Archive for June, 2012

5 jaar Kenia

June 7, 2012 4:30 pm

Alweer vijf jaar wonen we nu in Kenia. Wat een raar iets is tijd toch. Aan de ene kant kan ik bijna niet geloven dat we hier alweer vijf (!) jaar wonen. Dat is voor ons beiden de langste aaneengesloten periode op één plek, in één huis, in ons volwassen leven. Maar zo lang lijkt het helemaal nog niet!

Het afscheidsfeestje in de strandtent, uitgezwaaid worden door alle lieve popjes en gasten op Schiphol, de (stiekeme) zenuwen over deze nieuwe periode die we tegemoet zouden gaan. Het lijkt nog maar zo kort geleden…
Maar aan de andere kant voelen we ons hier zó thuis, dat het lijkt alsof we hier altijd al geweest zijn. Zo veel lieve, leuke en interessante mensen die ons na aan het hart liggen, waar we grootste feesten mee hebben gevierd, van pyamaparty’s tot zwembadfeestjes, tot artic party’s tot zelfs onze bruiloft, maar ook groots verdriet mee hebben gedeeld bij het afscheid van dierbaren. De gebruiken en eigenaardigheden van Kenianen die steeds minder opvallend worden, en die van Nederlanders die steeds méér opvallen, De vele activiteiten en organisaties waar we inmiddels ingeburgerd zijn, wonen we hier echt pas vijf jaar?

En tot slot ons huisje. ONS huisje! Wat waren we blij verrast dat zó snel gevonden te hebben, en de foto’s en commentaren van Edwin en Tamara waren méér dan voldoende om ‘ja’ te zeggen, nog voordat we daadwerkelijk in Kenia waren!
Inmiddels hebben we het naar onze smaak en wensen aangepast en ingericht, en wat zijn we er nog altijd blij mee! Eigenlijk wilde ik een ‘voor’ en ‘na’ fotoserie van ons huisje plaatsen. Maar het is niet af, en mezelf kennende zal het ook wel nooit af zijn. Als het ene idee af is, is er inmiddels een volgend idee dat uitgevoerd gaat worden. Daarom dus geen ‘voor&na’ maar wel een ‘toen en nu’ fotoshoot, omdat ik denk dat dat wel grappige verschillen zal opleveren.


Voorkant


Woonkamer


De eethoek


De oude keuken die is omgebouwd tot studeerkamer


De oude werkplaats, die we met het huis hebben verbonden, en vervolgens omgebouwd tot de nieuwe keuken


De nieuwe keuken


Overloop bovenverdieping


Slaapkamer


Badkamer


De banda in de tuin, met uitzicht over de vlakte (of soms het meer)


Ons nieuwe gastenverblijf “(Angies) Kuku House”, was vroeger het kippenhok


Binnenkant van het kuku house


De vlakte voor ons huis, welke de afgelopen maanden is veranderd in een meer

Rhino Charge 2012

June 5, 2012 12:29 pm

Inmiddels is het een van de eerste dingen die we jaarlijks met rode letters op onze kalender zetten, eerste weekend juni: Rhino Charge!

Zoals jullie mischien nog weten is het vooraf niet bekend waar dit evenement zich zal gaan afspelen. (zie ook vorige Rhino Chargeverhalen: 2011, 2010). Vol verwachting togen we afgelopen donderdag dus richting Nanyuki, waar het eerste informatie punt zich bevond. Daar kregen we te horen dat het volgende punt Isiolo was, en kregen we een beschrijving die ons vanaf daar naar de uiteindelijke incheck zou leiden. Dat bleek in het gebied van Il Ngwesi te zijn. Oftewel: Noord Kenia; droog, dor en heet.

Bij de incheck waren een paar drempels gemaakt om binnenkomende auto’s in toom te houden. Op de eerste van deze drempels verloor Eddy echter plotsklaps zijn linker voorwiel! Het bleek een afgebroken kogelverbinding (balljoint), waarbij de aandrijfas (driveshaft) volledig losgeschoten was. Oeps. De auto kon geen kant meer op, en blokkeerde de doorgang voor iedereen. Beetje lullig als er allemaal 4×4 en charge cars langskomen, en maar niet snappen hoe zo’n klein drempeltje nou zoveel ellende kan veroorzaken. Het was al snel duidelijk dat hier echt niets aan te doen viel, behalve nieuwe onderdelen uit Nairobi laten komen. Dus met vereende krachten (die hier gelukkig in grote getalen aanwezig waren) is de auto (zijwaards) met een lier van de weg afgesleept, en zijn wij alsnog begonnen aan de rest van het weekend.

Zoals ieder jaar waren we ook dit jaar mee gegaan als onderdeel van het Pies2Go checkpoint. Het is onze trots om onszelf ieder jaar te proberen te overtreffen, en we willen per sé het beste checkpoint van allemaal zijn. Ik denk dat ik zonder enige valse bescheidenheid durf te zeggen dat ons dat ook dit jaar weer is gelukt. We hadden er op aangedrongen dat we dit jaar een plekje wilden dat redelijk goed bereikbaar was (vanuit het hoofdkwartier) zodat ook teamsupporters ons zouden kunnen bereiken, en zodat we véél spullen mee zouden kunnen nemen. Dat plekje kregen we, en dus hadden we uiteindelijk een kamp opgezet waarvan de vrachtwagenchaufeur vol trots verklaarde: dit is geen checkpoint meer, dit is een resort!!

Binnen één dag verschenen er er dan ook: een tenten kamp (voor ons)aan de overkant van de rivierbedding, en de Pies2Go keuken en bar, een grote schaduw tent voor bezoekers, en een heus zwembad bij het checkpoint. Ja, inderdaad: een zwembad! Aan de rand van de rivierbedding hebben we een zwembad gegraven, en deze met 3 pickup ladingen water uit een rivier 30 minuten verderop gevuld. De lokale Samburu konden hun ogen ook niet geloven. En nog minder toen er een opblaas eend in dreef.

De Rhino Charge was dit jaar zwaar, heel zwaar. Meerdere auto’s zijn van berghellingen afgerold, of hebben uren vastgezeten op onmogelijke plekken. Eén auto is in brand gevlogen, en een andere werd aangevallen door een zwerm bijen, zo ernstig dat er een persoon moest worden afgevoerd naar de medische post. Het is al met al eigenlijk wonderbaarlijk dat er geen ernstiger gewonden zijn gevallen. Gelukkig is alles heel goed georganiseerd met onder andere radio verbindingen, helicopters en ambulances.

We hebben meerdere teams die we een warm hart toedragen, maar twee van onze echte favorieten hebben het erg goed gedaan! De ‘Girls in Pearls’ hebben in de categorie ongemodifeerde auto’s zelfs gewonnen, en Car 1, het Naivasha team heeft wel 10 van de 13 checkpoints gehaald (ten opzichte van slechts 2 in de afgelopen 2 jaar).

Het was een heerlijk weekend, en gelukkig konden we zelfs weer met onze eigen auto richting huis dankzij onze mannen die met de nieuwe onderdelen vanuit Nairobi waren gekomen, en de auto weer aan de praat hadden gekregen!