Livingworking

Update vanuit Naivasha

Zaterdag 2 Februari 2008
We hebben wederom een rustige nacht gehad.
Het leven lijkt overal in Naivasha weer zijn normale gang op te pakken. In Karagita was gisteren middag weer een markt. Er werd eten maar zelfs ook schoenen en kleren verkocht. Ook voor de farm gate waren weer een paar kleine kraampjes te zien. Vanavond en vannacht was in Naivasha stad weer disco muziek te horen.
Wel is er nog een duidelijke spanning voelbaar en veel mensen zijn bang.

Vrijdag 1 Februari 2008
Rode kruis kamp in aanbouw op South Lake Road in Naivasha
Red Cross Camp

Donderdag 31 Januari 2008
Sinds de laatste update van dinsdagmiddag is Naivasha een stuk rustiger geweest.
Er zijn leger en politie eenheden aanwezig, en ook het Rode Kruis is inmiddels aangekomen.
Langs de weg tussen ons huis en de farm is het Rode Kruis bezig een vluchtelingenkamp op te zetten. Hier zijn we erg blij mee, want op het moment zijn er duizenden vluchtelingen in en om Naivasha. Op de meeste plekken waar deze mensen verblijven zijn echter geen (afdoende) voorzieningen zoals water, voedsel of sanitair. Het is dus heel belangrijk dat hier zo snel mogelijk een betere oplossing voor komt.

Verder is de situatie nog steeds héél erg gespannen en instabiel. Vanmorgen leek het bijvoorbeeld alweer iets beter dan gisteren. Zo hebben we vandaag voor het eerst ook weer mensen die buiten de farm wonen aan het werk.
Maar in het afgelopen uur hebben zich een aantal incidenten voorgedaan die de situatie niet ten goede komen. Er is een tweede ODM parlementslid doodgeschoten, dit keer in Eldoret. Bijna onmiddellijk daarna vonden er ook weer incidenten plaats in Naivasha town. Hier aan deze kant van het meer is het op dit moment nog redelijk rustig, maar het is dus allemaal nog erg ontvlambaar.

Dinsdag 29 januari 2008
Gistermiddag zijn we teruggekomen van Lamu eiland (hierover later in een ander stukje meer).

Helaas heeft het geweld Naivasha in de afgelopen dagen ook bereikt. Vanuit Lamu hebben we intensief contact onderhouden met mensen in en om Naivasha, maar eerder terugkomen leek steeds niet nodig of nuttig. Gistermiddag zijn we in Nairobi aangekomen en hebben we na overleg met de ambassade besloten om niet meer naar Naivasha terug te rijden. De situatie was daar erg onzeker en we zouden bovendien pas in de schemer of zelfs in het donker aankomen. Zodoende hebben we in Nairobi overnacht in een hotel.

Vanochtend zijn we om 05:30, na een slapeloze nacht, naar Naivasha gereden. De rit was rustig, alleen bij Karagita, een dorpje in Naivasha vlak bij ons huis, was wat van de onrust zichtbaar; Brandende autobanden, tientallen gewapende politiemensen en kleine groepjes jongeren. We zijn hier hard doorheen gereden en via een achterdoor weggetje naar ons huis. Dit omdat de normale ingang naar ons huis letterlijk tegenover dit dorpje ligt. In verband met de onrust van de afgelopen dagen hadden onze buren alle normale ingangen naar onze compound inmiddels dicht gemaakt en versperd met prikkeldraad.

Vervolgens ben ik naar de farm gereden. Daar ging alles redelijk goed gezien de situatie. De mensen zijn bang, maar blij om je te zien. Want zij realiseren zich dat als de blanken weggaan de situatie echt niet meer onder controle is. Zolang er dus nog blanken zijn voelen zij zich ook een stuk geruster.

Gelukkig woont een groot deel van onze werknemers op de farm, waardoor we redelijk normaal kunnen blijven werken. Bussen e.d. rijden er op het moment niet, en de mensen die buiten de farm wonen kunnen dus ook niet komen werken. Voor farms zonder eigen dorp is dit momenteel een groot probleem.

De ochtend is nog zeer geweldadig geweest in Naivasha en Karagita. Rond de lunch echter hebben alle belangrijke personen in Naivasha overleg gehad en besloten om het geweld samen te gaan proberen te beteugelen. Dit leek ‘s middags zelfs al merkbaar, want het is sinds 14:00 rustig gebleven. We hopen dat daarmee de toon gezet is voor de komende periode.

Author

admin

2 thoughts on “Update vanuit Naivasha

  1. helaas was naivahsa ook hier nieuws tot op cnn en bbc world aan toe. ik herkende zelfs de weg naar de country club van de tv beelden.

    ik hoop wel dat het rustiger blijft.

    stay safe!

Comments are closed.