working

Uitbuiting??

Op het moment horen we van verschillende kanten dat de tuinbouw sector in Naivasha in de Nederlandse media zeer negatief in beeld is geweest. Waarom dit toch steeds gebeurd is mij een raadsel, ook hier in de Keniaanse media verschijnt namelijk regelmatig een zeer negatief artikel of item over de tuinbouw.
De meeste verhalen zijn ronduit niet waar, of in een totaal verkeerde context geplaatst. Keniaanse media weet misschien niet beter denk ik wel eens, maar van de Nederlandse media had ik toch een hogere dunk. Het enige dat ik me nog kan voorstellen is dat er met bevooroordeelde ogen gezocht is naar bevestiging van de ideeën die men reeds had.

Ik wil heus niet beweren dat het hier het Walhalla is, en dat er geen zaken verbeterd zouden kunnen worden, natuurlijk wel, maar waar ter wereld is dat niet zo? Ook wil ik niet beweren dat de situatie hier vergelijkbaar is met de situatie in de Westerse Wereld, maar we zitten hier dan ook in Afrika!! Hoe de mensen hier leven, en wat ze hier verdienen moet je vergelijken met de situatie elders in Kenia, niet met wat wij Europeanen gewend zijn, dat zou niet realistisch zijn!

De ‘Westerse bedrijven’ die hier zijn opgezet zijn hier een vestiging begonnen vanuit winstoogmerk. We zijn geen filantropische instellingen, en er moet dus gewoon winst gemaakt worden, anders kan een bedrijf niet bestaan. Maar dat wil niet zeggen dat je daarom je mensen moet uitbuiten!! De meeste bedrijven hier zijn zich er ook zeer van bewust dat je een sociale verantwoordelijkheid hebt wanneer je een vestiging hebt in een ontwikkelingsland zoals bijvoorbeeld Kenia.

De salarissen zijn in ‘Westerse ogen’ wellicht laag inderdaad, maar je moet daar tegenover zetten dat de kosten voor levensonderhoud hier ook heel anders zijn! Zelfs een soort CAO kennen we hier (CBA, Collective Bargaining Agreement), en er is een vakbond, de werknemers mogen daar uiteraard gewoon lid van worden. ( 80% van onze farm is lid van de vakbond). Verder zijn veel bedrijven lid van de Kenya Flower Council, een organisatie vergelijkbaar met het Nederlandse MPS. Zij controleren o. a. het gebruik van bestrijdingsmiddelen en werkomstandigheden.

Net als veel andere bedrijven hier hebben we op het terrein van ons bedrijf een ‘dorp’ voor onze werknemers. Werknemers die dat willen kunnen hier gratis wonen in fatsoenlijke (stenen) huizen, met veilig drinkwater, elektriciteit, stromend water, toiletten en douches die zijn aangesloten op de riolering. Let op, alles dus gratis!!! Degenen die er toch voor kiezen om liever buiten de farm te wonen krijgen een huisvestingsvergoeding . Gezondheidszorg is niet alleen voor al onze werknemers geregeld, maar ook voor hun complete gezin. Zwangere werkneemsters hebben recht op 2 maanden betaald zwangerschapsverlof. Scholing en dagopvang voor de kinderen wordt ook door ons geregeld.
Werknemers werken hier 46 uur per week, en uiteraard hebben we géén kinderen op de farm werken. Chemicaliën en meststoffen liggen veilig opgeborgen, en er wordt alleen gespoten in de kassen ná werktijd zodat er niet gewerkt wordt in een kas waar net gespoten is. Het ‘spray-team’ heeft uiteraard volledig beschermende kleding mét gasmaskers, en wordt regelmatig gerouleerd. Middels drie maandelijkse bloedtesten wordt er daarnaast nog in de gaten gehouden of er niet toch nog chemicaliën in hun bloed terecht komen.

Verhalen over vervuiling van het meer met lood en cadmium door de tuinbouw geven aan hoe weinig men wéét van de tuinbouw. Welk tuinbouwbedrijf zou er nu vrijwillig lood of cadmium op zijn bedrijf halen, dat is ook hartstikke giftig voor planten! Kinderen die met bebloede handjes in de kassen zouden werken??? Ik heb het nog nooit gezien! Werknemers in gescheurde vodden? Tsja, wel een eens Westlandse tuinder ‘betrapt’ tijdens zijn werk? Niemand doet toch zijn beste kleren aan wanneer je in de tuin werkt? Daarnaast hebben trouwens al onze werknemers zowel werkkleding als schoeisel van de farm.

Naivasha is de laatste jaren enorm gegroeid, en het aantal winkeltjes en bedrijfjes is haast niet meer te tellen. Voor mij is dat het bewijs dat een gezond bedrijf weer nieuwe economie in de hand werkt, en dat is in mijn ogen de best denkbare ontwikkelingshulp voor een land!

Author

admin

3 thoughts on “Uitbuiting??

  1. Wat interessant om te lezen, Ed. Ik kon me al niet voorstellen dat het waar was wat ze allemaal zeggen. Dit zou een mooi artikel zijn voor de Web-log van de Groente & Fruit trouwens. Want nu komt alleen dat negatieve nieuws in de media en verder hebben veel mensen geen idee denk ik.
    Ik ga zo verjaardag vieren! Jammer dat jullie er niet bij zijn. Ik had geen ontbijt op bed dit jaar! 🙂
    Maar we zullen zeker aan jullie denken!
    liefs,

    Paula

Comments are closed.