Livingworking

Update

We merken dat veel mensen zich zorgen maken over hoe het met ons is. We vinden het heel fijn om te merken dat iedereen zo betrokken is, maar het is haast geen doen om iedereen elke dag persoonlijk iets te laten horen, en bovendien hebben we deze site! We zullen dus proberen om op deze manier regelmatig een kleine update te geven vanuit Naivasha. Zodat jullie weten wat de situatie hier is.

Donderdag 17 januari 2008
Vandaag weer een klein extraatje voor onze werknemers. Dit keer geen kolen maar echte haricots verts!
Het gaat nog steeds erg goed op de farm. Er zijn niet meer problemen dan normaal tussen de werknemers. En zeker vergeleken met wat er in bepaalde andere delen van het land gebeurd mogen we daar erg dankbaar voor zijn.

Uitdelen bonen

Woensdag 16 januari 2008
Het is weer een paar dagen geleden dat we wat hebben laten horen. Het is de afgelopen dagen rustig geweest. We zijn zondag zelfs weer eens een klein tripje wezen maken buiten Naivasha. Lekker even genieten van het uitzicht van de Rift Vallei bij Lake Elementeita.
Vandaag zou de eerste dag worden van een reeks demonstraties die in het gehele land zouden plaatsvinden. De politie heeft de demonstraties in Mombasa, Kisumu en andere steden opgebroken, vaak door middel van traangas. In Nairobi is het ook vrij rustig gebleven. Waarschijnlijk doordat het erg hard regende in Nairobi. Maar over het algemeen viel het allemaal nog mee.
We waren op het ergste voorbereid en als dat was gebeurd dat was het waarschijnlijk ook echt verkeerd gegaan.
Echter het is nog niet voorbij, er komen nog twee dagen van demonstraties aan. Dus afwachten hoe dat zal gaan.

Zaterdag 12 Januari 2008
Ondanks dat het rustig is in Naivasha en Nairobi, zijn we nog steeds zeer nerveus over de hele situatie. Politiek gezien zijn we na bemiddeling door Tutu, Kufuor en vele andere internationale vertegenwoordigers nog geen stap verder. Het lijkt zelfs erop dat we een paar stappen terug zijn. Odinga is in de hoek gezet (kabinet is gevormd en er zijn nog steeds geen gesprekken geweest). Odinga heeft nu eigenlijk geen andere keus meer dan opnieuw de straat op te gaan. Dit staat dan ook op het programma voor aanstaande woensdag tot en met vrijdag. Niet alleen in Nairobi maar in alle grote plaatsen van het land. De regering / politie heeft de demonstraties verboden, dus we verwachten weer confrontaties met alle gevolgen van dien.

Woensdag 09 Januari 2008
Langzaam begint het leven zijn normale gangetje weer aan te nemen. De transport sector begint weer op gang te komen. We krijgen vandaag weer kerosine geleverd. Tuinbouwtoeleveranciers zijn weer bereikbaar en beginnen bestellingen te leveren. En er komen zelfs weer vertegenwoordigers aan de deur.

President Kibaki heeft gisteravond 17 ministers aangesteld. De aanstelling van deze 17 ministers brengt de gesprekken van vrijdag wel serieus in gevaar. ODM is woedend, zeker omdat eerst de indruk werd gewekt dat er mogelijkheden waren voor een gezamenlijke regering, en dit nu eigenlijk niet meer mogelijk is.
Daarnaast heeft Kibaki met het aanstellen van ODM-Kenya’s leider Kalonzo (afsplitsing van ODM) als Vice-president, zijn minderheidspositie in het parlement omgezet in een meerderheid.
Het wordt afwachten hoe ODM vandaag en de rest van de week gaat reageren op de benoemingen.
Als resultaat van de benoemingen zijn er in delen van Nairobi en in de stad Kisumu rellen uitgebroken.

Maandag 07 Januari 2008
Het is rustig in Naivasha en ook in andere delen van het land.

De politici zijn zich aan het klaar maken voor de onderhandelingen en die gaan waarschijnlijk hard tegen hard worden. Zowel de oppositie als de president willen niet onderdoen en dat doet de zaak geen goed. Gelukkig is onder druk van o.a. de VN de demonstratie van morgen afgelast. Onderhandelingen gaan waarschijnlijk plaatsvinden met John Kufuor, de voorzitter van de African Union.

Langzaam wordt ook duidelijk wat voor impact de gebeurtenissen hebben gehad. Er zijn veel mensen op de vlucht en in allerlei gebieden worden mensen van de ‘verkeerde’ stam hun huizen uitgezet. Met alle gevolgen van dien en niet te vergeten de haatgevoelens die dit opwekt.
Met andere woorden: aan de oppervlakte lijkt het rustig, maar daaronder borrelt het nog steeds!

Zaterdag 5 januari 2008
Bischop Tutu heeft zowel met Odinga (oppositie) als president Kibaki gesproken. Het lijkt zijn vruchten af te werpen. Vanuit beide kanten wordt niet negatief gesproken over de mogelijkheid van een interim regering en nieuwe verkiezingen over een paar maanden.

Langzaam worden de gevolgen van de confrontaties zichtbaar. 500,000 mensen op de vlucht, voedsel en medicijnen tekorten in het westen van het land. Ofwel het politieke deel is misschien bijna over, het land is nog lang niet daar waar het vandaan komt.

Gezien de prijzen van voedsel erg zijn gestegen hebben we vandaag al onze werknemers 3 kolen gegeven. Het lijkt en is niet veel, maar ze zijn er wel echt blij mee. Een kool kan je makkelijk een tijdje bewaren en ze vinden het heerlijk, zeker met chapatti’s.

Vrijdag 4 januari 2008
Het was vandaag eindelijk echt rustig.
De aangekondigde rally in Nairobi was al gestopt voor hij was begonnen. Reizen naar en van de grote steden in het westen is ook weer mogelijk en alle belangrijke wegen zijn vrijgegeven.
Iedereen is nog wel nerveus maar het gaat de goede kant op.

Donderdag 03 Januari 2008
Naivasha was vandaag rustig. We zijn samen met buren naar Naivasha stad geweest om inkopen te doen. Het was zoeken naar een benzinepomp die benzine had, maar ook die hebben we gevonden. De komende week hebben we weer genoeg groente, fruit en mineraal water (kraanwater is niet drinkbaar in ons huis).

Nairobi was jammer genoeg niet rustig. Een grote protest bijeenkomst die was aangekondigd door de oppositie werd verboden. Echter aanhangers probeerden toch naar de bijeenkomst te komen. Het gevolg waren heftige confrontaties tussen de protestanten en de politie. De bijeenkomst is uiteindelijk afgelast maar wordt uitgesteld naar een andere dag.

Woensdag 02 januari 2008
Ondanks dat de onrust in Kenia nog niet echt afneemt is het in Naivasha nog steeds relatief rustig. Op de farm zijn alle werknemers vandaag aan het werk geweest. We hebben werknemers van veel verschillende stammen, maar dat levert op dit moment nog geen enkel probleem op. Iedereen werkt samen zoals altijd het geval was, en er zijn geen onderlinge spanningen te proeven.
We hebben sterk het gevoel dat de geweldadigheden op dit moment niet alleen meer met de politieke situatie te maken hebben. Zoals in veel arme landen zijn er ook in Kenia bendes actief, met name in de sloppenwijken. Als er iets is waar bendes van profiteren dan is het onrust, en zij zagen dus hun kans schoon toen er wat onrust onstond naar aanleiding van de verkiezingen.

Met name voor de verkiezingen, en vlak na het bekendmaken van de uitslag waren de onrusten duidelijk politiek getint. De ene groep mensen probeerde de andere (soms hardhandig) van haar gelijk te overtuigen. Korte tijd na de verkiezingen veranderden de beelden en leek het steeds minder met politiek te maken te hebben. Je zag ook veel beelden van plunderingen. Bijvoorbeeld groepen mensen die samen winkels aan het plunderen zijn. En dan geen eten of zo, maar koelkasten en televisies. Dat heeft dus weinig meer met de politieke situatie te maken, dat zijn de bendes die profiteren van de onrust. De ‘gewone’ mensen die je spreekt bevestigen deze gevoelens, winkeleigenaren, werknemers op onze farm, ze willen allemaal alleen maar dat het zo snel mogelijk weer rustig wordt, en hebben het idee dat veel van de onrusten veroorzaakt worden door bendeleden, vaak niet eens uit de plaats waar ze onrust stoken.

Author

admin

6 thoughts on “Update

 1. Wel goed om te lezen dat alles ok met jullie gaat. Als je het nieuws hier volgt lijkt het altijd erger..

 2. goede methode om iedereen up to date te houden ik begon al uit nieuwsgierigheid te kijken naar je blog!

 3. Hoi Eddy en Lieke,

  Allereerst ook voor jullie de allerbeste wensen voor 2008!!!
  Ben blij te lezen dat het met jullie goed gaat,zeker met de beelden hier in nederland over de situatie in kenia,moet ik vaak aan jullie denken.Gelukkig houd mijn vader ons ook goed op de hoogte over de situatie want die houd wel contact met Cor.
  Ik hoop voor jullie dat alles snel weer wat rustiger gaat worden ik zal hier zeker regelmatig even jullie berichtjes lezen en zo op de hoogte te blijven.

  Nou heel veel sterkte heel veel liefs Enith

 4. Ook wij zijn zeer verontrust door de televisiebeelden uit Kenia. Een schitterend land, zoals familieleden (en zeer recent May en Angelo) weten te vertelen. Wij hopen dat de rust snel weer terugkeert.
  Jullie oude KV Naviculare leeft met jullie mee.

  Sterkte en veel wildwatergroeten,
  Bert en Miriam

 5. Hé popjes!
  Inderdaad fijn om te lezen dat t wel mee valt, want wat je op het nieuws voorbij ziet komen is niet bepaald prettig. Hopelijk ontstaan er geen verdere problemen met voedsel en benzine enz. Veel succes in ieder geval met alles,

  liefs,
  Paulien

 6. ik hoop dat het rustig blijft, maar dat het zo blijft ‘borrelen’ in delen van t land is wel verontrustend.
  X

Comments are closed.