Katten in de Mara

October 28, 2018 8:39 pm

Mia wilde graag katten zien. Echte, in het wild (dat ze heus al wel leeuwen gezien heeft kon ze zich niet meer herinneren).

Deze herfstvakantie ‘moesten’ we dus op safari. Na wat wikken en wegen, leek de kans om katten te kunnen zien ons het grootst in de Masai Mara. En, afgezien van voor de Rhino Charge, waren we daar ook al een aantal jaar niet meer geweest.

We overwogen even om te gaan kamperen, maar, mede omdat het regenseizoen inmiddels weer begonnen is, kozen uiteindelijk toch voor een lodge, en wel  Ashnil lodge.

Zo kwamen we terecht in een deel van de Masai Mara dat voor ons niet zo bekend was, aan de zuid kant van de Mara rivier. Dit bleek een heel goede keuze. Mooie lodge, met ontzettend vriendelijk personeel, en in een mooi deel van de Mara. Van jaren geleden herinnerden we ons vooral dat de (oorspronkelijke) Masai Mara veel last had van (over)begrazing door Masai met hun vee, en daardoor eigenlijk verwoest was. Wij kozen dan ook altijd voor de Mara Triangle ipv de échte Mara. We waren positief verrast dat dit deel van de Mara weinig last leek te hebben van deze problemen, en er was daardoor veel wild in de omgeving. Om te beginnen is dit het eind van het Migration seizoen, en er waren dus nog immer duizenden Wildebeast en Zebra’s aan de Keniaanse kant. Crossings hebben we niet gezien, maar wel heel veel super vette krokodillen, en prachtig glanzende, gezonde dieren, vergezeld van vele jonkies.

Als er een dier symbool staat voor deze safari dan is het wel de Hyena. Wat hebben we ongelooflijk veel Hyena’s gezien, in allerlei leeftijden.

Ook heel spectaculair was een Martial Eagle die een Monitor Lizard prooi had. Maar gelukkig, ook onze missie om katten te zien is meer dan geslaagd! Het begon met een paar Cheetah’s, de katten die Mia het allerliefst wilde zien, en ze spotte ze nog wel zélf! Sowieso houden wij er niet van om een gids mee te nemen, en spotten wij dus altijd alle dieren zelf, maar deze zag Mia het allereerst. We dachten dat het twee broers zouden zijn, maar het bleken een moeder met haar jong.

Daarnaast zagen we ook nog op 3 verschillende momenten leeuwen. Eerst een enkele leeuwin, die op een heuveltje naast de weg op ooghoogte lag. We konden haar letterlijk in de ogen kijken. Later nog een tweetal jonge mannetjes leeuwen, en op onze laatste gamedrive vier (2 paren van 2) mannelijke leeuwen, die elkaar even duidelijk wilden maken tot wie het territorium nu echt behoorde, en ons daarmee een zeer vermakelijke show bezorgden, met veel beweging en geluid. En zonder andere auto’s in de buurt, dat is toch echt wel erg genieten hoor!

We hebben genoten van een paar dagen vakantie samen, en besloten uiteindelijk zelfs een dagje langer te blijven dan we eigenlijk hadden gepland!

Prachtige zonsondergang met de Mara rivier

Zomervakantie in Nederland

August 13, 2018 10:46 pm

Terwijl we onze koffers uitpakken geef ik niet alleen alle (nieuwe) spulletjes een plek, maar vooral ook de vele herinneringen, die net zo zeer te voorschijn komen. Wát een fantastisch bezoek hebben we weer achter de rug!

Om te beginnen was het schitterend weer, en we hadden een huisje aan het strand, dan kan het al bijna niet meer stuk natuurlijk. Maar, minstens zo heerlijk was het om tijd door te brengen met de mensen die ons het meest lief en dierbaar zijn.

De eerste dag dat we in Nederland waren was een van de heetste van het jaar, maar ook een van de laatste dagen waarop ‘Jurassic World’ in Nederland te zien was, en dus togen we naar Schiedam, op Dino-jacht. Een beetje eng vond Mia het wel, maar toch vooral ook heel spannend en leuk, en aan de hand van Oom Ruud durfde ze het wel aan.

In ‘Jurassic World’ op Dino-jacht

Voor het eerst in jaren was ik weer eens in Nederland met mijn verjaardag, en wat een genot om alle lieve vrienden en familie weer eens uit te kunnen nodigen voor een gezellig samenzijn! Omdat ons strandhuisje te klein was, vond dit plaats bij een strandclub, en wel een hele Leuke! Er was vanalles te spelen voor de kinderen, en voor de volwassenen kwam Miranda van www.puuranders.nl een lezing geven over haar Sensitive Survivors project. Heel ontwapenend, gevoelig en bijzonder!

Daarna genoten we met zijn allen van een high tea. En werd er nog lang gekletst, gelachen en genoten. Ik voel me gestortzegend met zo’n leuke, lieve groep mensen om me heen!

De dag erna waren we uitgenodigd in Arnhem om Lotte’s verjaardag te vieren. Een feestje dat al snel uitliep in een waterpistolengevecht van jewelste! Voeg daar nog wat reuzebellen en een BBQ aan toe, en een kinderfeest is compleet.

Vervolgens waren we allemaal wel toe aan een beetje rust. We deden een hele dag niets anders dan lezen, spelen, naar het strand gaan en genieten van vakantie!

Ook de rest van de week genoten we vooral van het heerlijke weer, gingen we vaak naar het strand, en aten we heel veel ijsjes. Maar, daarnaast gingen we ook nog naar Den Haag waar we de wereld kampioenschappen zandsculpturen bekeken, plukten we frambozen bij Framblij, zagen we het nieuwe huis (in wording) van oom Ruud, beklommen Eddy en Mia de Euromast in Rotterdam, waar we uiteraard ook nog een aantal ritjes met de watertaxi maakten, en koekjesdeeg aten bij Bakers Dough, en ging Mia graag een dag met opa en oma spelen, zodat papa en mama uitgebreid konden shoppen in Delft!

En toen was het alweer weekend. Omdat Sergio en consorten ook in het land waren, spraken we af in Leiden, en laat dat nou net ook de stad zijn van ‘het museum van Freek’(Vonk)! Dus gingen we eerst naar de tentoonstelling Gif! Je moet wel een beetje van Freek houden (gelukkig doet Mia dat) maar dan is het echt een erg leuke tentoonstelling.

Daarna genoten we op een terras in de koelte van het Leidse Hout van Hollandse versnaperingen en  bijpraten met zowel de familie van Loon, als de familie Wiggers.

Toen we terug keerden op ons vakantiepark bleek daar een heel springkussen parcours opgebouwd, nou, dat is aan Mia wel besteed! Als klapper op de vuurpijl sloten we de dag af met een BBQ én marshmellows.

Marshmallow time!

Op zondag fietsten we met opa, oma en oom Ruud naar de Lier, om daar het Varend Corso te bewonderen. Ter plekke sloot ook de familie Broekhuizen zich bij ons aan, en omdat het zo’n gezellige middag was, besloot de Broekhuizen familie om daarna met ons mee te gaan naar ons huisje waar de meiden nog tot (na) bedtijd uitgebreid gespeeld, en de papa’s en mama’s gekletst hebben.

Maandag moesten we ons huisje verlaten, en we zetten koers naar Friesland, omdat Mia zou gaan logeren in de camper bij opa, oma én Lotte!

Uiteindelijk zat de reis niet helemaal mee, en ook ons plan om nog wat mee te krijgen van de Sail-out van de Tallships in Harlingen mislukte jammerlijk. We waren allemaal dan ook aardig afgedraaid toen we de camping bereikten. Omdat Mia het ineens toch allemaal een beetje spannend vond, besloten Eddy en ik vooral niet te lang te blijven hangen, en weldra reden we dan ook door (terug eigenlijk) naar West Friesland (heeft dat uberhaupt iets met Friesland te maken?!) waar Jo en Frank een geweldige avond voor ons gepland hadden. We gingen zwemmen in het IJsselmeer, en een frisse duik, in combinatie met het verfrissende gezelschap, bleek precies wat we nodig hadden. We lieten spare ribs bezorgen onder aan de dijk, en genoten tot lang nadat de zon onderging van een bijzonder gezellige avond.

Dinsdag hadden we zomaar ineens een hele dag, avond én nacht voor onszelf! We besloten Leeuwarden te verkennen. Voor zover je dat na een bezoek kunt zeggen vonden we het een erg mooie stad, met prachtige gebouwen, maar wel erg weinig sfeer. Het mist de levendigheid die bijvoorbeeld Delft zo leuk maakt. De voormalige gevangenis Blokhuispoort, de Taalexpo op het Oldehoofsterkerkhof, en het hotel/restaurant in het oude postkantoor vonden we bijzonder leuk.

’s Avonds besloten we onszelf eens te trakteren op een echt avondje uit, en we gingen naar een bijzondere voorstelling van Verdi’s opera Aida. Deze werd opgevoerd in een tent, in een weiland in the middle of nowhere. Hoewel het de originele opera was, was de productie in een modern jasje gestoken, en het is verrassend en indrukwekkend om te zien hoe actueel deze opera dan blijkt te zijn. Afgezien van de knullige bankjes was het een geweldige avond.

Woensdag probeerden we iets te zien van de Skutsjesilen kampioenschappen in Terherne, maar zeilboten waren deze vakantie duidelijk niet aan ons besteed, want wij waren te vroeg om iets van de races te zien.

Nadat we Mia weer opgehaald hadden bij opa en oma reden we door naar de familie Bijleveld in Zuidlaren. Geslapen werd er niet veel die nacht, gekletst wel. De volgende dag deden we een rondreis Drente-in-één-dag, want we besteedden de ochtend in pretpark Drouwenerzand, en de middag bij de hunnebedden, én het Boomkroonpad. We genoten!

Vrijdag zetten we weer koers richting het westen van het land, want het beste hadden we voor het laatst bewaard, een gezellige dag met Esther en haar boys.

En zo zat ons bezoek er weer op. Onze allerlaatste dag hebben we altijd nodig om de laatste boodschappen te doen die nog niet gelukt zijn, en vervolgens is het steeds weer een haast dagvullende puzzel om 6 koffers, 3 stuks handbagage en dit keer ook nog een fiets ingepakt te krijgen.  We maakten ons een beetje zorgen om de voorspelde drukte op Schiphol, maar zelden ging het proces zo gladjes, zélfs al moesten we bij security een tiental minuten wachten wegens werkonderbrekingen door stakend personeel.

Deze week heeft Mia nog vakantie, maar al schipperend tussen dagen in Naivasha en Nairobi, waar beiden verschillende klussen en klusjes op ons wachtten, glipt die week tussen onze vingers door. Al met al beginnen we alledrie ook wel weer zin te krijgen in de regelmaat als school weer begint, en Mia kan niet wachten om al haar vriendjes en vriendinnetjes weer te zien!

Beautiful Bissil

May 1, 2018 9:54 am

Al vele keren zijn we inmiddels in Bissil geweest, maar het bezoek van de afgelopen dagen kwam met een super stip binnen in de top 5!
Op het moment is het regentijd in Kenia, en het regent overvloedig. Sterker nog, overstromingen zijn aan de orde van de dag, inclusief de bijbehorende ellende. We twijfelden dan ook even of Bissil de beste bestemming zou zijn in deze tijd van het jaar. Het huis van Michelle heeft geen muren, en kan dus, vooral in de avonden nog wel eens fris zijn.

Wat een misverstand!. De regen heeft Bissil goed gedaan, nooit eerder zagen we het er zo groen en vol leven. Vele, vele plekken die normaal dorre droge vlaktes lijken, blijken ineens magisch veranderd in veldjes vol kleurige bloemetjes in allerlei soorten en kleuren. Overal waar je kijkt bloeit iets, groeit iets of krioelt iets. Vlinders fladderen in overvloed rond, en de grote hoeveelheid rupsen die we zagen duidt er op dat er nog veel meer zullen volgen.

Hoewel de ochtenden soms wat bewolkt en grijs waren, waren de middagen meer dan warm genoeg voor een duik in het zwembad, en hebben we er zelden zulke windvrije, zachte avonden meegemaakt. We genoten met volle teugen, en noteren het in gedachten: Regentijd in Kenia is de mooiste tijd van het jaar in Bissil!

Sprookje uit 1001 nacht

April 7, 2018 7:37 pm

Als afsluiter van onze reis hadden we een woestijn safari geboekt. We werden hiervoor opgehaald bij een van de luxe hotels in Dubai, en zetten al snel koers de stad uit, richting een stukje woestijn dat prive bezit is, en onderdeel uitmaakt van het eigendom van een van de leden van de koninklijke familie.
Waar Dubai bekend staat om woestijnsafari’s waar met dikke auto’s zo hard mogelijk door de zandduinen gecrosst word, kozen wij voor een bedrijf dat bekend staat als ecologisch verantwoord, en dat het heel anders aanpakt.

Bij aankomst in de woestijn stond een hele vloot Landrovers uit de jaren ’50 op ons te wachten! Nadat iedereen een traditionele hoofddoek kreeg, ( zwart voor de dames, rood/wit voor de heren) vertrokken we met deze landrovers de woestijn in. Wat een prachtig en indrukwekkend landschap! Begroeiing is hier heel schaars, maar de verschillende planten hebben wel vaak medicinale of andere nuttige eigenschappen. Tot ons grote geluk spotten we in het landschap ook nog Arabische Oryxen (van heel dicht bij) kamelen, en antilopes.

Zo tegen zonsondergang maakten we een tussenstop om te genieten van een verfrissend dadeldrankje, en een spectaculaire valkenier show.

Toen de zon onder was, vertrokken we naar een door zachte vlammen en traditionele lampen verlicht bedoeinenkamp, waar we naast een heerlijke maaltijd in een prachtige tent, ook genoten van allerlei activiteiten zoals kameelrijden, Henna versieringen laten aanbrengen, en het aanschouwen van het op traditionele manier bereiden van brood en koffie. Klap op de vuurpijl waren de muzikale optredens, zowel een trommeldans, als een traditionale pistolendans, waarbij Mia de show stal (letterlijk en figuurlijk).

Toen we onze ogen echt niet meer open konden houden, was er een kamer gereed voor ons, zodat we de volgende ochtend wakker werden bij zonsopkomst in de woestijn. Na een zeer luxe en uitgebreid ontbijt, zat de vakantie er nu toch echt op. Nog een keer reden we door de woestijn, terug naar Dubai, waar we weer op het vliegtuig stapten, terug naar huis.