Archive for November, 2009

Busy week

November 23, 2009 7:16 pm

We hebben een drukke week achter de rug, maar het begon niet erg leuk. Op zondag nacht om 03:00 was er een roep om hulp via de security radio. Er was een brand bij één van de huizen van goede vrienden. Binnen 5 minuten was ik onderweg met waterslangen en scheppen. Maar bij aankomst kwamen de vlammen al 5 meter boven het huis uit. Veel meer dan het nat houden van de huizen en struiken/bomen er naast konden we niet meer doen.

Brand

Later in de week hebben we ook nog een brand gehad in ons dorp op de farm. Gelukkig waren onze mensen goed getrained. De verantwoordelijken in het dorp hebben snel gehandeld door de brand te blussen met een poederblusser, tegelijkertijd werd de beveiliging via de radio geinformeerd en die hebben direct de electriciteit afgekoppeld. De hele operatie was voorbij voor ik er erg in had. Complimenten!!

Donderdag ben ik bij de dokter geweest voor een aanhoudend hoestje. Ze wilden tuberculose uitsluiten, dus ik moest naar het ziekenhuis om een röntgenfoto van mijn longen te laten maken. Dat is nog eens service, om 10:30 in het ziekenhuis, om 11:00 er uit met foto’s en uitleg in mijn hand. Het is geen TB, maar wat is het dan wel? Hopelijk komt er iets uit het bloedonderzoek.

Slangen in de tuin…….Dinges zat te loeren in de struiken. Niet iets heel bijzonders, wanter leeft in onze tuin van alles, en we zien zo nu en dan ook een slang. Deze was niet erg groot, meer een uit de kluiten gewassen worm. Maar ik heb er wel een mooie foto van kunnen maken en de tuinmannen kwamen nog steeds met een panga aanrennen, bijna in paniek, want voor hun is een slang een slang (en daar houden ze niet van).

Slang(etje)

Zaterdag was de herdenkingsdienst voor onze buurman Mike Higgins, die in September overleden is. Lieke was al sinds donderdag met de bloemen bezig en dat zag er ook weer fantastisch uit. De herdenking was wederom op de vlakte voor onze huizen. Er waren veel mensen, mooie speeches en het is een prachtige lokatie. ‘s Avonds hebben we nog tot laat met een groepje zitten naborrelen op de vlakte met een groot kampvuur.

Zondag hebben we het weekend en de week afgesloten met een grote picknick/lunch bij het meer en wat waterskieën en hippo’s kijken.

The babes

Mike and Peter

Gieters

Sunset

Vrijheid

November 13, 2009 8:02 pm

kooien

Vanochtend moest ik mij om 08:00 uur melden bij de rechtbank van Naivasha. Op de terugrit uit de Maasai Mara stonden er agenten met laserguns en ik reed te hard. In Kenia betekend dat dat je voor de rechtbank moet verschijnen. (tenzij je de agenten ter plekke weet om te kopen.)
Gelukkig mocht ik wel gewoon naar huis rijden na het betalen van een borg, en nóg handiger was het dat deze agenten onder district Naivasha vielen (want dat bepaald de rechtbank waar je heen moet).

Dus om 08:00 vanochtend zat ik netjes in de rechtbank mijn krantje te lezen. Een klerk van de rechtbank vroeg waarvoor ik in de rechtbank was, en toen ik vertelde van de verkeersovertreding adviseerde hij me direct naar het politiebureau te gaan. Daar zou de Verkeers officier ervoor kunnen zorgen dat mijn dossier zo snel mogelijk naar de rechtbank werd gebracht. Volgens de klerk komen dossiers voor verkeersovertredingen namelijk regelmatig pas na de lunch bij de rechtbank aan. Zo gezegd zo gedaan dus.

Rond 10:00 kwam de rechter aan en de rechtzaken konden beginnen. Men begon met strafzaken (diefstal, geweldpleging etc) en vervolgens waren de verkeersovertredingen aan de beurt. Gelukkig werd ik als tweede opgeroepen en moest naar het beklaagdenbankje. (zie foto, bankje met hekje rechts). Na het voorlezen van de overtreding werd gevraagd of dit klopte en na mijn (schuld)bevestiging kreeg ik een boete van bijna 50 euro opgelegd.

Vervolgens werd ik naar buiten geleid naar de ‘kooien’ (zo noemde mijn secretaresse ze, maar het bleek inderdaad een toepasselijke naam. De kooien van de dierenopvang zien er een heel stuk beter uit. Hier moest ik wachten tot de rechtzaken en het papierwerk waren afgerond en ik mijn boete kon betalen. Na nog een goed uur wachten bij de agenten (ik hoefde gelukkig niet tussen de andere criminelen in de kooi te zitten) heeft een aardige agente mijn papierwinkel en betaling in orde gebracht en was ik om 12:00 weer op vrije voeten.

Rechtbank (Court 1)

Love in de Maasai Mara

November 10, 2009 9:38 pm

Brul

Mijn lieve vriendin ten huwelijk vragen………dan vergeet je natuurlijk gelijk alles.
En dat terwijl we naast dat mooie moment ook nog een heerlijk weekendje hebben gehad. Leeuwen in overvloed, prachtige luchten door de regenwolken, de altijd aanwezige zebra’s, wildebeasts en buffels. Het lijkt wel of in elke boom een andere prachtige roofvogel huist.

Tommies stoeien

Er waren voorspellingen voor regen, dus dit keer kozen we maar niet voor ons portable huis (tent) maar voor een Lodge. We hebben last-minute geboekt in Keekorok. Dit is de oudste lodge van de Mara, en hoewel dat in Kenia vaak vergane glorie betekend was dat in dit geval gelukkig niet zo. Leuke bungalows als huisje, goed eten en een prachtig wandelpad op palen met een bar aan een meertje vol met nijlpaarden.

Loopbrug

Zaterdag was één groot feest, een groepje olifanten met een heel kleintje en vervolgens onze verloving, toen kon onze dag natuurlijk niet meer stuk!

Olies

Doordat we moesten omdraaien voor een onmogelijke rivier oversteek kwamen we oog in oog te staan met een leeuwin met 3 welpjes. En die hadden het op een Eland voorzien die waarschijnlijk eerder die dag door mama was gevangen. Maar na een tijdje naar dit tafereel te hebben gekeken (en natuurlijk 500 foto’s te hebben gemaakt) kwamen er nog meer leeuwinnen en welpjes aan. Op het einde telden we 5 leeuwinnen en 11 welpjes (drie verschillende nesten). Nadat het te donker was geworden voor foto’s en vervolgens ook voor onze ogen zijn we in het pikdonker in de regen naar de lodge gereden.

Wat ligt daar nou?

Oortje knagen

De volgende ochtend vroeg uit de veren zodat we voor zonsopgang onderweg zouden zijn (om 06:00 in de auto). Het regende de hele nacht al en ook ‘s ochtends was het niet droog. Dat betekende een hoop glijden in de black cotton grond (zwarte klei, waar je in 2 cm modder al vast komt te zitten (Angelo en May weten er alles van)).

Mooie luchten

De wegwerkzaamheden van de afgelopen jaren hebben er toe geleid dat de weg naar huis nu zo glad is als een spiegeltje, en binnen 3 uur waren we dan ook weer thuis. Beetje jammer alleen dat lasercontrole tegenwoordig ook in Kenya is doorgedrongen, dat wordt weer een ochtendje rechtbank vrijdag…..

mini zebra

Leeuwin

Gieren

Zebra

snurkende hyena

Secretary Bird

mini simba

Leeuw en leeuwin

Ja!!!

November 8, 2009 9:54 pm

Gisteren heeft Eddy me, midden in de Maasai Mara, met als getuigen een groepje olifanten, ten huwelijk gevraagd!
De olifantjes waren het met me eens dat op deze vraag maar één antwoord mogelijk was: JA!!!! (En dan hadden ze nog niet eens gezien wat een prachtige ring hij erbij had!!!)

Even later hebben we het gevierd met een groots verlovingsdiner voor 5 leeuwinnen en hun 11(!) welpjes!!!

Nu ‘moeten’ we gaan nadenken over de bruiloft vermoed ik. Eén ding weten we zeker: het zal in Kenia worden! Verder hebben we nog erg weinig tijd gehad om concrete plannen te maken, dus dat houden jullie nog van ons te goed, maar het zal waarschijnlijk september/oktober 2010 worden.

getuige

Feast

Ring !