Living

Census

Vandaag begint in Kenia de nationale census (volkstelling).
Om inzicht te krijgen in de samenstelling en het aantal inwoners van Kenia zal er bij ieder huis langs gegaan worden om de inwoners te tellen. Naast inwoners zullen voor het eerst ook de landbouwhuisdieren geteld worden.
Bovendien worden er ook vragen gesteld over het soort drinkwater, wat voor brandstof gebruikt wordt voor het koken, hoe de riolering is geregeld en op welke manier er afvalverwerking wordt gedaan. Ook het soort huis waarin mensen wonen (soort bouwmaterialen; steen, modder, riet etc), of er een telefoonverbinding is, toegang tot internet, en of men een fiets, auto of een kano bezit wordt genoteerd.

Omdat veel mensen overdag moeten werken zal de census alleen ‘s avonds plaats vinden. Maar er wordt gevreesd dat veel mensen in verband met veiligheid na het donker de deur niet meer zullen durven opendoen, wat uiteraard de uitslag van de census zou kunnen beinvloeden.
Op het allerlaatste moment (gistermiddag) heeft president Kibaki daarom besloten om morgen tot een Nationale vrije dag uit te roepen. Het idee is goed, hij had het alleen een half jaar geleden moeten verzinnen, nu is het te laat voor bedrijven en instanties om maatregelen te kunnen treffen waardoor morgen bedrijven ook daadwerkelijk gesloten kunnen worden. Het gevolg is waarschijnlijk dat de meeste bedrijven gewoon door zullen werken, maar hun werknemers 200% uit moeten betalen. Daarnaast is waarschijnlijk meer dan 70% van de Kenianen werkzaam voor zichzelf of in de informele sector, en daar is het heel simpel, niet werken is geen geld.

In de voorbereidingen is al naar voren gekomen dat er veel meer kenianen zijn dan verwacht. Het Centraal bureau van Statistiek zegt 35,6 miljoen kenianen, maar het blijken er op moment eerder 40 miljoen te zijn. Zodoende wachten we met zijn allen gespannen op het verloop en de uitslag, mede omdat het niet helemaal duidelijk is wat de gevolgen zullen zijn mocht de uitslag een vertekend beeld geven van de samenstelling van de bevolking.

Newspaper cartoon

Author

admin