffieplanten, dus Keniaanser kan het bijna niet.
Frances woont zelf ook in Naivasha, en in de afgelopen maanden hebben we haar, en haar man een beetje leren kennen. Naast erg creatieve zijn het ook heel hartelijke, en interessante mensen, en dat maakt het nog leuker om een kunstwerk van haar te kopen.

Dit schilderij heeft voor ons dus een dubbele waarde, want gekregen van iedereen in Nederland die ons liefheeft, en met een afbeelding en de sfeer van de plek die wij zo zijn gaan liefhebben.