Livingparty

Footloose en andere festivals

De meest gehoorde muziek in Kenya (of in ieder geval toch in Naivasha) zijn traditionele en vooral religieuze liederen. Op de engelstalige radiostations wordt vooral Amerikaanse muziek gedraaid. Wat veel mensen dan ook niet weten/ verwachten is dat er hier ook een heel actieve scene is met moderne muziek.
Zoals gezegd, helaas hoor je deze op de lokale radiostations nog te weinig, maar muziekfestivals zijn in opkomst en razend populair!

Zo is er iedere eerste zondag van de maand (‘except when there isn’t’, want zo gaat dat in Kenia, haha) Blankets & Wine in Nairobi. Hier hebben we al vaker over geschreven, want we zijn GROOT fans. Als ons schema en het weer het ook maar even toelaten, dan zijn we van de partij! Gelukkig is het credo ’It never rains @ Blankets and Wine’, en tot nu toe is dat ook nog niet voorgekomen. De bedoeling is dat je zelf een picknickdekentje en wat lekkers te eten en te drinken meeneemt, en dan gewoon een middag lekker gaat zitten kletsen en luisteren in het gras, terwijl er een heel scala aan artiesten optreedt. In het begin waren dit vooral Keniaanse artiesten, maar inmiddels komen er artiesten uit heel Afrika. Mocht je je dekentje of picknickmand vergeten zijn, dan zijn er een heel stel kraampjes waar je van alles kunt kopen, en voor de kinderen is er een speelplek ingericht. Perfecte zondagmiddag besteding dus!

Laatst hoorden we dat er een nieuw muziekfestival georganiseerd zou gaan worden in Kenia, het “Molo Footloose festival for Peace’
Dit zou plaats vinden op een farm in Molo, een plek waar o.a. tijdens de clashes in 2007/2008 veel geweld is geweest. De opbrengsten van dit (en hopenlijk nog vele volgende) festivals zullen worden ingezet om een centrum te bouwen voor de jeugd in Molo. In de hoop dat men toleranter tegen elkaar zal zijn als men meer met elkaar omgaat.
Inmiddels heeft de eerste editie van dit festival ook daadwerkelijk plaats gevonden. Omdat het de eerste keer was, was het alleen toegankelijk voor vrienden, en vrienden-van-vrienden. Daardoor was het nog niet heel groot, maar dat maakte de sfeer alleen maar leuker en bijzonderder.

Het begon op vrijdagmiddag, en het duurde het hele weekend, dus iedereen ‘moest’ kamperen op het terrein. Naast muziek waren er nog allerlei andere activiteiten, van graffiti workshops tot bodypaintclasses, van poetry en lezingen tot film vertoningen, van drumworkshops en -demonstraties tot een plungepool. Ook de muziek was heel divers, van een strijkensemble tot rap, van jazz tot rock.

Het was een geweldig mooi terrein, en het festival was fantastisch opgezet. De tijdsplanning liep nog niet helemaal op rolletjes, maar verder was het gewoon he-le-maal TOP! Dit festival heeft de potentie om héél groot en succesvol te worden, maar ik weet niet helemaal zeker of ik nu hoop dat dat gaat gebeuren, of dat ik er bang voor ben. Ik hoop het, omdat ik het de organisatie gun, omdat ik het ‘peace-initiatief’ erachter zo goed vind, en omdat ik véél van mijn vrienden hier volgende keer mee naartoe wil nemen. Maar ik ben er bang voor omdat de sfeer zo gigantisch gaaf was, en dat kwam juist omdát het zo kleinschalig was, en omdat het allemaal vrienden-van-vrienden waren. En als ze dat van tevoren nog niet waren, dan aan het eind van het festival zeker wel!

Author

admin