Living

Keniaanse Kerst

Veel mensen hebben gevraagd hoe wij de kerstdagen hier doorbrengen, dus daarom even een klein verslag van de afgelopen dagen.

Kerstavond
De feestelijkheden begonnen met een kleine kerstbijeenkomst op de farm. In verband met het hoogseizoen dat nu in volle hevigheid losgebarsten is was er geen gelegenheid voor een uitgebreid feest, maar een drankje voor iedereen en een paar speeches kunnen natuurlijk altijd wel ingepast worden.
Volgens goed Nederlands gebruik werd het geheel afgesloten met de uitreiking van de kerstpakketten. Zo’n kerstpakket (in dat van ons zaten o.a. meel, boter, suiker, zout, limonadesiroop, thee enz) is voor de meeste werknemers hier nog een zeer waardevolle en dus welkome traktatie. Het ‘oudhollandsch-zeuren-over-je-kerstpakket’ kennen ze hier dus gelukkig nog niet!)

‘s Avonds waren we uitgenodigd voor een kerstdiner bij Edwin en Tamara thuis. Tamara haar ouders waren er ook, evenals Robert en Machteld. Het was écht erg gezellig, iedereen zag er op zijn paas uuhh, Kerstbest uit, het huis was gezellig versierd en het eten erg lekker! Zo’n gezellige avond met vrienden voelde echt als ‘thuis’.

Kerstavond

Eerste kerstdag
Met veel organisatie en geregel was het, ondanks de grote drukte op het moment toch gelukt om iedereen op de farm vrij te kunnen geven. Er hoefde dus niet gewerkt te worden!
‘s Ochtends hebben we eerst met zijn tweetjes uitgebreid ontbeten (ik had zelfs ergens kerststol weten op te duikelen!) en cadeautjes uitgepakt. Erg gezellig, en de kerstman heeft ons beiden ernstig verwend! Daarna hebben we natuurlijk even gebeld met Nederland en kerstwensen en weersomstandigheden uitgewisseld! (hier was het ong. 28-30°C)
‘s Middags waren we uitgenodigd voor een BBQ bij één van de Nederlanders hier, en zowat heel ‘Nederlands Naivasha’ was er.

Tweede kerstdag (hier bekend als Boxing day)
Vandaag was er wel een kleine delegatie aan het werk op de farm, maar tegen eerdere verwachtingen in was Eddy uiteindelijk toch vrij.
Van buren hadden we al gehoord dat het sinds jaar en dag traditie is om op tweede kerstdag met zijn allen te lunchen aan het meer. De restjes van de afgelopen dagen werden dus in een picknickmand gepakt, en rond lunchtijd trokken we richting de oevers van het meer.
Toen we daar aankwamen bleek het één grote gezellige boel. Iedereen had van alles meegebracht, en alles werd gezamenlijk gedeeld, van etenswaren tot stoelen van drank tot boten. De jeugd vermaakte zich met waterskieën, de ‘oudere jongeren’ en ‘jongere ouderen’ met drank en geklets. Ik heb zelden zo’n leuke en relaxte kerstdag meegemaakt volgens mij.
Toen het donker werd en dus fris hebben we het feest bij ons thuis nog even voortgezet.

Boxing day aan het meer

Author

admin