Livingworking

Shelter

Afgelopen zaterdag ben ik naar de ‘boysshelter’ hier in Naivasha geweest. Dit is een opvanghuis voor voormalige straatjongens. Het is een initiatief dat grotendeels bestaat dankzij vrijwilligers, giften en donaties. Florensis heeft dit project in de afgelopen jaren ook op verschillende manieren gesteund.

Het tehuis ligt hoog op een heuvel een eindje buiten Naivasha, en biedt onderdak aan 50 jongens tussen de 3 en 18 jaar. Ik vond het een erg mooi opgezet project. De omstandigheden zijn er sober, maar erg netjes. Er zijn niet heel veel begeleiders, dus veel tijd voor persoonlijke aandacht is er niet. Maar de begeleiders die ik gesproken heb maakten op mij de indruk het hart écht op de goede plaats te hebben, en oprecht om de jongens te geven. Behalve voedsel en onderdak wordt er hard aan gewerkt om de jongens ook kennis en verantwoordelijkheden bij te brengen. Door het soms jarenlange leven op straat valt dat niet altijd mee. Het project is zojuist uitgebreid met een houtwerkplaats, en er wordt hard gewerkt aan een metaalwerkplaats. Op die manier kunnen de jongens een vak leren, waarmee hun kansen op een goede toekomst drastisch verbeteren.

Shelter Naivasha

Tamara en Mac geven er op zaterdagochtend ‘les’ aan de jongens, en ik ben meegeweest om te kijken of dat ook iets voor mij zou zijn. Toevallig zijn ze net bezig met het aanleggen van een nieuwe groentetuin. Op dit moment zien de jongens het werken in de tuin nog als een minderwaardig klusje, een noodzakelijk kwaad. Het plan dat we nu bedacht hebben is dat ik op zaterdagochtend een groep jongens les ga geven over het werk op het veld. Door ze wat achtergrond informatie mee te geven en het werk op het veld interessanter te maken hopen we dat we hun houding ten opzichte van werk op het land kunnen veranderen. Ik wil ze bijvoorbeeld wat achtergrond informatie gaan geven over verschillende irrigatie methoden, en dan ook met hun zelf een irrigatiesysteem gaan aanleggen op het nieuwe veld. Ook hoop ik ze iets te kunnen vertellen over bijvoorbeeld (kunst)mest, de verschillende manieren van grondbewerking enzovoort. Heb ik toch niet voor niks Tropische Landbouw gestudeerd. Ik heb er veel zin in en ben erg benieuwd!

Author

admin

2 thoughts on “Shelter

  1. Wat gaaf Liek!! Ik ben heel benieuwd hoe het gaat! Wel heel spannend hoe ze het zullen vinden. Je hebt toch wel al je dictaten bewaard hoop ik? 😉

  2. Uuuuuuuuuuuuhm… nee, alle dictaten zijn in de loop van de jaren weggedaan. Nu moet ik dus druk op zoek naar nieuwe, haha!

Comments are closed.