Archive for August, 2009

Census

August 24, 2009 10:38 am

Vandaag begint in Kenia de nationale census (volkstelling).
Om inzicht te krijgen in de samenstelling en het aantal inwoners van Kenia zal er bij ieder huis langs gegaan worden om de inwoners te tellen. Naast inwoners zullen voor het eerst ook de landbouwhuisdieren geteld worden.
Bovendien worden er ook vragen gesteld over het soort drinkwater, wat voor brandstof gebruikt wordt voor het koken, hoe de riolering is geregeld en op welke manier er afvalverwerking wordt gedaan. Ook het soort huis waarin mensen wonen (soort bouwmaterialen; steen, modder, riet etc), of er een telefoonverbinding is, toegang tot internet, en of men een fiets, auto of een kano bezit wordt genoteerd.

Omdat veel mensen overdag moeten werken zal de census alleen ‘s avonds plaats vinden. Maar er wordt gevreesd dat veel mensen in verband met veiligheid na het donker de deur niet meer zullen durven opendoen, wat uiteraard de uitslag van de census zou kunnen beinvloeden.
Op het allerlaatste moment (gistermiddag) heeft president Kibaki daarom besloten om morgen tot een Nationale vrije dag uit te roepen. Het idee is goed, hij had het alleen een half jaar geleden moeten verzinnen, nu is het te laat voor bedrijven en instanties om maatregelen te kunnen treffen waardoor morgen bedrijven ook daadwerkelijk gesloten kunnen worden. Het gevolg is waarschijnlijk dat de meeste bedrijven gewoon door zullen werken, maar hun werknemers 200% uit moeten betalen. Daarnaast is waarschijnlijk meer dan 70% van de Kenianen werkzaam voor zichzelf of in de informele sector, en daar is het heel simpel, niet werken is geen geld.

In de voorbereidingen is al naar voren gekomen dat er veel meer kenianen zijn dan verwacht. Het Centraal bureau van Statistiek zegt 35,6 miljoen kenianen, maar het blijken er op moment eerder 40 miljoen te zijn. Zodoende wachten we met zijn allen gespannen op het verloop en de uitslag, mede omdat het niet helemaal duidelijk is wat de gevolgen zullen zijn mocht de uitslag een vertekend beeld geven van de samenstelling van de bevolking.

Newspaper cartoon

Water

August 15, 2009 3:23 pm

Voor velen van jullie zal het iets heel vanzelfsprekends zijn: Water.
Voor ons wordt het steeds meer duidelijk dat het toch niet altijd zo vanzelf sprekend is.

Dit jaar hebben we tijdens de lange regens (april-mei) alweer véél te weinig regen gehad. Voor Nederlanders lijkt dat misschien niet zo’n probleem, maar dat is het hier wel. Kenia is droog. Veel te droog. In deze tijd van het jaar hoort het nog mooi groen te zijn overal, maar in plaats daarvan is het al minstens een maand dor, bruin en stoffig. We zien regelmatig wervelwinden van stof.

wervelwind

Dat betekend dat er voor de dieren veel te weinig te eten is. De Masai komen in grote getalen naar Naivasha om hun broodmagere koeien te laten drinken uit het meer. Maar ook de dieren op de vlakte voor ons huis zijn broodmager, en er sterven er veel. In het noorden is het nog veel erger, er zijn bv al meer dan 50.000 Pokot met hun vee naar Uganda getrokken.

Op zoek naar schaduw en de laaste grassprietjes

Veel schrijnender nog, is het dat ook de oogst van veel boeren bijna zeker zal gaan mislukken. De mais staat te verdorren op het veld, en dat er voedseltekorten zullen gaan komen is niet moeilijk te voorspellen. Er is op dit moment bijvoorbeeld al een gebrek aan suiker, in de supermarkt mag je nog slechts 1 pak per klant kopen.

Uiteraard heeft de droogte ook invloed op het meer. Met argusogen wordt de waterstand door iedereen in Naivasha in de gaten gehouden, maar niemand kan er iets aan doen dat de waterlijn zich inmiddels al honderden meters heeft teruggetrokken, en dat dit gestaag doorgaat.

Lake Naivasha shore

Men heeft uitgerekend dat er nog voor ongeveer 200 dagen water is, en als het voor die tijd niet geregend heeft dan zou het meer zelfs droog kunnen komen te staan. En dit is niet alleen in Naivasha, overal in Kenia is het een probleem. Rivieren staan droog, meren raken leeg, bronnen drogen op. Overal in Nairobi zie je lange rijen mensen met jerrycans op zoek naar bronnen die het nog wel doen.

Het meer bij de farm zoals het nu is (let op de Papyrus links)
Lake Naivasha Augustus 2009

Zelfde plek, December 2008 (let op de Papyrus links)
Lake Naivasha December 2008

Het moge duidelijk zijn dat water iets is dat iedereen in Kenia bezig houdt, en er wordt zelfs gesproken van een ‘noodtoestand’. Op het moment is er bijvoorbeeld sprake van electriciteits rantsoenering. Omdat een groot deel van de electriciteit in Kenia wordt opgewekt d.m.v. stuwdammen, en ook deze droog zijn komen te staan, is er besloten tot rantsoenering. Voor ons in Naivasha betekend dat op woensdagen en zaterdagen geen stroom meer. (Uiteraard is dit bovenop de ‘normale’ onaangekondigde powercuts die we altijd al hadden, en die nu zelfs frequenter zijn dan normaal.)

De enige échte oplossing is echter regen. Veel regen. In Naivascha gaat het gerucht dat El Nino er dit jaar weer aankomt, en verschillende bronnen op internet lijken dit gerucht te ondersteunen. We kunnen niets anders doen dan afwachten…

WSUP project
Afgelopen week ben ik in Karagita geweest. Dit is het dorpje (of sloppenwijk) aan de overkant kant van de weg waar wij wonen.
Er wonen hier volgens de laatste telling 54.000 mensen, maar dit is misschien wel te positief gerekend (Waarschijnlijk zijn het er meer). In Karagita is geen fatsoenlijke overheidsplanning en aandacht aanwezig. Geen stedelijke planning (dus overal en nergens bouwsels etc.), geen water voorziening, geen riolering, geen vuilnisophaaldienst. Dus je kunt je ongeveer indenken hoe het er daar aan toe gaat. Nu is er een ontwikkelingsorganisatie, genaamd WSUP (Water and Sanitation for the Urban Poor) begonnen met een drinkwaterproject. Alles wordt gezamelijk gedaan met de gemeenschap, de drinkwater maatschappij Naivasha en het Ministerie van Water, dit om ook te zorgen voor continuiteit als het project op eigen benen staat.

Bouw van wateropslag tanks (WSUP)
WSUP

De gemeenschap heeft grond beschikbaar gesteld en hierop wordt een kantoor, een ondergrondse wateropslag en een watertoren gebouwd. Vervolgens wordt de watertoren met een buizenstelsel gekoppeld aan een 8-tal waterwinkels.
Hier kan je straks twee soorten water kopen, ‘normaal’ water en drinkwater. Het verschil is dat het drinkwater is behandeld, dat wil zeggen de fluoride is er uitgezuiverd. Er zit in bronwater in Naivasha enorm veel fluoride, je krijgt daar tandbedref en botontkalking van. (De tanden van mensen die in Naivasha zijn opgegroeid zijn bijna altijd zwart, dat ligt niet aan persoonlijke hygiene maar aan het water). Het drinkwater zal worden verkocht voor 3 eurocent per 20 liter jerrycan. Deze 8 winkels zullen straks ong. 12,000 mensen kunnen bedienen.

Huidige distributie van water in Karagita
Karagita

Ik ben op bezoek geweest bij dit project omdat WSUP aan de telers in Naivasha (en ik zit in het bestuur van LNGG = Lake Naivasha Growers Group) heeft gevraagd om een uitbreiding van nogmaals 8 winkels te financieren.
Met de auto ben ik het hart van Karagita in gereden en vervolgens heb ik samen met een aantal aannemers en d eprojectleiding te voet een aantal waterwinkels in aanbouw bezocht. Het was een interessante rondleiding, en ik vond het ook interessant om nu eens te zien hoe Karagita er nu echt uit ziet, en hoe dus een groot deel van onze werknemers wonen.

Straat in Karagita, zie ook de ezelwagen voor watertransport
Karagita

Kinderen bij een kinderdagverblijf in Karagita
Watoto kwa Karagita

Ford Catwalk Challenge

August 10, 2009 9:10 pm

Afgelopen weekend stond Nairobi in het teken van de Ford Supermodel Search of Kenya 2009.
Dit werd georganiseerd door vrienden van ons, en we waren beiden dan ook ingeschakeld om mee te helpen met de organisatie. Eddy als fotograaf van het hele gebeuren (!) en Lieke voor de decoratie van de afsluitende show in de avond.

De aspirant modellen moesten om 07.00 uur ‘s ochtends verzamelen in één van de moderne winkelcentra in Nairobi. Er waren bijna 1000 meiden!!!
De eerste selectie werd gedaan aan de hand van leeftijd, lengte en heupomvang, en vooral dat laatste is in Kenia toch een moeilijk punt. Na deze eerste selectie bleven er nog ongeveer 40 meiden over. Dit is ook het moment waarop Eddy aankwam om foto’s te maken.

40 geselecteerde meiden

De jury koos uit deze 40 meiden vervolgens 15 finalisten. Veel van deze meiden hadden nog geen enkele modellenervaring, sommige kwamen écht letterlijk rechtstreeks uit de ‘bush’. Binnen enkele uren moesten deze meiden nu klaargestoomd worden om ‘s avonds een modeshow te lopen.

Westgate Mall

Op dezelfde locatie als waar de show ‘s avonds plaats zou vinden moesten dan ook kleren gepast (én nog op maat gemaakt) worden, haar en make-up bepaald en verzorgd, foto’s en portfolio’s gemaakt, en geleerd worden hoe je op hoge hakken, en op een catwalk loopt!

make-up

Zo rond 18.00 uur begonnen de eerste gasten binnen te komen, en om 19.00 uur begon het dan écht! Een wervelende show, waarin verrassend spectaculaire outfits van 4 locale designers door de, nu modellen, werden geshowd, en waarbij ze ondertussen uiteraard gejureerd werden op hun modellen kwaliteiten. Om deze nieuwe modellen iets meer kleedtijd te gunnen waren er ook nog een stel acrobaten, een salsa-demonstratie en een wervelende vuurshow op de catwalk te zien.

Catwalk

Uiteindelijk is een 17-jarig meisje (Gift Opar), met benen tot ver over haar oren, gekozen tot de terechte winnares. Volgend jaar mag zij Kenia gaan vertegenwoordigen op de wereldwijde finale in Sao Paulo in Brazilië. Onze stem heeft ze!

Winnares Gift Opar en Lyndsey
Gift Opar & Lyndsey McIntyre

meiden

Winnares Gift Opar
Gift Opar

Maua Moments at work
Maua Moments at work

Lieke haalde de krant (en werd zelfs nog eerder genoemd dan de winnares!) Klik op de krant voor een vergroting
Lieke in de krant