Uncategorized

EGGS -Eye Go Game Spotting 2014

We hebben ook dit jaar weer meeggedaan met EGGS; ofwel Eye Go Game Spotting. Dit is een competitie in het spotten van wilde dieren, georganiseerd ten behoeve van een aantal hele goede doelen, waaronder een oogkliniek hier in Kenia.

IMG_1948

EGGS wordt georganiseerd in LUMO Wildlife conservative. Een privaat wildpark, dat gerund wordt door de lokale gemeenschap, die zo probeert een inkomen te generen door het land te gebruiken voor toerisme, naast uiteraard als graasgebied voor hun vee. Het gebied is zeer arm en droog, dus veel meer dan extensieve veehouderij en toerisme is er niet mogelijk. In LUMO conservative ligt Lion’s Bluff Lodge, een lodge die wordt gerund door vrienden van ons.

IMG_5520

Eens per jaar organiseert Lions Bluff, tesamen met andere partijen in en rond LUMO dus EGGS. Het doel van de competitie is natuurlijk vooral om zo veel mogelijk geld binnen te halen voor de goede doelen. Zo zijn er vorig jaar 50+ staar operaties uitgevoerd, en is er een nieuw klaslokaal gebouwd en een bron geslagen voor de lokale gemeenschap, met het geld dat is ingezameld door EGGS. Maar daarnaast is het ook een weekend dat in het teken staat van een heel leuk sociaal evenement.

Twee jaar geleden deden wij voor het eerst mee aan de EGGS competitie, en we hadden toen een fantastisch leuk weekend, samen met Marloes en Peter, die ons team waren komen versterken.
Dit jaar was Peter wederom naar Kenia gereist, om Mia te ontmoeten, maar natuurlijk ook om het EGGS resultaat van 2 jaar geleden te helpen verbeteren.

Zie onze avonturen tijdens EGGS 2012

Het thema was dit keer: “One Hundred years since the Start of World War 1 in the Taita Taveta County” (100 jaar herdenking van de 1ste wereld oorlog in Taita Taventa, Kenia).
Helaas hadden we dit niet meteen door, en zagen dat pas tijdens de laatste voorbereidingen, een paar dagen voor vertrek. Zodoende heeft Lieke nog even snel oranje t-shirts laten bedrukken met een 1ste wereldoorlog uniform, en had Peter oranje koloniale tropen helmen bij zich.

IMG_5505

We laadden de auto vol met boeken over dieren, vogels, bomen, bloemen, reptielen en natuurlijk niet te vergeten ons poepboek. Maar ook een flinke collectie camera’s, lenzen, night cams, verrekijkers, zaklampen, internet routers…..en zo voorts. Ofwel we waren er klaar voor!

Voor Mia was het het haar eerste echte safari. En LUMO is niet naast de deur, 8 uur heen en 8 uur terug in de auto. En dan natuurlijk tijdens de competitie ook nog vele uren in de auto rond rijden, op zoek naar de dieren.
Maar wat een held! Ze vond het geweldig, en zei tegen elk dier dat we tegen kwamen “Katje!” en zat de hele tijd brrrrom geluiden te maken als we reden.

IMG_2071

Het doel van de wedstrijd is om zoveel mogelijk punten te verzamelen, binnen de toegestane 36 uur. Er zijn 3 manieren waarop je punten kunt verzamelen: 1) Door een aantal vragen te beantwoorden. 2) Door een aantal zaken te verzamelen. Dit zijn onder andere drollen van dieren zoals een leeuw en een stekelvarken, een hagedissen ei, een levende ‘mierenleeuw’ maar ook blaadjes, zaden etc . en de derde en meest belangrijke manier, is door zoveel mogelijk dieren, bomen, insecten etc. van de gegeven lijst op foto vast te leggen.

IMG_1950

Elk dier krijgt een aantal punten, het bewijs is de foto. Hoe zeldzamer het dier, hoe meer punten. Zaterdag ochtend was de start, en we hadden tot zondag het middaguur, dat betekend dus ook de hele nacht door. En de nachtdieren leveren hoge punten op, als je ze kunt vinden.

IMG_5661

We gingen als een trein, zebra´s, buffels, olifanten en (roof)vogels bij de vleet. De schedel van een hartebeest en een levende mierenleeuw waren binnen een paar uur gevonden. Maar na een uur tevergeefs zoeken naar een krokodil, en een schilpadje, en die stomme ijsvogel vloog steeds weg nog voor de foto gemaakt was begon het gemoed zwaar te worden. Het was te warm……

IMG_5718

`s Avonds ging het weer een stuk beter, binnen een paar minuten een haas, en onder het rijden in het pikkedonker zagen we een kameleon naast de auto in een struik (we hebben nog steeds geen idee hoe we die daadwerkelijk zagen). Vervolgens een uil op het pad, en een jackal. Peter en ik gingen achter de Jackal aan, rennend door het veld met de zaklampen, want we hadden nog geen foto. Na een hoop moeite hadden we een wazige foto, máár: goed genoeg voor de punten. Klimmen we weer in de auto, zien we op 2 meter afstand een nestje met wel 6 jonge Jackals naast de auto…zucht.

IMG_5636

Het mooiste was een Serval kat die wel 30 minuten voor ons heeft geposeerd, wat een prachtig beest. De muis was ook niet gemakkelijk, ren maar eens in het donker door het hoge gras met een zaklamp een een grote camera achter een muis aan……. ik kan je vertellen dat dat niet mee viel.
Nadat we vlees uit de keuken hadden achtergelaten bij de automatische nachtcamera, in een veld waar we jaren geleden een aardwolf hadden gezien, zijn toch lekker naar bed gegaan.

IMG_5643

De volgende dag na nog 2 pogingen hadden we eindelijk de ijsvogel toch te pakken, en Lieke zag de Python die ongezien tussen Peter en Eddy heen glipte. Ook vonden we nog even een Bataleur en een ground Hornbill Lekker punten verzamelen! En als klap op de vuurpijl de papegaai, die we een paar uur eerder hadden net niet op de foto wisten te krijgen.

IMG_5711

Zondag avond was de prijsuitreiking, we werden 15de van de 23 teams, niet geweldig, maar een goede prestatie. Zeker gezien we maar met z´n vieren waren. En het belangrijkste voor ons was dat we flink meer punten hadden dan het jaar ervoor. Wel wonnen we het best verklede team, onze tropenhelmen en uniformen dienden zo toch hun doel.

En vele van onze vienden die lootjes bij ons hebben gekocht vielen ook nog eens in de prijzen! Een behoorlijk aantal flessen wijn, een gratis auto service, een telefoon pre/paid kaart, 2 overnachtingen in het Taita hills hotel, en een gratis toegang tot LUMO conservative.

Het was een prachtig weekend, en we kunnen niet wachten tot volgend jaar. Dan gaan we voor een plaatsje in de top 10!

IMG_1943

IMG_5526

IMG_2023

IMG_1982

IMG_2054

IMG_5541

IMG_5594

IMG_5622

IMG_5677

IMG_5693

IMG_5724

IMG_5511

Author

admin

One thought on “EGGS -Eye Go Game Spotting 2014

Comments are closed.