Travel

Cape Town

Zojuist zijn we thuisgekomen van onze vakantie in Zuid Afrika. We zijn in Kaapstad en de wijnstreek geweest. De aanleiding was om James en Nicki te bezoeken in hun ‘thuisstreek’ maar eigenlijk hadden we weinig excuus nodig…

Uit verhalen en informatie hadden we al wel begrepen dat dit stukje Afrika niet echt vergelijkbaar is met het Afrika dat wij kennen en gewend zijn. Maar alsnog waren we zéér verast en onder de indruk. Geografisch gezien mag dit dan Afrika zijn, in alle andere opzichten was het Europees. Niet alleen fantastische wegen (beter dan wij ze zelfs uit Europa kennen) maar ook de manier waarop er gebruik van wordt gemaakt. Er zijn duidelijk verkeersregels, én ze worden nageleefd! Nergens is troep of afval te bekennen, evenmin zijn er trouwens handkarren, ezels, geiten of koeien. Er lopen geen mensen langs de kant van de weg, en er zijn haast geen minibusjes (hoe komen mensen hier van A naar B??) Fietsers of wandelaars op de (snel)wegen??? Niet gezien!
We bleven het gevoel hebben dan we net zo goed ergens in bijvoorbeeld Frankrijk hadden kunnen zijn. Een heel bijzondere ervaring!

De eerste morgen zijn de de wijnstreek ingetrokken, en onze vakantie begon met een bezoek aan wijnfarm Spier, die we per Segway verkend hebben. Wat een SUPER manier om een farm te bekijken! Uiteraard had Eddy al binnen de eerste 5 minuten een businesplan bedacht voor Segways in Naivasha, haha!

Daarna stond Stellenbosch op het programma. Vele van onze collegastudenten uit Deventer hebben in deze universiteitsstad een vervolgprogramma gedaan, en dus was het een stad waar we al veel over gehoord hadden en die we graag eens gezien wilden hebben. Wij vonden het een geweldig plekje! Het is niet zo’n groot stadje, en de studenten bepalen er voor een groot deel de sfeer. Het is wel heel oud, en het heeft een aantal prachtige gebouwen. Het staat ook wel bekend als de ‘Eikenstad’ en in deze tijd van het jaar (herfst) zijn de kleuren er prachtig! Geslapen hebben we uiteraard op een wijnfarm (Delvera) waar we de volgende ochtend nog even een rondje gelopen hebben, onder andere ook langs de winkeltjes die op deze farm zitten.

In deze omgeving hebben we nog een aantal wijnfarms bezocht (o.a Tokara en Boschendal, deze laaste is de farm waar James gewerkt heeft) en uiteraard ook de daar gemaakte wijnen geproefd. Helaas was het weer nogal wispelturig waardoor we soms niet veel meer gezien hebben dan de proefruimte, hoewel veel van de farms prachtig gelegen zijn, en je er vaak ook wandelingen kunt maken.

Via de ‘Helshoogtepas’ reden we we van Stellenbosch naar Franschhoek, een geweldig mooie route! Het stadje Franschhoek zelf vonden we iets minder, het zag er allemaal een beetje té opgeknapt en ‘gemaakt’ uit, maar ook deze omgeving is prachtig, en de wijnen smaakten prima!

Via weer een andere prachtige pas voerde de route verder naar Hermanus. Deze kust(vakantie)plaats staat vooral bekend als de Walvishoofdstad van de wereld, maar helaas was het daarvoor het verkeerde seizoen. Wel was dit de plek waar James en Nicki een huis ter beschikking hadden, en waar we dus een paar gezellige dagen met de ‘Farkies’ hebben doorgebracht. Wat heerlijk om weer eens strandwandelingen te kunnen maken met de wind in je haar, en je gedachten even allemaal weg te laten blazen! Verder natuurlijk schelpen zoeken, en zandkastelen bouwen, en vliegeren en veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel barbequen (uiteraard met een wijntje erbij!)

Op donderdag namen we de prachtige kustroute van Hermanus naar Kaapstad. Helaas was het ook deze dag geen mooi weer waardoor we de auto eigenlijk haast niet uit geweest zijn. We hebben waarschijnlijk ook niet optimaal van de uitzichten kunnen genieten door alle bewolking, maar vonden het toch een hele mooie route. Tegen de tijd dat we Simonstown bereikten was het weer gelukkig wel wat opgeknapt, waardoor we toch besloten naar Boulders Beach te gaan, één van de plekken waar een pinguinkolonie te bezichtigen is.

Wat zijn die grappig!!! We hadden dan ook (een beetje) moeite om hier weer te vertrekken, maar we wilden deze dag ook nog het Kaaps schiereiland bezoeken, dus de tijd dwong ons de pinguins toch achter te laten.

Met gezwinde spoed zijn we dan ook doorgereden naar het meest Zuid Westelijke puntje van dit prachtige continent; Kaap de Goede Hoop. Niet dat daar zo vreselijk veel te zien is, maar het is een plek waar je al als klein kind over hoort in de geschiedenis- en aardrijkskunde lessen, en het voelt toch best heel bijzonder om daar nu zelf te staan. Het schiereiland is verder trouwens prachtig, en we hebben genoten van de spectaculaire zonsondergang. (Het voordeel van een bewolkte dag!)

De volgende ochtend zijn we nóg even naar de pinguins geweest, en daarna zetten we koers naar Kaapstad. Nu konden we helemaal onze ogen niet geloven, wát een stad! Deze eerste dag hebben we effectief gebruik gemaakt van alle winkelmogelijkheden die deze stad te bieden heeft, tot wij om 21.00 uur ‘s avonds onze voeten niet meer voelden en de buit te zwaar werd om te sjouwen!

Om te slapen hadden we een heel bijzonder plekje uitgezocht, namelijk het Grand Daddy hotel, maar dan in een amerikaanse streamliner op het dak van dit hotel!

Zaterdag in de ochtend hebben we een aantal kunstenaars/designers bezocht die in en om de stad zaten, en ‘s middags zijn we voor lunch naar een van de buitenwijken gereden waar op zaterdag rond lunchtijd een ‘Neighbourgoods market’ plaats vind. Wat een leuke happening was dat! Allerlei mensen bieden zelfgemaakte etenswaren te koop aan, en d ebezoekers gaan die vervolgens ergens gezellig zitten oppeuzelen. De sfeer was helemaal gewldig, en bovendien was dit een dag met heerlijk weer, dat maakte het helemaal perfect natuurlijk!

‘s Middags togen we naar Kirstenbosch, een Botanische tuin waarvan verschillende mensen gezegd hadden dat we die écht moesten zien. Helaas was het natuurlijk najaar, en dus stond er niet zoveel in bloei.

Op zondag stonden de toeristische trekpleisters van Kaapstad op het programma, ‘s ochtends de Tafelberg, en ‘s middags Robben eiland. Beide erg indrukwekkende plekken die wel een beetje erg toeristisch zijn, maar die je gewoon niet kán en mág missen als je in Kaapstad bent. Wij vonden dat een mooi eind aan deze heerlijke week in de Kaap.

Author

admin