Living

Politieke crisis voorbij… what’s next?

Langzaam maar zeker beginnen de laatste zichtbare tekenen van de politieke onrust te verdwijnen. Vorige week is men begonnen met het ontruimen van het vluchtelingen kamp in Naivasha. Alle ‘bewoners’ krijgen 10.000ksh (ong.100 Euro) om hun leven weer op te bouwen. Sinds een aantal dagen zijn er dus weer veel mensen die langs de kant van de weg zitten met al hun bezittingen. Wachtend op een ezelkar, matatu of een legervrachtwagen.
Laten we hopen dat veel van de mentale littekens die de Kenianen hebben opgelopen ook met tijd verdwijnen. En dat het niet allemaal opnieuw begint bijvoorbeeld met de volgende verkiezingen.

De meeste tenten zijn weg en de laatste “bewoners” wachten op transport
IDP camp

Het is de afgelopen 2 maanden kurkdroog in Naivasha, maar ook in vele andere gebieden in Kenia. Dit zou wel eens een voorbode kunnen zijn van een nieuwe ramp. De Rift vallei is het belangrijkste productie gebied voor graan en mais. Door de politieke onrusten is er in veel gebieden niet, of veel te laat gezaaid. Nu worden de gezaaide gewassen ‘bedreigd’ door de aanhoudende droogte. De aren en kolven moeten zich nu ontwikkelen, maar er is te weinig water.
Om het nog erger te maken zijn over de hele wereld de voedsel prijzen erg hoog, en schieten ook de brandstof en meststoffenprijzen omhoog. Veel meststoffen zijn de afgelopen maanden meer dan verdubbeld in prijs en dus niet meer betaalbaar voor veel kleine boertjes.

De laatste dagen komen de Maasai massaal met hun kuddes richting Lake Naivasha
Maasai

Author

admin

One thought on “Politieke crisis voorbij… what’s next?

  1. Ed,weer bedankt voor het kijkje,een vogel,een tentekamp en 100 euro,een eerlijk beeld.gr.Wim

Comments are closed.