working

HIV/AIDS

Zoals op zoveel plekken in Afrika zijn ook hier in Kenia de HIV/AIDS cijfers schrikbarend hoog. Hoe hoog precies dat is niet bekend, maar schattingen geven aan dat in Naivasha wel 30% procent van de bevolking geïnfecteerd zou kunnen zijn.
Toch is het nog altijd een enorm taboe. Er wordt nooit over gesproken, en er sterft ook nooit iemand aan Aids. ( Wel héél veel mensen aan longontsteking!)
Onwetendheid is een groot probleem, en kennis is dus een belangrijk wapen in de strijd tegen deze verschrikkelijke ziekte.

Deze week hebben we daarom op onze farm een HIV/AIDS bewustwordingsweek georganiseerd. Hiervoor werken we samen met een (missie)ziekenhuis waar we als farm wel vaker mee samen werken.

Het ziekenhuis beloofde een tent mee te nemen waar mensen zich konden laten testen. Mensen die inderdaad positief blijken te zijn worden opgenomen in het HIV programma van het ziekenhuis. Niet alleen krijgen zij vanaf dan gratis de benodigde medicijnen, er zijn zelfs zelfhulpgroepen en er worden opvolgbezoeken bij hun thuis gedaan indien nodig.

Tijdens deze week zijn er rondom de tent op de farm, maar ook in een vrijgemaakt kantoor in Florensis Village deskundigen aanwezig waar mensen informatie kunnen krijgen. Een jeugdgroep uit een nabijgelegen dorp maakt door middel van muziek, theater en sketches het onderwerp HIV/ AIDS bespreekbaar en spelenderwijs verschaffen ze een schat aan informatie.

HIV awareness

Gister middag was de officiële opening van de week. Nog voor dat er goed en wel gestart was bleek de meegebrachte (koepel)tent veel en veel te klein! De opkomst was meteen al veel groter dan gehoopt. Gelukkig was een van de busbedrijven zo vriendelijk om een van hun bussen ter beschikking te stellen als ‘mobiel kantoor’. De officiële openingsspeech werd verzorgd door een jongen die zelf al jaren HIV positief is. Zijn speech was in het Kiswahili, dus ik moest erg goed mijn best doen om het te kunnen volgen, maar hij was een geweldige spreker. Hij wist het publiek (inmiddels honderden mensen) enorm te boeien, en nam zeker geen blad voor de mond. Zaken als het gebruik van condooms (zowel heren- als damescondooms!), anale sex, en overspel schuwde hij niet om te bespreken. Aan het publiek kon ik merken dat ze zeer onder de indruk waren, en een praatje met enkele van onze medewerkers achteraf bevestigde dat gevoel.

toneel

Het is de bedoeling dat we dit soort activiteiten met enige regelmaat zullen gaan herhalen, wellicht elke paar maanden, of elk half jaar. Daarnaast zullen er ook enkele mensen binnen onze farm door het ziekenhuis getraind gaan worden tot HIV/AIDS ‘deskundigen’ of ‘vertrouwenspersonen’ zodat we op den duur zélf steeds meer van dit soort dingen kunnen organiseren voor onze mensen.

Author

admin