Travel

Migratie

Ieder jaar zo ongeveer in augustus dan krijgen meer dan twee miljoen Wildebeasts (Gnoes) de ‘kriebels’. Ze trekken dan van de Serengetti (Tanzania) naar de Masai Mara (Kenia) op zoek naar voedsel. Dit staat bekend als één van de grootste natuurspektakels ter wereld. Met name het moment dat de Wildebeasts de Mara rivier oversteken, en daarbij niet alleen elkaar onder de voet lopen, maar ook nog de gevaren van de rivier (wild stromend water en krokodillen) moeten trotseren, staat bekend als zeer spectaculair.
Dit jaar is de migratie door de vele regens van de afgelopen tijd wat later begonnen, en afgelopen weekend zijn we zéf naar de Mara gemigreerd, in de hoop nog iets van die andere migratie mee te krijgen. Nou, dat is gelukt!!!

Trekkende wildebeast over de vlaktes

Duizenden en duizenden en duizenden wildebeasts hebben we gezien, soms zover je kunt kijken hele vlakten bedekt met wildebeasts. Wij vonden het héél erg bijzonder om te zien hoe ze ‘s morgens allemaal in rijen achter elkaar over de vlaktes trekken, gedreven door instinct, op weg naar het water. We hebben ook kunnen zien dat ze zich verzamelden aan de oever van de Mara rivier, maar met uitzondering van twee hele dappere Wildebeasts, durfden ze de oversteek (nog) niet aan.

Verzamelen aan de oever van de Mara river

Net niet durven over te steken

Of ze nog zullen oversteken weet niemand, dat zal mede afhangen van de beschikbaarheid van voedsel. De enorme hoeveelheid toeristenbusjes die zich inmiddels iedere dag langs de oevers verzameld neemt echter met de dag toe, en echt bevorderlijk voor de oversteek is dat niet …
De Wildebeasts zullen waarschijnlijk nog tot ongeveer oktober/november in de Masai Mara blijven, en vormen daar in de tussentijd een feestmaal voor allerhande roofdieren. De Masai Mara is, behalve vanwege de migratie, dan ook zeer geliefd vanwege de grote hoeveelheden leeuwen, cheeta’s en luipaarden die hier voorkomen.

Wanneer de regentijd zich in oktober/ november aandient zullen de Wildebeasts weer terugkeren naar de Serengeti, onderweg dezelfde gevaren van de heenweg nogmaals trotserend.

De vlaktes waar de Masai Mara bekend om is:

Wildebeast in de Mara

Zonsondergang

Masai Mara

Wildebeast

Masai Mara Zebra's

Ballonvaren (met Struisvogel)

Ballonvaren

De beroemde leeuwen van de Mara

Simba

Simba met stuk Gnoe

Spelen

En terwijl ‘Simba’ geniet van een Wildebeast, trekken de overige Wildebeast langs het eetfestijn.

Leeuwen met wildebeast op de achergrond

De restjes worden opgepeuzeld door Hyena’s en de alsmaar ruzieende gieren. (zie de gieren in de boom en de Hyena er onder)

Gieren en hyena

Gieren

De altijd gezellige (ofwel humeurige) buffels

Buffel

De olifanten van de Masai Mara

Olifanten in de Mara

Naderende omweersbuien

Omweer komt eraan

De enige fasoenlijke brug over de Mara rivier (terwijl er onder de verdronken Wildebeasts liggen te stinken)

Brug over de Mara river

En als toetje voor Lieke nog een paar Hippo’s in de Mara river

Hippo's

Ps: Oh ja, dit was dus wél vakantie!!! We zijn heerlijk een weekendje met de tent weggeweest!

Author

admin

4 thoughts on “Migratie

  1. Wat een geweldige foto’s zeg!! ehm ik denk dat wij al weten waar we volgend jaar met vakantie naar toe willen……!!! super dit.

  2. Wat een prachtige verhalen en geweldige foto’s! Kippevel zeker, om al die beesten aan je voorbij te zien trekken……
    Eindelijk eens een ‘mooie’ file.. 🙂

  3. Prachtige foto’s. We genieten hier bij Blgg elke keer weer van jullie website! Eddy vraagje, maak je de foto’s met dezelfde camera als die Frans heeft? Groetjes van Blgg.

Comments are closed.