Archive for May, 2016

Mei 2016

May 31, 2016 2:00 pm

2016-05-May-v3

We begonnen mei met een gezellig feestje bij de familie Zuurbier, ter ere van Noor’s eerste verjaardag.

Op Moederdag waren er bloemen, zowel verse als zelf geverfde. En een mooi gedekte ontbijt-tafel waardoor Mia zich afvroeg of de paashaas geweest was?

Alle benodigde papiertjes waren nu echt binnen, waardoor we deze maand eindelijk Mia’s paspoort konden aanvragen, en direct ook maar tickets boeken voor ons eerste bezoek aan Nederland. Nu maar duimen dat dat paspoort ook op tijd komt!

Min of meer ter afscheid van de families Berkhout en Kupers hadden we een bijzonder gezellige middag, met een rode bieten lunch bij Ranch house. Dat komen en gaan van mensen is iets dat nu eenmaal hoort bij wonen in het buitenland, maar het went nooit echt. Het ga jullie goed allemaal, we zullen jullie missen!

En het belangrijkste van de maand mei uiteraard: de Rhino Charge! Een bush-ervaring die zijn weerga niet kent. Kamperen in de bush, spelen in de modder, sundowners in de rivier, schapen hoeden met de Masai in je pyama’s, en bovenal GROTE auto’s!

RhinoCharge 2016

May 30, 2016 7:49 pm

Onze trouwe lezers weten het inmiddels wel; het laatste weekend van mei is het weekend van de RhinoCharge!

CarNo1-2189

De RhinoCharge is een van Kenya’s grootste sponsorevenementen, waarbij alles draait om geld inzamelen ter behoud van Kenya’s Waterbasins. Sinds enkele jaren is Eddy een van de leden van het team van Car no 1. Dit jaar lukte het ons om met het hele gezin mee te gaan met het team, en dat was voor het eerst. De weersverwachtingen waren niet heel best, en in tegenstelling tot de hete en stoffige Charges die we tot nu toe mee maakten, vreesden dit keer dus allemaal voor een heel koude, natte en modderige ervaring.
Het blijft tot op het allerlaatste moment een geheim waar de Charge plaats zal vinden, en als je ‘s ochtends weg rijd, weet je dus ook nog niet waarheen. Dit jaar belanden we in een gebied vlak bij de Masai Mara, en ons team had zonder twijfel de mooiste kampeerplek.

CarNo1-8785

We hadden veel ruimte, beschutting van prachtige bomen, en een stroompje langs het kamp waar de kinderen heerlijk in de modder speelden. Bovendien was er een prachtige rivierbedding, waar we hebben gepicknickt, sundowners hebben gedronken, en ook nog gewoon konden zwemmen. ( de eerste dag althans, toen het water nog hoog genoeg was). Ondanks alle weersvoorspellingen hadden we geluk, het weer was fantastisch, waarschijnlijk qua weer onze mooiste Charge tot nu toe. Niet te heet, maar heerlijk zoning, en zonder een spat regen.

CarNo1-8822

Het middelpunt van het kamp is uiteraard de auto, en in voorbereiding op de Charge werden alle moeren en bouten opnieuw aangedraaid, werd er slijm in de banden gespoten om lekkages tegen te gaan, en uiteraard moest de ’sticker ceremonie’ nog plaats vinden, waarbij de auto ineens daadwerkelijk op een Charge Car begint te lijken.

CarNo1-9012

De avond voor de charge worden de coordinaten van de checkpoints bekend gemaakt, en kan de route uitgestippeld worden. En dat betekend nachtwerk! Kunnen we niet toch hier omhoog, of daar omlaag? Wat is het maximale hellingspercentage dat de auto aankan? Kunnen we het eventueel met de lier toch proberen?

CarNo1-9077

En dan is het zo ver!

Mia en ik besloten om te proberen papa te zien in ‘The Gauntlet’ het meest spectaculaire deel van de Charge, speciaal zo uitgezocht omdat toeschouwers daar mogen komen, en dan ook iets leuks te zien hebben. Uiteraard is het moeilijk in te schatten hoe laat de auto daar dan precies zal zijn, en dus moesten we een tijdje wachten. Geen probleem, want ondertussen kwamen er genoeg andere auto’s langs die voor voldoende vermaak zorgden, en bovendien hadden Mia en ik een heerlijk plekje gevonden, met wat zand en waterpoeltjes tussen de rotsen, waar Mia heerlijk heeft zitten spelen.

CarNo1-9140

En ja hoor, daar waren ze, de jongens! En wat gingen ze goed! In tegenstelling tot eerdere jaren lagen ze prima op schema, en waren vol goede moed. Hun remmen deden het niet meer, maar ach, remmen zijn toch overbodige luxe. In een flits en een oogwenk waren ze ook alweer voorbij, en met een kloppend hart en steeds stijgender enthousiasme volgden we ze de rest van de middag via de telefoon (een Charge met bereik!) vanuit het kamp.

CarNo1-8759

En jaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! Ze finishten!! Als eerste van slechts 12 auto’s, en voor hun team pas de tweede keer in hun geschiedenis (van 11 jaar) dat ze daadwerkelijk wisten te finishen. Wat een prestatie, en wat een feest! Deze charge werd een uitzonderlijk zware genoemd, maar ze hebben het gewoon geflikt!
Helaas draait het er bij de RhinoCharge niet om wie het eerste finisht, maar wie dat doet binnen de kortste route. En, mede vanwege het ontbreken van hun remmen, betekende dat een 7de plaats voor ons team.

CarNo1-9214

Maar, in de ‘Victor Ludorum’ prijs (waarbij het ingezamelde sponsorbedrag wordt verekend met de gereden afstand) wisten ze wel een top 3 positie te bemachtigen, en daar zijn we heel trots op, want sponsoring is waar het bij RhinoCharge eigenlijk om draait. Ons team wist een sponsor bedrag van maar liefst 3.3 millioen KSh binnen te halen, op het overweldigende totaalbedrag bedrag van 139.3 millioen KSh ( 1.2 millioen euro) dat de RhinoCharge dit jaar heeft weten binnen te halen.

Het was een geweldig weekend, en mede dankzij dit evenement wordt er weer hard gewerkt aan het behoud van Kenya’s prachtige natuur, zodat we er hopenlijk nog vele jaren van zullen kunnen genieten.

CarNo1-8954

CarNo1-8775

CarNo1-1020583

CarNo1-8853

CarNo1-8884

CarNo1-8890

CarNo1-1020622

CarNo1-8998

CarNo1-2277

CarNo1-2133

CarNo1-2159

CarNo1-2197

CarNo1-2244

CarNo1-2199

CarNo1-1020654

CarNo1-9308

CarNo1-9329

CarNo1-9063

CarNo1-9334

April 2016

May 1, 2016 10:09 pm

2016-04-April-v45

In april hadden we van alles op de agenda, en de maand vloog dan ook voorbij.
We begonnen met een culturele dag in Nairobi, waarbij we eerst een foto expositie van One-Touch bezochten, en daarna samen met tante Angie naar de Tinga Tinga Musical gingen. Wát een feest!

Mia had vakantie, en wilde naar het strand. Dat koste haar niet heel veel overredingskracht, snel boekten we tickets naar een van onze meest geliefde plekjes, Lamu! Al weken verheugden we ons er samen op, zo zeer dat we op het laatst bang waren dat het Mia tegen zou gaan vallen. Maar niets was minder waar, Lamu heeft er een nieuwe (fanatieke) fan bij.

Er waren bezoeken van directeuren en collega’s uit Nederland, en Eddy vloog samen met hen ook naar Ethiopie, voor een bezoek aan de zusterfarm aldaar.

Verder is de tijd van het jaar van oefenen voor de RhinoCharge weer aangebroken, en het team van Car No 1 oefende op de uitlopers van Mount Kenya. Het begint nu echt te kriebelen!

Het regenseisoen is vroeg, of eigenlijk nooit echt gestopt, maar weer wel in volle hevigheid weer begonnen. Een stad als Nairobi is daar niet op gebouwd, en we hadden te kampen met behoorlijke overstromingen, en wegen die in vloedrivieren veranderden. Helaas zijn er zelfs gebouwen ingestort, en slachtoffers te betreuren. Dit was denk ik een van de natste Koningsvieringen ooit. In Naivasha regent het niet minder hard, maar is er wel meer plaats voor het water, waardoor de overlast minder is.

En tot slot wisten we de maand fantastisch mooi af te sluiten, want op de valreep kregen we Mia’s geboortebewijs, en daarmee het laatst benodigde papier voor de aanvraag van haar paspoort, Hoezee!