Living

Verkiezingen

Zoals iedereen in Nederland waarschijnlijk al heeft gehoord zijn er verkiezingen geweest in Kenia. Verkiezingsdag was afgelopen donderdag. Dit was een groot success, de opkomst was niet meer zo hoog geweest sinds de onafhankelijkheid. Veel werknemers kwamen ook trots binnen met hun pink helemaal paars (inkt zodat men ziet dat hij / zij heeft gestemd). Andere hadden niet gestemd door de zeer lange rijen van soms wel drie uur of langer. Iedereen heeft wel de mogelijkheid gekregen om te stemmen.

Vrijdag werd het onrustig gezien het tellen niet snel genoeg ging volgens veel mensen. De oppositie had een goede voorsprong. Zaterdagochtend waren de rollen omgedraaid, de huidige president had een inhaalslag gemaakt en liep een klein beetje achter op de oppositie.
Door enkele onduidelijkheden en de langzame vordering van het tellen werden er ‘s middags geen uitslagen meer bekend gemaakt. Vervolgens ontstonden er opstanden en rellen in een aantal grote steden.
Zondag was het vrij rustig tot zes uur ‘s avonds. Toen hoorden we een hoop herrie uit de richting van een dorpje dat vlak bij ons huis ligt. Toen we de televisie aanzetten werd er verkondigd dat de huidige president Mwai Kibaki gewonnen heeft. En ze zetten er gelijk vaart in want binnen een uur was hij ook beedigd. Het verschil was klein 4,584,721 voor Kibaki en 4,352,993 voor Raila van de oppositie.
Vervolgens is er in de meeste grote steden onrust uitgebroken tussen de oppositie en presidents aanhangers. Het helpt niet dat de oppositie de uitslag niet erkend. Raila Odinga heeft gelijk een grote bijeenkomst georganiseerd vandaag in Nairobi, die werd vervolgens verboden door de regering.

In Naivasha, waar wij wonen, is het vrij rustig. Alle farms zijn gewoon operationeel. En al onze mensen zijn gewoon aan het werk. Ondanks dat we verschillende stammen en stemmers op de farm hebben is er niets aan de hand. Het grootste probleem zijn onze vrachtwagens die door Nairobi naar het vliegveld moeten.

Wij gaan Oud en Nieuw vieren!
Groeten aan iedereen en tot volgend jaar!

Author

admin