Archive for December, 2008

Kamperen met Kerst

December 27, 2008 10:59 pm

Kerst begon ook hier in Kenia met het uitdelen van de kerstpakketten. We wilden dit jaar iets extra’s doen. Dus hebben we dit jaar naast een voedselpakket in een Florensis tas (hopelijk wordt deze vaker gebruikt en verdwijnt niet net als al die plastic zakjes langs de kant van de weg) een levende kip gegeven. De werknemers hebben geen koelkast dus een levende kip is het beste om de kip vers te houden. Grote lol, zowel voor de werknemers als voor ons.

Blij met kip

Lieke vond het eigenlijk jammer dat het uitdelen nog zo geordend ging. Geen vliegende kippen overal door de schuur of gillende meiden er achter aan. Wat zou dat toch anders zijn gegaan als je in NL levende kippen zou uitdelen. Hier liepen de dames trots het bedrijf af met een kerstpakket van een paar kilo op hun hoofd en een kip onder de arm.

Kip onder de arm

Op kerstavond zijn we met een hele groep Nederlanders neergestreken op Sanctuary farm. Een prachtige plek aan de rand van Cresent Island in Naivasha. Voor Lieke en mij niet echt een hele grote afstand…het was zelfs zo erg dat we onze achtertuin konden zien vanuit onze tent, haha! We waren met Nederlanders uit Naivasha, Nairobi en Limuru. Allemaal kwekers, dus we wilden geen van allen ver van huis, je weet maar nooit of er een pomp uitvalt of zo.
We hebben twee dagen lang heerlijk gegeten, gedronken en rond het kampvuur gezeten. Super Kerst!

Kamperen met Kerst

De laatste nacht was er nog een beetje spanning en sensatie gedurende de nacht. Een tweetal nijlpaarden dat een robbertje ging stoeien op de camping plaats. Een hoop gebrul en je kunt de aarde door je matras heen voelen trillen als ze gaan rennen! Het was wel even spannend, zeker omdat de beveiliging ook enigszins angstig klonk.

boten te water

Op Boxing day (de engelse naam voor tweede kerstdag) moesten we weer vertrekken. Maar volgens traditie in Naivasha, hebben we de restjes van de kerstmaaltijden opgepeuzeld aan de rand van het meer. Met een grote groep hebben we daar gepicknickt. Daarnaast hadden we een drietal boten op het meer, dus lekker nijlpaarden, en fish-eagles kijken en waterskiën. Het is me ook voor het eerst gelukt om op een mono-ski te skiën. Fantastisch! Pas in het donker hebben we de boten uit het water gehaald en nog een afzakkertje bij vrienden gedronken.
Al met al weer een super kerst in Kenia!

bootje varen

Skieen bij zonsondergang

Kerst komt eraan

December 15, 2008 10:27 pm

In deze tijd van het jaar draait, ook in Kenia, veel rond Kerst.

Vorig weekend vond in Nairobi één van de grootste kerstfairs plaats. Een twee dagen durende beurs met ongeveer 150 stands waar iedereen in Kenia die wat geld heeft naar toe gaat. Is het niet om kerstcadeaus in te slaan, dan toch wel omdat het zo’n grote sociale happening is.
Een mooie gelegenheid om Maua Moments te presenteren aan het ‘grote publiek’; en met succes! De reacties waren wederom overweldigend en zeer positief, visitekaartjes vlogen de deur uit, en daarnaast heb ik ook nog voldoende verkocht om de kosten te dekken, en zelfs een beetje over te houden. Niet slecht voor een eerste beurs!

Kerst fair

Zoals ik al eens eerder geschreven heb gaan we met een aantal Nederlandse meiden elke zaterdagochtend naar een opvanghuis voor voormalige straatjongens hier in Naivasha. De afgelopen maanden hebben we deze ochtenden gebruikt voor het instuderen van het kerststuk ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens. Na al die maanden oefenen was het gisteren dan zo ver: de uitvoering! Deze vond plaats bij de Naivasha Sportsclub, en hoewel de jongens stuk voor stuk volhielden dat ze het he-le-maal niet eng of spannend vonden, vergaten ze van de zenuwen zo’n beetje de hele eerste act. Haha! Maar daarna wisten ze de zenuwen goed onder controle te krijgen, en de rest van het stuk ging dan ook een stuk beter.
Een hele opgave voor deze jongens, waarvan een groot deel concentratie problemen heeft, en die niet allemaal even goed Engels spreken!

Christmas Carol

Als klap op de vuurpijl had een deel van de jongens ook nog wat acrobatische kunsten ingestudeerd, en als afsluiting van de middag kwam ook nog de kerstman!

Arcobatische kunsten

Dit weekend hebben we thuis ook de kerstboom opgezet. (Ik heb er dit jaar een gevonden die warempel écht op een kerstboom lijkt!) Het ziet er naar uit dat we tijdens de daadwerkelijke kerstdagen zullen gaan kamperen met een groep Nederlanders hier in Naivasha. Dit omdat de meesten zullen moeten werken, en dus eigenlijk niet weg kunnen, maar omdat we er toch iets bijzonders van willen maken. Het beloofd gezellig te worden, en uiteraard zullen we achteraf verslag doen!

Maar zover is het nog niet, gelukkig maar, want er moeten nog kerstinkopen gedaan worden!
Bij deze willen we jullie ook alvast allemaal hele fijne kerstdagen wensen!

In memoriam Peter Shepherd

December 2, 2008 7:42 pm

Afgelopen weekend hebben we een ‘celebration of life’ gehad voor onze buurman, huisbaas en vriend, Peter Shepherd die onlangs is overleden.

In Kenia gaan zulke dingen enigszins anders als dat we in Nederland gewend zijn, en hoewel het wat onwaarschijnlijk klinkt, was het een fantastisch weekend!

Uiteraard was ik gevraagd om de bloemen te verzorgen, en we hebben er voor gekozen om alles geheel in wit te doen, en in Engelse stijl. Gelukkig heb ik heel veel hulp gehad van allerlei buren, vrienden en familie leden, met name bij het maken van de vele tafelstukken.


Bloemen

De ceremonie vond plaats op de vlakte voor ons huis, precies op de plaats waar, ongeveer een jaar geleden een omgevallen boom tot stoel vermaakt is, en waar Peter graag uitrustte als we gingen wandelen.
Als speciaal eerbetoon kwam bij deze stoel het enige bloemstuk in kleur te staan, een groot, warm bloemstuk.

Peter's stoel en Longonot

Het was een heel bijzondere ceremonie, met af en toe emotionele en verdrietige momenten uiteraard, maar vooral ook met heel veel fijne herinneringen, leuke anekdotes en regelmatig echt schateren van het lachen. Behalve een soort dienst waren er heel veel speeches, we hebben met zijn allen uitgebreid geluncht, en als ‘klapstuk’ was er een fly-by. Peter was niet alleen piloot, maar ook instructeur en heeft jarenlang allerhande bestuursfuncties bij de vliegclub vervuld.

Airplane and Longonot

Ongemerkt ging de middag al snel over in de avond, en nog tot in de kleine uurtjes hebben we rond het kampvuur verhalen met elkaar gedeeld.

Er was afgesproken om de volgende middag met zijn allen bij elkaar te komen aan de oever van het meer, zoals we vaak doen op zondag, om een gezellige middag te maken ter ere van Peter. Dat is gelukt, we hebben pizza’s gebakken, boottochtjes gemaakt en gewaterskied en het was een heerlijke zondag met veel zon, gezelligheid en pret.

Waterskieen

Vandaag gaan een paar vrienden van ver, en ook zijn zoon weer naar huis, en daarom hadden we besloten om gisteravond nog even een gezellig dineetje bij het zwembad te houden. Op een gegeven moment begonnen onze telefoons te rinkelen, en werden we door Jan en Alleman gebeld dat we naar de lucht moesten kijken.
Daar zagen we, heel bijzonder, de maan (in sikkelvorm) met daarboven twee heldere sterren. Het was net een ‘smiley’ en we waren het er allemaal over eens dat dat Peter Shepherd was die naar ons lachte en ons zo liet weten dat het weekend zijn goedkeuring kon wegdragen.

smoke en rozenblaadjes


Low flying Claire