Livingworking

Startup Weekend Nairobi

Afgelopen weekend werd ‘Startup Weekend Nairobi’ georganiseerd. Dit is een evenement dat over de hele wereld wordt georganiseerd. De bedoeling is om binnen 54 uur een idee om te zetten in een daadwerkelijk bedrijf. Ik was gevraagd als jurylid voor de eindronde, een kans die ik natuurlijk niet aan me voorbij wilde laten gaan.

Vrijdagavond begon het evenement, 56 (jonge) ondernemers presenteerden hun ideeën in ieder 60 seconden. Een grote verscheidenheid van ideeën kwam voorbij. Van een berekeningsapplicatie voor telen in aride gebieden, naar een christelijke dating site, een binnenlandse toeristen site, een woonvoorziening site, studenten banen, mapping van sloppenwijken/supermarkten/ziekenhuizen, tot een mobiele communicatie tool tussen ambulance en ziekenhuis.

Na de presentaties moesten de deelnemers zelf stemmen op de verschillende ideeen. De beste 15 ideeën zouden gedurende de rest van het weekend worden uitgewerkt. Na de bekendmaking van de 15 winnaars, moest men direct hard aan de slag om de andere deelnemers te recruiteren, om mee te helpen met het uitwerken van het geselecteerde idee.

Zaterdagochtend vroeg waren er bijna 100 mensen aan de ideeën aan het werk, in GrowthHub. Gedurende de dag werden de teams bijgestaan door mentors uit het bedrijfsleven. Zondagochtend vonden we diverse teams die de hele nacht door hadden gewerkt. Langzaam kon je diverse teams in de stress zien raken om de eindstreep te kunnen behalen.

Tegen het eind van de middag vertrokken we naar NaiLab in Nairobi. Radio station Captital FM was druk bezig om de video feed klaar te zetten, zodat de finalisten hun presentaties konden doen ten overstaan van de ’gehele wereld’.
In 3 minuten je businessplan presenteren, en daarna 2 minuten juryvragen beantwoorden. Ik kan je vertellen, dat valt niet mee.

Er werden uiteindelijk 14 bedrijven gepresenteerd, 2 waren er gefuseerd, 1 was er ontploft en 1 ging stug door, ondanks dat ze officieël niet waren geselecteerd. De presenties waren fantastisch, en de uitwerking van de ideeën, zeker voor de gegeven tijd, vaak fenomenaal. Er waren projecten die volledig werkende databases en websites, met android applicaties hadden. Alles binnen 54 uur bedacht en gebouwd, niet te geloven.

Wij, als jury, hadden dan ook een verhitte discussie van 45 minuten nodig alvorens de winnaars bekend te kunnen maken:

Overall winner
Inuka – Een online ondernemersplatform dat beginnende ondernemers helpt met informatie, en in contact brengt met investeerders etc.

Meest innovatief
Mobilab – Een platform om documenten te verifieren. (Zoals bijv. diploma’s, eigendomsbewijzen voor land, auto’s etc.)

Beste demo/presentation
Paramedic – Patienten registratiesysteem voor in ambulances, die deze informatie direct deelt met het ziekenhuis

Startup Weekend Nairobi zit er weer op, maar de netwerken en ideeën voor een ‘Horti Startup Weekend Naivasha’ zijn reeds gesmeed. Tientallen jonge ondernemers die in een weekend proberen om de uitdagingen uit de tuinbouw aan te pakken, aan de oevers van de Horticultural Hub Naivasha. Dat moet goed zijn voor de tuinbouw, en misschien kunnen we de tuinbouw zo ook weer een klein beetje sexy maken (want ook hier gaat men liever economie dan tuinbouw studeren).

Alle 14 finalisten:
1. Cloud Governor – A matatu (public transit) management and low enforcement application- Team of 9
2. Inuka – Entrepreneurship platform with a team of 20
3. Pesa Rahisi – An online /mobile payment money transfer system that is cross platform. A team of 6
4. Tusemezane – A 2 way SMS platform for election communication with a team of 9
5. Mobilab – A platform to verify documents that include certificates, references, land title deeds etc with a team of 4
6. Christian Dating site with a difference – Dating site for christians with a team of 2
7. Masomo Moja – Making education affordable and available for teachers, students and parents with a team of 7
8. Jiamulie – Traffic prevention solution with features of crime reporting and information sourcng. Team, 2
9. Team 96/ Patahao – Easy way to build/buy/rent houses according to your needs with a team of 6
10. Success solutions – Advertisement space with a team of 7
11. Paramedic – Patent status data capture and sharing tool with a team of 12
12. iBambe – Facebook/mobile web for sharing playlists. Team, 5
13. Darasani – Tutor support system


Foto’s door Startup Bootcamp

Author

admin