Living

Rechtbank

Lieke is dinsdag gearresteerd…omdat haar Keniaanse rijbewijs was verlopen. Ze had net Peter van het vliegveld opgehaald, die de komende week op bezoek is. Anders dan normaal was de betreffende politieman niet voor rede vatbaar en ook niet gevoelig voor wat chai (chai = swahili woord voor thee, maar wordt ook gebruikt voor smeergeld). Lieke haar rijbewijs werd afgenomen en ze moest hem volgen naar het politiebureau. Daar moest ze 5.000 shiling borg betalen om weer weg te mogen. En ze moest zich de volgende dag om 08:00 ‘s ochtends in de rechtbank in Kibera melden.

Kibera Court
Kibera court

Kibera is de grootste sloppenwijk ter wereld, en daarmee ook van Kenia uiteraard. Oftewel: niet een plaats waar je graag heen wilt.
Echter na overleg met meerdere personen waaronder onze advocaat werd duidelijk dat we er niet onderuit konden komen. Niet op komen dagen bij de rechtbank betekend een opsporingsbevel met alle ellende die daar weer bij komt kijken. Ik vond het zoals normaal wel weer interessant, maar Lieke kon er minder om lachen. We zijn de volgende ochtend vanuit Naivasha naar de rechtbank gereden. Hiervoor moesten we dus ook een stuk door de sloppenwijk. Aan de ene kant wel interessant om eens te zien, aan de andere kant héél triest dat dit de omstandigheden zijn waarin zovele kenianen moeten leven.

Kibera
Kibera (source: Flickr)

We moesten vrij lang wachten aangezien de rechtbank niet om 08:00 uur maar pas om 09:30 uur zou beginnen (niet geheel verrassend). In de rechtbank was het erg druk, er moesten denk ik wel meer dan 100 gevallen worden behandeld. Het begon met oude rechtzaken waarbij een nieuwe datum voor het proces moest worden vastgesteld. Daarna kwamen de verkeersovertredingen. Je naam werd omgeroepen en de beklaagde moest zich melden bij de rechter. De overtreding werd voorgelezen en je moet zeggen of je schuldig bent of onschuldig. Onschuldig betekend het prikken van een datum waarbij de daadwerkelijke rechtzaak zal plaatsvinden. Wanneer je zegt schuldig dan zal de rechter de straf bepalen. Dit is meestal een geldboete maar het kan ook een celstraf zijn.

Nadat “Leek Vuebroe” werd omgeroepen gingen we er maar vanuit dat daar Lieke mee werd bedoeld. Nadat Lieke zich schuldig had verklaard kreeg ze een boete van 600 ksh (6 euro) opgelegd. Ze kreeg dus 4.400 ksh terug in plaats van dat ze moest betalen in de rechtbank (overschot van de reeds betaalde borg).
Rond 11:00 uur waren we weer uit de rechtbank en konden we weer terug reizen naar Naivasha.

Als troost maar even nieuwe tuinstoelen gekocht op Ngong road
Ngong road

Author

admin

2 thoughts on “Rechtbank

  1. hmm niet vatbaar voor chai? dat is ook een uniek iets. gelijk een goede reminder voor een ieder om de diverse datums maar weer eens na te kijken. gelukkig had het verder geen verdere gevolgen.

  2. Er is dus nog hoop daar in Kenia 😀
    Ik vind dat jullie alsnog die agent moeten opspeuren en een berg Chai moeten geven!!!
    Hoe lullig het ook allemaal is… Die man verdient een promotie!
    Hij doet zijn werk… en goed!
    Eigenlijk zou Lieke ook nog een boete moeten krijgen voor het trachten om te kopen van een politie ambtenaar!
    Ik hoop dat die 6 euro flink pijn doen in jullie portemonnee! hahahaha
    Verder zijn jullie best lief hoor!

Comments are closed.